Hivatalosan is rajtra kész a 101. Indianapolis 500 mezőnye!


Tíz nemzet képviselője, ebből hét korábbi győztes és négy újonc száll harcba a világ leghíresebb tejesüvegéért.

A Buddy Lazier nevéhez köthető Lazier Partners Racing hivatalosan bejelentette nevezését a 101. Indianapolis 500-ra, ezzel pedig teljessé vált a legendás verseny tradicionálisan 33 fős mezőnye.

Az Indy 500 1996-os győztese által alapított, kvázi családi csapat az utolsó pillanatban erősítette meg, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is képviselteti magát a futamon.

Mindez pedig azt jelenti, hogy – miután már egyáltalán nem várható újabb autó/versenyző kombináció bejelentése – véglegesen kialakult a május 28-án esedékes viadal mezőnye.

Az idén már szám szerint 101. rajtját ünneplő futam résztvevőinek névsorában többek között hét korábbi győztes, valamint négy debütáns szerepel.

A Team Penske-t erősítő Helio Castroneves idén újra megkísérelheti, hogy az újoncként learatott 2001-es, a botrányos 2002-es, majd a harmadik elsőségét hozó, 2009-es versenyek után ismét a Victory Lane-en zárjon, ezzel egyidejűleg pedig felvételt nyerjen a négyszeres Indianapolis 500 győztesek egyelőre mindössze három tagot (AJ Foyt, Al Unser, Johnny Rutherford) számláló elit klubjába.

Ehhez azonban a többieknek is lesz egy-két szava, beleértve azt a Juan Pablo Montoyát, aki az idei szezonban nem rendelkezik teljes szezonos IndyCar-szerződéssel, miután az elmúlt két évben általa vezetett #2 Dallara-Chevy-t jelenleg már Josef Newgarden terelgeti a Team Penske kötelékében. Roger Penske azonban ennek ellenére sem vette le a kezét a kolumbiairól, akinek Indianapolis-ban ígéretéhez híven egy ötödik autót biztosít, amelynek hathatós közreműködésével ‘JPM’ 2000 és 2015 után harmadjára is megkísérelheti behúzni az Indy 500-at.

jpm_3.jpg

Montoya az Indy 500 győzelmi ceremóniáján, 2015-ben

 

A két, már most többszörös győztesnek számító klasszis mellett további öt, egyelőre csak egyetlen elsőséggel bíró versenyző próbálja beírni magát ismét a történelembe. Az amerikai open-wheel szakadás évében, tehát 1996-ban nyerni tudott, fentebb már szóba kerül Buddy Lazier-n kívül a Chip Ganassi Racing négyszeres bajnoka, a Borg-Warner Tróferára 2008-ban felkerült Scott Dixon, valamint csapattársa, az IRL 2004-es legjobbja, a brickyardi sikerre azonban egészen 2013-ig várakozó Tony Kanaan is nagy reményekkel vág neki az idei futam programsorozatának.

A harmadik csapat, amely több korábbi győztest is a soraiban tudhat az idén hat autóval induló Andretti Autosport. Az IndyCar titulusát 2012-ben megkaparintott Ryan Hunter-Reay nyakába két esztendővel később, 2014-ben akasztották az Indy 500 babérkoszorúját, Alexander Rossi pedig 2016-ban, újoncként tudta megnyerni a verseny 100. felvonását.

Egy kis fejszámolással a fentiekből könnyedén kiderül, hogy ezen hét pilóta jóvoltából összesen tíz Indianapolis 500 győzelem gördül pályára idén az IMS oválján.

A mezőnyből természetesen az újoncok sem hiányoznak.

Idén összesen négy pilóta készülhet pályafutása első Indianapolis 500-ára, a kvartett 50%-ának ráadásul ezen verseny lesz karrierje első IndyCar futama is egyben.

A két abszolút újoncot egyaránt az Andretti Autosport vonultatja fel. A Michael Shank Racinggel közösen indított, 50-es számmal jelölt Dallara-Hondát vezető Jack Harvey ennek ellenére szép emlékekkel térhet vissza a Speedway 2.5 mérföldes ováljára, lévén 2015-ben itt már meg tudta nyerni az Indy Lights “kicsik Indy 500-aként” aposztrofált Freedom 100-át.

