Alonso: Egyelőre még nem állok készen


A McLaren-Honda-Andretti versenyzője elárulta, még mindig nem érzi magát komfortosan az Indianapolis Motor Speedway 2.5 mérföldes oválján, a rajongók közelségét viszont már most imádja.

Fernando Alonso igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a 101. Indy 500 edzéshetéből. A kétszeres világbajnok a gyakorlások második, azaz keddi napján megtett 117 körével a mezőny legszorgalmasabb tagja volt, miközben a forgalomban való versenyzésből is ízelítőt kapott, amelynek során ráadásul több, kifejezetten látványos manővert is bemutatott.

Ennek ellenére azonban továbbra is úgy véli, hogy sok tanulnivaló vár még rá a számára merőben új környezetben.

“Boldog vagyok, de még határozottan nem érzem magam kényelmesen” – nyilatkozta Alonso a Motorsportnak. “Tegnap, köszönhetően a forgalomban való vezetésnek már sokkal magabiztosabb volt és jobban is örültem annak, ahol most tartunk. Ugyanakkor még mindig nagyon sok van hátra.”

A 35 éves pilóta lépésről-lépésre fejlődik és reményei szerint amint elérkezik az idő az éles bevetésre, már nyugodtabban léphet pályára.

“Nyilvánvalóan az első autóban töltött pár napban a beállításokon eszközölt változások átláthatatlanok voltak számomra, mivel még nem voltam képes ráérezni az autóra. Most már viszont kezdem érteni, úgyhogy boldog vagyok. Sok idő van még hátra és sokat tudunk a pályán tölteni. Egyelőre még nem állok készen, de azt hiszem, a kvalifikációra és a versenyre már rendben leszek.”

17_3.jpg

Alonso elmondása szerint az oválpályák teljesen más vezetési stílust igényelnek, mint amihez eddigi karrierje során hozzászokott.

“Az autót teljesen másként kell vezetni. Ha az egész pályafutásodat a Forma-1-es versenyzéssel töltöd Európában, aztán idejössz oválozni, akkor a gépnek a vezetését sem érzed természetesnek, mivel saját magától fordul balra. Szóval egy kicsit furcsa, amikor elérsz az 1-es kanyarhoz az első körben. Ugyanakkor jól felkészültem a szimulátorban és az elmúlt két hétben rengeteg információt kaptam a csapattól is, tehát úgy érkeztem meg ide, hogy rákészültem erre az érzésre.”

A spanyol nem csak a pályán körözve tapasztalt az eddigi közegéhez képest új élményeket, de azon kívül is, és többek között pedig le volt nyűgözve az IndyCar rajongó-központúságától.

“Lehet, hogy még korai ezt mondanom, de egy kicsivel több pályán kívüli elfoglaltságra számítottam, de valószínűleg jövő vasárnap másként fogom gondolni. A legnagyobb meglepetés számomra az, hogy látom a szurkolókat a garázsoknál, sőt még a pitlane-en is. Ez teljesen új dolog nekem” – mondta Alonso, aki kétségkívül élvezi a rajongók közelségét és az elmúlt napokban egyáltalán nem sajnálta az idejét az autogramra, vagy közös fotóra áhítozóktól, sőt, nem ritkán még hosszabb beszélgetésekbe is elegyedett a szerencsésekkel.