Indy 500 – 4. nap: Howard az élen, Alonso már eddigi legnehezebb köreire készül


A 101. Indianapolis 500 jelenleg zajló edzéshete során először csütörtökön tette tiszteletét a pályán Tony Stewart. Hogy a legenda jelenléte közrejátszott-e benne az erősen vitatható, de a tényállás az, hogy az ő alapítványához kapcsolódó Team One Cure projekt által szponzorált autó zárta az élen a napot.

Kevesen tettek volna egy lyukas garast is arra, hogy a Schmidt Peterson Motorsports égisze alatt indított, 77-es számú Dallara-Honda kiugró eredményt mutat fel az Indy 500 programján. A valóság azonban olykor felülmúlja az odds-okat, amire a gyakorlássorozat negyedik napján élő példaként szolgált az imént említett, Jay Howard által terelgetett jármű. A 36 éves brit pilóta – aki az elmúlt hat évben nem, hogy IndyCar autót nem vezetett, de gyakorlatilag semmilyen versenygép volánja mögött nem foglalt helyet a gokarton kívül – rögtön a csütörtöki edzés elején megfutotta 226.744 mph-s (364.909 km/h) körét, amit a hátralévő több, mint öt óra során sem sikerült senkinek túlszárnyalnia. Ezen sebesség ráadásul az eddigi gyakorlások legjobbjának is számít.

Howard mögött a második, harmadik és negyedik pozíciókban az Andretti Autosport üdvöskéit találjuk Ryan Hunter-Reay (225.826 mph/363.431 km/h), Marco Andretti (225.709 mph/363.243 km/h), valamint a McLarennel kiegészült Fernando Alonso (225.619 mph/363.098 km/h) képében.

A kétszeres világbajnok azonban a remek eredmény ellenére már a pénteki napra fókuszál, amikor is a fő hangsúlyt számára a kvalifikációra való felkészülés jelenti majd. Alonso csütörtökön is zömében a forgalommal történő versenyzést gyakorolta, a minél előkelőbb rajtpozíció érdekében viszont a magányos körözést is újra át kell vennie. Pláne annak fényében, hogy pénteken, vagyis a Fast Friday-en már a kvalifikációra feltekert [130kPa-ról 140kPa-ra] turbóval repeszt a mezőny a pályán.

“Az autó már a kezdettől nagyon jó volt, de a nap folyamán még tovább fejlődtünk, úgyhogy boldog vagyok” – nyilatkozta a spanyol. “Sokat dolgoztunk a versenyszituáción, forgalomban mentünk a srácokkal. Holnap viszont már az egyedüli körözésre fogunk koncentrálni és a kvalifikációra, a fő prioritás azonban a verseny.”

d17.jpg

Alonsónak azonban kétsége sincs afelől, hogy – ha az időjárás is úgy akarja – a hétvégi kvalifikáció brutális kihívás lesz számára.

“A vezetéstechnikai tanácsadóm, Gil de Ferran [az Indy 500 2003-as győzese] megmondta, hogy az a négy kvalifikációs kör a legborzasztóbb lesz számomra az összes közül, amelyeket eddig megtettem, mivel az autó a határon lesz majd. Először holnap, a Fast Friday-en kapok ízelítőt ebből, aztán meglátjuk mit hoz a szombat. Továbbra is a versenyszituációkra összpontosítunk. A holnapi nap segíteni fog abban, hogy megértsem mire van szükségem ahhoz, hogy gyors legyek a kvalifikáción, mi a kulcsfontosságú ezekhez a körökhöz.”

>>>>>>> Alonso: Miért versenyzem az Indianapolis 500-on?

 

Alonso elismerte, hogy még mindig úgy érzi, rengeteg kell tanulnia, noha a Fast Friday-t leszámítva már csak hétfőn kerítenek sort hosszabb edzésre, aztán pedig három nap szünet után az utolsó gyakorlási lehetőséget a pénteki Carb Day-en esedékes, mindössze egyórás időtartamú körözés jelenti.

“Abból, amit a srácok a pályán csinálnak, a különféle technikáikból mindig tanulsz. Minden nap érdekes, egyben különböző is. Sajnos a szabadedzések a végükhöz közelednek. Még mindig több körre lenne szükségem, de megpróbálunk mindent kihozni a péntekből a több, rendelkezésre álló motorerővel és tanulni ebből. Egy biztos, holnap a nulláról indulunk.”

Az erőteljes szél miatt csonka mezőnnyel lezajlott, eseménytelen szerda után, csütörtökön már valódi parádét kaptak a helyszínre kilátogató, valamint a hivatalos stream előtt ülő nézők. Számos kvalifikációs szimuláció mellett – különösen az utolsó órában – igazi, versenyeken látható, tömeges akciójeleneteket is bemutattak a mezőny tagjai.

A nap legjobb, nem hondás eredményét a #2 Dallara-Chevy-t irányító Josef Newgarden hozta 225.455 mph-val (362.834 km/h) a Team Penske-t képviselve, azon csapatot, amelynek veteránja, Helio Castroneves kedden még azzal vádolta a japán gyökerekkel bíró gyártót, hogy azok direkt visszafojtott motorokkal léptek pályára.

