De Ferran: Alonso hamarosan megismeri az IMS keményebb arcát is


Fernando Alonso hibátlanul teljesített pályafutása első ováltesztjén, mentora azonban úgy véli, kizárt, hogy a spanyol indianapolisi felkészülése a továbbiakban is ilyen simán megy majd.

A kétszeres Forma 1-es világbajnok május 3-án gördülhetett életében először az Indianapolis Motor Speedway-re a McLaren Honda Andretti 29-es számú Dallara-Hondájával. A teszt – amelyet a hivatalos streameknek köszönhetően több, mint kétmillió ember követett élőben világszerte – problémamentesen zajlott le, Alonso gyorsan alkalmazkodott a számára merőben új körülményekhez, teljesítményével lenyűgözve az IndyCar teljes közösségét.

A csapatnál Alonso mentoraként és vezetéstechnikai tanácsadójaként tevékenykedő Gil de Ferran szerint azonban a 35 éves versenyzőt előbb-utóbb a nehézségek is utol fogják érni. 

“Nem lepett meg, hogy a teszt ennyire jól ment, mivel Fernando a legnagyobb tehetségek egyike, a csapat minden tekintetben felkészült, jó volt a stratégia és a többi” – nyilatkozta a Motorsportnak a brazil, aki 2003-ban megnyerte az Indy 500-at. “Ugyanakkor meg lennék lepve, ha nem történne visszaesés valamikor az edzések hetében. Az Indianapolis Motor Speedway megtalálja a módját annak, hogy egy csavart labdát dobjon feléd. Ez már csak így működik.”

A szakember azonban nem aggódik.

“Nem tudom mi lesz az, ha tudnám, akkor megakadályoznám, nem? Valami történni fog, de ez rendben is van, [Alonso] körül egy erős csapat van, Fernando pedig szintén nagyon tapasztalt a nehézségeken való felülkerekedés terén és nem támaszt elvárásokat túl gyorsan és hamar. Fel lesz készülve.”

De Ferran ugyanazt vallja, mint amit Alonso is említett a hivatalos sajtótájékoztatóján: a folytatás eredményességének érdekében muszáj maguk mögött hagyni mindazokat a túlfűtött érzelmeket és izgatottságot, ami az egész eseményt körüllengi.

“Őszinte leszek, ma már nem is gondolok arra, hogy milyen jól teljesített [a teszten]. Akárcsak a csapat és Fernando, én is előre tekintek. Munka-üzemmódban vagyok, a potenciális problémákon agyalok: mit kell csinálnunk, mit kell kihúzni a listáról. Egy olyan, tökéletesen profi srác mellett dolgozni, mint Fernando nagyon örömteli. Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Megpróbálja tökéletesíteni a feladatának minden egyes aspekusát, a hét minden napján erre gondol és őszintén szólva, ha olyan jó akarsz lenni, mint amilyen ő, akkor ez a legkevesebb, amit tenned is kell.”

 

 

kép: IndyCar