Sato: Az Indy 500 beteljesítette számomra az amerikai álmot


Feje tetejére állt a világ Takuma Sato számára, mióta múlt vasárnap megnyerte a 101. Indianapolis 500-at.

Az IndyCar mezőnyének nem sok ideje maradt emésztgetni az utóbbi évek talán legizgalmasabb versenyének történéseit, hiszen ezen a hétvégén már a detroiti Belle Isle Parkban vár rájuk a szezon egyetlen duplafordulós hétvégéje.

A Borg Warner Trófea legújabb arca, azaz Sato azonban egyelőre nem a soron következő, kétfutamos megmérettetésre fókuszál, hiszen történelmi győzelme révén jelenleg  ismédiakötelezettségeinek tesz eleget New Yorkban. A végletekig kicentizett, rendkívül sűrű programjában a tekintélyes Forbes magazin is helyet kapott egy rövid interjú erejéig. A kérdezz-feleleket kezdeményező riporter, Jim Clash pedig nem is fogalmazhatta volna meg jobban, hogy a Brickyard az Andretti Autosport 40 éves pilótájánál alázatosabb, emberibb, maximálisan megérdemelt győztesről álmodni sem tudott volna.

  

Jim Clash: Milyen érzés, hogy végre megnyerted az Indy 500-at, amelyen már annyiszor részt vettél?

Takuma Sato: Hűha, elképesztő élmény! Ez egy jelentős pillanata az életemnek. Húszévesen kezdtem versenyezni. Semmi sem lehetetlen, ez az, amiben én hiszek. Az IndyCar pedig valóra váltotta az én amerikai álmomat.

 

JC: Mit gondolsz, hogyan változik meg ezután az életed?

TS: Ami azt illeti, már most megváltozott [nevet]. Három órákat alszom és napi tizenegy órás médiaturnén vagyok a kockás zászló óta, szóval az életem teljesen más lett, mint eddig. Őrült, de jó értelemben véve. Mindez valójában egy óriási elismerés. Erről szól az Indy 500, a figyelem egy teljesen új szintjét irányítja ránk. Napról-napra boldogabbnak érzem magam és értékelem azt a támogatást, amit kapok.

 

JC: Hogyan söpört végig a hír a szülőhazádban, Japánban?

TS: Megőrültek. Elképesztően örülök annak, hogy Japánt elérte ez a nagy hír, fantasztikus. Nyilvánvalóan nagyon büszke részét képezem ennek és személy szerint boldog voltam, hogy beteljesíthettem az álmom. Sokkal fontosabb viszont ez Japán számára, mert egy ilyesfajta hírre volt végre szükségünk. Japán rengeteget szenvedett az olyan tragédiáktól, mint a földrengések és Fukushima. Kétszázezer ember él jelenleg is átmeneti otthonokban. Szóval, ez egyfajta támogatás számukra, ugyanakkor még mindig nagyon sok dologra van szükség ahhoz, hogy talpra álljanak.

 

JC: Milyen volt párharcot vívni a háromszoros Indianapolis 500 győztes veterán Helio Castronevesszel azokban a drámai utolsó körökben?

TS: Ó, nagyszerű volt! Szeretek Helióval versenyezni. Ő az az ember, akit le kell győzni az Indianapolis Motor Speedway-en. És micsoda úriember is, mindig biztosít számodra elég helyet, de emellett igazán kemény ellenfél is. Bíztam benne, hogy a külső oldalról támadról majd. A pillanat, amikor igazán hajtanom kellett a győzelemért, az az volt, amikor három körrel a vége előtt egymás mellett csatáztunk. Fantasztikus győzelem volt, hihetetlen!

 

 

kép: IndyCar