Alonsónak az IndyCarban kellene folytatnia 2018-ban


Mario Andretti úgy véli, a spanyolnak meg kellene fontolnia egy teljes szezonos IndyCar-programot, mivel az esélyei egy versenyképes autóra az F1-ben nagyon kicsik.

Fernando Alonso az ötödik pozícióból kezdheti meg most vasárnap élete első Indy 500-át, a kollégák, rajongók, valamint a fogadóirodák egyöntetű véleménye szerint pedig akár a végső győzelem tekintetében is számolni kell vele.

Az elmúlt röpke két, Indianapolisban töltött hete során a 35 éves szupersztár szemmel láthatóan kivirult, amiben oroszlánrészt játszik, hogy évek óta először dolgozik alatta egy olyan autó, amellyel a kimagasló eredmények sem tűnnek elérhetetlennek.

Alonso jelenlegi F1-es szerződése a McLarennel az idei év végén lejár, ő maga pedig többször is kihangsúlyozta, hogy számára a száguldó cirkuszban már csak a harmadik világbajnoki címéért való harc jelenti a fő prioritást. A spanyol néhány nappal ezelőtt pedig már egyenesen olyan kijelentést is tett, hogy ha jövőre nem jut győzelemre esélyes autóhoz, akkor akár az egy évnyi kihagyást sem tartja elképzelhetetlennek.

Az 1969-es Indianapolis 500 legjobbja, egyben az 1978-as esztendő Forma 1-es világbajnoka, Mario Andretti szerint Alonsónak minimális sansza van arra, hogy 2018-ban lehetőséget kap valamelyik nagycsapatánál, ellenben viszont az IndyCarban könnyedén találhatna magának helyet egy olyan gárdánál, ahol a végső titulust is bezsebelhetné.

ay_1.jpg

A kétszeres világbajnok az Indianapolis 500-on a McLaren-Honda-Andretti koprodukcióban indított #29 Dallara-Honda volánja mögött teljesíti. Bár Zak Brownék nem egyszer elmondták már az utóbbi hetekben, hogy a jövőben akár egy teljes szezonos IndyCar-projektet sem zárnak ki, erre azonban minden valószínűség szerint még nem jövőre fog sor kerülni.

A szériában már meglévő, nagyobb csapatok viszont egészen biztosan örömmel látnák soraikban a bolygó egyik legjobb, aktív pilótájaként számon tartott Alonsót.

“Ez az én véleményem, de azt hiszem, ha az év végére a McLaren nem javul, vagy nem mutat jelet arra, hogy van valami a tarsolyukban a következő szezonra, akkor szerintem a kapcsolata folytatódhatna az IndyCarral” – nyilatkozta Andretti az ESPN-nek. “Nem ismerem a szerződést, de ha a McLaren nem teljesít a Forma 1-ben, akkor nem tudom, hogy hová mehetne. A három topcsapaton kívül nem fog máshová menni. Ha ott nem kap helyet, akkor itt, nálunk van egy ülés, egy kiemelt ülés.”

Az élő legenda szerint az egy évnyi távollét az F1-es pályafutását sem befolyásolná.

„Ő egy versenyző. Akár át is jöhetne az IndyCarba egy évre, nyerhetne eleget, mivel abszolút megvan a lehetősége erre, aztán visszamehet a Forma 1-be. Még mindig fiatal, visszatérhet az F1-be egy olyan topcsapathoz, amelyikhez szeretne. Ez a forgatókönyv nyilvánvalóan fantasztikus lenne az IndyCar számára.”

A jelenléte kétségkívül jó szolgálatot tesz a szériának, elég csak arra a globális figyelemre gondolni, ami azóta körülveszi, hogy április 12-én a McLarennel közösen bejelentették, a Monacói Nagydíj helyett Alonso inkább Indianapolisban méreti meg magát. Mindemellett pedig az oviedói rekordidő alatt belopta magát az amerikai rajongók szívébe is, akikkel szemmel láthatólag boldogan, rendkívül közvetlenül bánik.

“Monacót bárkinek nehéz lenne feladnia, én már csak tudom, benne voltam” – folytatta Andretti. “Mindenki rendkívül elismerően állt hozzá ahhoz, hogy ezt a lépést megtette. Nem nagyon vagyok benne jelen, de követem a Forma 1-et és nem hiszem, hogy ennyit mosolygott volna a versenypályán már jó ideje, mint most itt [Indianapolisban]. Jó látni, hogy nyugodt és magabiztos. Egy pilótáért nem tehetsz többet, mint, hogy adsz neki valami igazán versenyképeset. A második sorból rajtol és nem mázliból, hanem mert kiérdemelte, úgy vélem, még a pole-ra is esélyes volt. Egyszóval szoros volt. Jó érzés, amikor ilyen pozícióban van, pláne, hogy valós eséllyel bír a jó eredményre is.”

 

 

képek: IndyCar