Alonso: Az Indy 500 a legnagyobb verseny a világon


Ahogyan arra számítani lehetett, a Grand Prix of Alabama versenynapjának legnagyobb szenzációjaként Fernando Alonso érkezése szolgált.

 

A kétszeres Forma 1-es világbajnok ezen a vasárnapon látogatott el először az IndyCar paddock-jába, hogy találkozzon az Indianapolis 500-on számára autót biztosító Andretti Autosport csapatával.

Persze a nap nem csak az ismerkedésről és a futam megtekintéséről szólt Alonso részéről, miután helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor egy nagyszabású sajtótájékoztató várt rá.

Az eseményen a spanyolon kívül részt vett az Andretti Autosport – amely a McLarennel névleges partnerséget kötve nevezi a világklasszis által vezetendő #29 Dallara-Hondát – vezetője, Michael Andretti, a McLaren ügyvezetője, Zak Brown, valamint az IndyCar anyacégének, a Hulman & Company-nek vezérigazgatója, Mark Miles is.

Alonso egy pillanatra sem rejtette véka alá, hogy rendkívül izgatott az amerikai kiruccanása kapcsán.

“Nagyon várom már az indianapolisi kalandot. Az a célom, hogy a legnagyobb versenyeken méressem meg magam a világ legjobb pilótái ellen, és végül én lehessek a második olyan versenyző, akinek sikerült elérnie a Triple Crownt, azaz a Forma 1-es világbajnoki titulus mellett az Indianapolis 500-on és a Le Mans-i 24 óráson is győzni tudjak. Ez a cél vonz és büszke vagyok arra, hogy ebben az évben próbát tehetek arra, hogy megszerezzem a Triple Crown második felvonását.”

Alonso azonban nem bízza el egy cseppet sem magát.

“Hozzá kell szoknom az autóhoz, valamint a superspeedway-en való vezetéshez is, mivel jelenleg még semmit nem tudok erről. Lépésről-lépésre kell haladnom, a verseny napjáig pedig olyannyira felkészülnöm, amennyire csak tőlem telik. Mindebben segítségemre lehet Alexander [Rossi] és Takuma [Sato], akiket már ismerek az F1-ből, továbbá a komplett csapat is. Az Andretti név a motorsport történelmét képezi, garancia a sikerre. Igazán megtisztelve érzem magam, hogy velük mutatkozhatok be a legendás futamon.”

414.jpg

A spanyol Alabamában már belehuppant csapattársa, Marco Andretti #27 Dallara-Hondájában

 

 

Annak kapcsán, hogy Alonso elárulta, a világ legjobbjai ellen akar küzdeni, óhatatlanul is felmerült Juan Pablo Montoya neve, aki ellen a száguldó cirkuszban 2001-2006 között versenyzett. Az egykori CART bajnok, F1-es világbajnoki harmadik helyezett és kétszeres Indianapolis 500 győztes kolumbiai a Team Penske ötödik autójával idén is ott lesz az 500 mezőnyében, ami azt jelenti, hogy újra találkozni fognak a pályán.

„Nem tudom, hogy az élen lesz-e” – mondta nevetve Alonso, majd komolyra fordította a szót. „Nagyszerű, hogy a világ legjobb pilótái ellen versenyzhetek, ez a legfőbb. Nem csak Juan Pablo lesz ott, de Oriol Servia is, továbbá néhány versenyzőt, úgy a mezőny 20-25%-át már ismerem az F1-ből. Nagyon várom már. Szerinem Juan Pablo a világ egyik legjobb pilótája, az egyik legtehetségesebb azok közül, akik ellen eddig versenyeztem, tehát a idejönni és együtt vezetni egy superspeedway-en hatalmas dolog lesz számomra. Remélhetőleg olyan gyorsan fogok tanulni, ahogy csak tudok. Montoya fedélzeti kamerás felvételeit nézem, mert szerintem ő az egyik legjobb.”

A sajtótájékoztató során természetesen ismét felmerült a nagy kérdés, miszerint az Indy 500-on való részvétel – mind a McLaren, mind Pedig Alonso részéről – csak egyszeri alkalomnak minősül egyelőre, vagy pedig akár a dolognak folytatása is lehet.

“Haladjunk napról-napra és majd meglátjuk a május 29-ét követő hétfőn, hogy mi is a helyzet, mennyire élveztem, mennyire éreztem magam versenyképesnek és mennyire találtam szórakoztatónak, ami az elsődleges prioritást képezi számomra” – mondta a 35 éves versenyző. “Azért csinálom ezt, mert szeretek versenyezni, gyors autókat vezetni, az Indy 500 pedig a legnagyobb futam a világon, szóval nagyon vonzó indulni ott, kiélvezni és átérezni ezt a különleges tapasztalatot. Mindenki azt mondja nekem, hogy rendkívül különleges atmoszféra uralkodik ott és egy nagyon megfeszített nap.”

Alonso leszögezte, hogy a Brickyardra való visszatérésében nem fog egzakt szerepet játszani a végső helyezése.

“Akármilyen eredményt is érünk el vasárnap, közösen fogjuk átgondolni, hogy onnantól fogva mit hoz a jövő. Nagyon nyitott vagyok. Ha összetettebb versenyző szeretnék lenni, vagy a legjobb a világon, akkor tapasztalatot akarok szerezni mindenféle, különböző autóval és vezetési technikákkal, muszáj ezekhez adaptálódnom és felnőnöm, mint versenyző. És ha ezt akarom elérni, akkor meg kell nyernem [az Indy 500-at], ha nem ebben az évben, akkor muszáj tervbe vennünk a következőre.”

f4.jpg

Alonso a rajongókat sem hanyagolta első IndyCar-paddockban töltött napján

 

Zak Brown szintén elkötelezett a legendás verseny iránt.

“Minden évben szívesen látnám a McLaren-Hondát versenyezni Indianapolisban. Eredetleg úgy gondoltam az ötlet kapcsán, hogy a 2018-as évre kellene törekednünk, de a Forma 1-ben való jelenlegi szereplésünk körülményeinek tükrében, továbbá Fernando és a mi, valamint a Honda [a verseny iránti] vágyakozása következtében nyílt egy nagyon, nagyon kicsi időszak erre a lehetőségre, mi pedig belegugrottunk. A McLaren nagy rajongója az IndyCar versenyzésnek, úgy véljük fantasztikus sport, én pedig személyesen a széria körül mozogtam egész életemben, szóval privát kötődésből is rendkívül izgatott vagyok, amiért most itt lehetek.”

Brown azt is elárulta, hogy sikerült megszerezniük a kétszeres CART bajnok, egyben a 2003-as Indianapolis 500 győztesét, Gil de Farrant, aki a versenyre való felkészülésben lesz Alonso segítségére.

Természetesen szóba kerültek a projekt kapcsán az elmúlt hét során nyilvánosságot kapott reakciók az F1-es versenyzőtársak részéről. Erre Alonso velősen csak annyit reagált:

“Néhányan közülük örülnek és kíváncsiak arra, hogy mennyire leszünk versenyképesek. Mások pedig semminek sem tudnak örülni az életben.”

 

>>>>>>>> Amerikai győzelem a Fernando Alonso Show-n

 

 képek: IndyCar