Előre lejátszott meccs volt az Indy 500 év újonca címe?


Legalábbis Ed Jones szerint, aki úgy véli, a titulust már azelőtt odaítélték Fernando Alonsónak, hogy egyáltalán a verseny edzései megkezdődtek volna.

 

Az Indianapolis 500-at követően óriási vitákat váltott ki, hogy a legjobb újoncként a McLaren-Honda-Andretti 29-es autóját terelgetett Alonsót nevezték meg Jones ellenében.

A Dale Coyne Racing brit-emirátusi debütánsa már a felkészülést szolgáló edzésnapokon végig remekül teljesített, a kvalifikáción megszerezte a tizenegyedik rajthelyet, magának a viadalnak a finisében sérült autója ellenére a győzelemért harcolt, végül pedig a harmadikként intették le.

Jones emellett a hetedik gyakorláson megfutotta a teljes hónap második leggyorsabb körét [az elsőt csapattársa, Sébastien Bourdais produkálta -a szerk.], míg a versenyen az ötödik legjobb tempót produkálta.

Továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy a Scott Dixon-féle horrorbalesetben eltalálta a járművét egy törmelékdarab, ami miatt a mezőny végére esett vissza és innen kellett újra felkapaszkodnia.

Az Indy 500 utóbbi évtizedeinek legnagyobb szenzációjának számított Alonso szintén fantasztikus produkciót nyújott a 2.5 mérföldes oválon. A 35 éves spanyol annak ellenére, hogy életében először vezetett oválon, szinte valamennyi edzésen az élmezőnyben zárt, a kvalifikáción az ötödikként rangsorolták, a futamon pedig – amelynek a tizenharmadik leggyorsabb körét hozta – akár egy top 3-as befutó is kinézett neki, ha nem adja meg magát gépében a Honda motor.

Annak ellenére, hogy a jelenleg tizenhatodik F1-es szezonját futó spanyol az IMS-en a szó legszorosabb értelmében véve számított debütánsnak – szemben Jones-szal, akinek az Indy Lights-ból, valamint az IndyCar előző hónapban lebonyolított phoenixi fordulójáról már volt némi tapasztalata ezen a pályatípuson – a rajongók, valamint a média képviselőinek jelentős része szerint az ‘év újonca’ címet valamennyi körülményt és összteljesítményt nézve mégis a 22 esztendős, élete első főkategóriás szezonját teljesítő Jones-nak kellett volna megkapnia. 

Különösen érdekes volt látni, hogy a közösségi oldalakon megfogalmazott vélemények alapján a díj odaítéléséről – néhány, szintén voksolásra jogosult IndyCar és IMS tisztviselő mellett – döntő újságírók többsége is felháborodottan nyilatkozott az eredményhirdetés után, mondván Alonso lenyűgöző volt, de a cím valójában Jones-t illetné meg.

Ennek kapcsán, annak rendje és módja szerint megjelentek a válogatott összeesküvés-elméletek, mondván a felfokozott Alonso-hájp közepette már előre el volt döntve, hogy – végeredménytől függetlenül – senki más nem kaphatja meg a díjat, csakis kizárólag a kétszeres világbajnok.

Erre a tűzre öntött most egy újabb kannányi olajat maga a legfőbb érintett, azaz Ed Jones.

“Amikor megtudtam [a szavazás eredményét] nyilvánvalóan nagyon frusztrált lettem” – mondta a fiatal pilóta a crash.net-nek. “Mindent összevetve azonban nem igazán kell ehhez hozzáfűznöm semmit. Azt hiszem, mindenki más a Twitteren kimutatta, hogy mit gondol. A végső győzelemért harcoltunk a versenyen. Nagyszerű lett volna az év újoncának lenni, de ott voltam az élen és a győzelemért csatáztam.”

A DCR 19-es Dallara-Hondáját vezető versenyző nem rejtette véka alát, hogy úgy véli, már jó előre le volt zsírozva, csakis Alonso lehet az idei ‘Rookie of the Year’.

“Szerintem már azelőtt el volt döntve az év újonca cím, mielőtt még egyáltalán bárki is megtett volna egy kormánymozdulatot a pályán. Idegesítő, de végül a tény, hogy a győzelemért harcoltam sokkal fontosabb nekem.”

Jones elmondása szerint semmilyen nyomást nem tett rá Alonso jelenléte a mezőnyben, akit úgy kezelt, mint bármelyik más ellenfelét.

“Nyilván nagyszerű, hogy itt volt, remek volt az esemény és a sportág számára. Ugyanakkor mi is végeztük a saját munkánkat, méghozzá igazán jól. Miénk volt a második legjobb idő és sebesség a teljes hónapban. Akkor is [Alonso] előtt voltunk, amikor megadta magát a motor az autójában [Jones a 4., míg a spanyol a 7. volt a szóban forgó pillanatban]. Az egész hónap során erősek voltunk, ez az, amire fókusztáltunk. Ahogyan már mondtam, jó volt, hogy itt volt, de mi egyáltalán nem kezeltük őt másképpen, mint a többieket.”

Az év újonca cím mellé 50.000 dollárnyi bónusz is járt, amit a többi pénzdíjhoz hasonlóan a versenyzők saját csapatukkal osztanak meg a szerződésükben szereplő feltételek alapján.

Ez az összeg kétségkívül pedig nagyon jól jött volna az Andretti Autosporthoz képest jóval kisebb költségvetésből gazdálkodó Dale Coyne Racing konyháján.

 

 

kép: IndyCar