Ami még Newgardent illeti, az ő napja a tervezettnél jóval rövidebbre sikeredett, miután helyi idő szerint 13:10-kor (hetven perccel a kezdést jelző zöld zászló belengetése után) az 1-es kanyarból kijövet elvesztette uralmát autója felett és nagy erővel a falnak csapódott. A baleset – amely az idei edzések második incidenésnek számít Jack Harvey héfői, kis sebesség mellett történt ütközése után – következtében szerencsére a 26 éves amerikainak a haja szála sem görbült és a kötelező orvosi ellenőrzés után meg is kapta az engedélyt a folytatásra.

A legtöbb kört a nap folyamán a két Team Penske-ász, Will Power és Helio Castroneves teljesítette – 103-at, illetve 117-et –, de a százasok klubjába még bebocsátást nyert rajtuk kívül a Schmidt Peterson Motorsports #5 Dallara-Hondáját vezető James Hinchcliffe is, aki kereken 100-szor száguldott végig az IMS 2.5 mérföldes oválján.

Nem csak Newgardennek akadtak problémái a gyakorlás során.

A Dale Coyne Racinges Sébastien Bourdais programját az autójában dolgozó Honda erőforrás meghibásodása hátráltatta. A francia összesen 40 kört tudott csak megtenni, ebből a legjobb tempót a 27.-ben produkálta 224.725 mph-val (361.659 km/h), ami a tabella tizedik helyére volt elegendő.

47_2.jpg

Ez egyébként már a második, gajra ment Honda erőforrás volt az eddigi edzéseken Graham Rahal hétfői látványos elfüstölése után, összességében pedig – beleszámítva a múlt heti IndyCar GP-t is – a május során immár a negyedik. Az RLL Racing pilótájának esete volt az indikátora amúgy Castroneves fentebb szóba hozott, a gyártó taktikázásáról szőtt elméletére, mondván a hondások megbízhatósági gondokkal küszködnek.

A jelenség aggasztó mivoltát maga a gyártó sem tagadja. A RACER ennek kapcsán megkereste a Honda Performance Development illetékes vezetőjét, Allen Millert, aki ennyit reagált:

“[A megbízhatósági problémák] vizsgálat alatt vannak és mindent megteszünk azért, hogy kezeljük a kérdést a verseny előtt.”

A Honda erőforrások idén kimondottan jó teljesítményt nyújtottak, amivel a szezon első futamain sikeresen kompenzálni tudták a Chevrolet aero kittel szembeni hátrányukat. A jelenlegi gondok konkrét mibenlétéről a gyártó nem adott tájékoztatást, a RACER azonban az érintett csapatoktól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a problémát egy belső alkotóelem váltja ki, miután a hibák akkor jelennek meg, amikor a motorok egy bizonyos fordulatszámot érnek el.

“Ugyanaz a hiba, mint szombaton [az IndyCar GP-n]” – mondta Bourdais, aki érthetően aggódik az Indy 500 miatt. “Nem tudom mi a pontos ok, ezt a kérdést a hondás srácoknak kellene feltenni. Nyilvánvalóan fennáll egy probléma, de fogalmam sincs mi az. Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán ők tudják. A motor majdnem új volt. Tisztán látszik, hogy nagy gond van és meg kell találnunk a módot arra, hogy helyrehozzuk, máskülönben nem lesz szép látvány. Nem versenyezhetsz motor nélkül. Egy erőteljes és versenyképes csomagunk van, de a kockás zászlót is meg kell látni.”

A csütörtöki nap volt az első, amelyen a mezőny valamennyi, nevezett autója tiszteletét tette, miután immár a Buddy Lazier-hez köthető, anyagi okokból rövidebb programot teljesítő Lazier Racing Partners is pályára lépett. Az eredetileg bejelentett 49-es helyett végül a 44-es számra váltott Dallara-Chevy azonban egyelőre csak egyetlen, installációs kört teljesített.

A szélárnyék nélkül hozott sebességek listáját Takuma Sato zárta az élen, aki magányosan futva 224.734 mph-t (361.674 km/h) tudott kihozni az Andretti Autosport #26 Dallara-Hondájából. A másodikként ezen rangsorban a Chip Ganassi Racinges Charlie Kimball végzett 224.601 mph-val (361.460 km/h), a harmadik helyet pedig Graham Rahal csípte el 224.351 mph-val (361.057 km/h).

A nap leggyorsabbját, vagyis Jay Howardot ezen a listán már csak a huszonnegyedikként kell keresni 219.756 mph-val (353.663 km/h).

Folytatás pénteken, magyar idő szerint 18:00 – 0:00 között a Fast Friday-en, amelynek eseményeit az elmúlt napokhoz hasonlóan élőképpel lehet követni az IndyCar hivatalos oldalán, YouTube csatornáján, valamint Facebook oldalán és Twitter profilján is.

 

A 4. edzésnap végeredménye, alatta a szélárnyék nélküli körök tabellájával:

tt2_1.png

tt_1.png

 

 képek: IndyCar