A fiatal brittel ellentétben azonban a McLaren-Honda-Andretti #29 Dallara-Hondát terelgető Fernando Alonso nem csak IndyCar bemutatkozását ejti meg május utolsó vasárnapján, de ezen forduló élete első oválversenye is lesz egyben.

fa.jpg

Az autó, amire a legnagyobb figyelem hárul: #29 Dallara-Honda (Fernando Alonso/McLaren-Honda-Andretti)

 

Az imént említett páros mellett eredetileg az AJ Foyt Racingtől lehetőséget kapó Zach Veach számára is az 500 lett volna karrierje első bevetése az amerikai open-wheel csúcsán, a nagy debütálás azonban egy váratlan közjáték miatt már április végén, a Barber Motorsports Parkban megtörtént. Az Ed Carpenter Racingnek ugyanis a 22 éves amerikaira esett a választása, hogy helyettesítse a Long Beach-en kézsérülést szenvedett JR Hildebrandot az alabamai roadon.

A negyedik újonc a Dale Coyne Racinget erősítő Ed Jones lesz. A 2016-os Indy Lights bajnok brit-emirátusi már teljes szezonos versenyzőként van jelen az IndyCar mezőnyében, a Phoenix International Raceway-en pedig már első oválpályás viadalán is túlesett a legnagyobbak között.

Nem csak a versenyzők terén lesznek azonban friss bemutatkozók, hiszen idén két új csapatot is üdvözölhetünk az Indianapolis 500, ezzel együtt az IndyCar mezőnyben.

Az Indy Lights-ból fellépő Juncos Racing Sebastian Saavedrával és Spencer Pigottal áll hadrendbe, míg a Sage Karamot alkalmazó Dreyer & Reinbold Racinggel partnerkapcsolatban álló Harding Racing Gabby Chaves-zel vág neki a kihívásnak.

Az Indianapolis 500 mezőnye idén sem nélkülözi a gyengébbik nemet, amelyet – akárcsak 2016-ban – egyedüliként Pippa Mann képvisel.

A 2017-es nevezési listán összesen tíz nemzet versenyzőjét találjuk. A legtöbb pilótát, szám szerint tizenhármat a csillagos-sávos lobogó alatt kell keresni, majd ezt követik a britek (belevéve a brit-emirátusi Jones-t) öt, a kolumbiaiak pedig négy zászlóvivővel. Brazília, Franciaország és Spanyolország egyaránt két résztvevővel büszkélkedhet, míg Ausztrália, Japán, Kanada és Új-Zéland egy versenyzőt vonultat fel.

A mezőny átlagéletkora 31.6 év. A legidősebb pilóta a maga 49 évével Buddy Lazier, a legifjabbaknak pedig az újonc Zach Veach és Ed Jones, továbbá az immár negyedik Indy 500 rajtjára készülő Sage Karam számítanak a maguk 22 életévével.

A legnagyobb tapasztalattal Buddy Lazier bír, aki ebben az évben már a huszadik Indianapolis 500-ára készül. Az amerikait tizenhat eddigi rajttal Helio Castroneves, tizenöttel Tony Kanaan, tizennéggyel Scott Dixon, tizenhárommal Ed Carpenter, tizeneggyel pedig Marco Andretti követi.

Mindenképpen szót érdemel még, hogy a 33 nevező között összesen nyolc, IndyCar bajnoki címmel és egy Forma-1-es világbajnoki címmel büszkélkedő versenyző kap helyet.

Az amerikai open-wheel legmagasabb kategóriájának csúcsát Juan Pablo Montoya (1999/CART), Buddy Lazier (2000/IRL), Scott Dixon (2003/IRL; 2008, 2013, 2015/IndyCar), Sébastien Bourdais (2004-2007/Champ Car), Tony Kanaan (2004/IRL), Ryan Hunter-Reay (2012/IndyCar), Will Power (2014/IndyCar) és Simon Pagenaud (2016/IndyCar) hódította már meg, míg az F1 trónját Fernando Alonso birtokolta zsinórban két éven át (2005, 2006).

lisst.png*- a kép kattintásra nagyítható