Jimmie Johnsonék kerékpáros felvonulással tisztelegtek Nicky Hayden előtt

Jimmie Johnsonék kerékpáros felvonulással tisztelegtek Nicky Hayden előtt

Helyi idő szerint május 26-án, péntek reggel hét órakor kerékpárosokkal népesült be a Charlotte melletti Mint Hill Veterans Park, hogy egy rendhagyó, közös tekeréssel róják le tiszteletüket a hétfőn elhunyt világklasszis motoros emléke előtt.

Az esemény során a résztvevők Hayden ikonikus rajtszámára utalva összesen 69 mérföldet tettek meg rendkívül lassú tempó mellett, amit jól szemléltet, hogy a komplett távot 3 óra és 38 perc alatt teljesítették.

A 75 kerékpárossal lezajlott rendezvény értelmi szerzőjeként a motocrossos Josh Strang állt, míg a szervezést Jimmie Johnson vállalta magára, aki versenyzői pályafutását szintén motorkerékpárokkal kezdte.

“Van egy nagy csoport a NASCAR-osok között, akik gyakran edzenek, kerékpároznak együtt” – mondta a hétszeres Cup bajnok amerikai. “Josh felvetése volt, hogy tekerjünk egyet Nicky-ért. Jellemző rá, hogy ő a dolgokat kicsiben és kontrolláltan akarja tartani, így csak három, vagy négy sráccal akarta ezt megcsinálni, senki sem tudott volna az egészről semmit. Aztán amikor az ötlet belefészkelte magát az én fejembe is, naná, hogy azt akartam, nagyot szóljon. Igazán Josh ötlete ez, én viszont egy kicsit kiterjesztettem. Azt mondtam, menjünk 69 mérföldet és tudassuk ezt a nagyközönséggel is, ezáltal nyilvánosan ki tudjuk fejezni a szeretetünket a barátunk, Nicky iránt, valamint remélhetőleg felhívjuk a figyelmet a biciklis közlekedés biztonságának fontosságára is.”

Az eseményen profi és amatőr kerékpározók mellett számos NASCAR-versenyző és csapattag is tiszteletét tette, többek között Kasey Kahne, Chase Elliott és az autóját felkészítő gárda főnöke, Alan Gustafson, Matt Kenseth, valamint az ő csapatának vezetője, Jason Ratcliff, továbbá Daniel Suarez és Jamie McMurray is.

“SMS-eztünk, zaklattuk egymást a közösségi médián keresztül” – nyilatkozta a RACER-nek Johnson Hayden kapcsán. “A rajongója voltam, csak egy pár alkalommal volt lehetőségem találkozni vele szemtől-szemben, de határozottan ismertük egymást. Szerettem őt nézni, mivel az apám is flat track versenyző volt. Gyerekként mindig nagy figyelmet szenteltem ennek a szakágnak, és Nicky is itt kezdte a karrierjét nagyon-nagyon fiatalon. Aztán a képességeit átmentette a dirt pályákról aszfaltra, ahol szintén jól teljesített, majd fellépett a MotoGP színpadára, ahol megnyerte a világbajnoki címet. Nem sok olyan versenyző van nálunk [az USA-ban], aki világszinten képvisel bennünket. “

Johnson közismerten nagy rajongója a triatlonnak, amelyet nem csak a NASCAR-futamokra való felkészülés részének tekint, hanem egyfajta életérzésnek is. A 41 éves amerikai sztárpilóta maga is rendszeresen végez országúti kerékpáros edzéseket, ezért kiemelten fontosnak tartja a közlekedéskultúra javítását.

“Sérülés szempontjából számítani lehet rá, hogy valaki nagyot esik, könnyű borulni biciklivel, pláne vizes utakon és simán eltörheted a csuklód, esetleg a vállad. Az viszont, hogy egy versenyző-kollégád kerékpározás közben egyenesen életét veszti, az igazán szíven üt. Olaszországban történt, a körülményeket pedig nem igazán ismerem, de itt, az Államokban is állandóan látunk és olvasunk ilyen tragédiákról. Nagyon kemények az útviszonyok. A kerékpárokat arra szánták, hogy a közutakon menjenek az autósokkal, de a két oldal között mégis mindig konfliktusok vannak. Szerintem a kerékpárosaknak kellene megtenniük az első lépést és betartani a közlekedési szabályokat, ugyanakkor az autósoknak is meg kell érteniük, hogy a bicajosok nem mennek a járdán. Ez nem a törvényekről szól, hanem arról, hogy megosztjuk az utat. Az a harminc másodperc, amit akkor veszítesz, ha beszorulsz egy kerékpáros mögé, nem ér annyit, hogy kioltsad annak az embernek az életét ott előtted. Úgy vélem, mindannyian együtt tudnánk élni az utakon, a mai nap azonban, őszintén szólva sokkal inkább szól arról, hogy meghajoljunk Nicky előtt. A kerékpáros, valamint a motorsport-közösség itt, a charlotte-i körzetben csak tekerni szeretne egyet és közben tisztelegni előtte.”

 

>>>>> A nap, amikor Nicky Hayden CART-autót tesztelt