Marco Andretti letaszította a trónról a Team Penske-t


Az Andretti Autosport legközelebbi rokonának elsőségével ért véget a GP of Alabama második szabadedzése. 

Az IndyCar idei harmadik versenyhétvégéjének első gyakorlása még Roger Penske-ék elsöprő sikerével zárult, miután ezen gárda négy autója zsebelte be az eredménylista első négy pozícióját.

A helyi idő szerint péntek délután rendezett második edzésen a patinás csapat autói szintén nagyszerűen szerepeltek, az elsőség azonban ezúttal már nem jött össze.

A legjobb időt ugyanis 1:07.7134-gyel Marco Andretti produkálta, aki ezáltal nem csak az Andretti Autosportot, de vele együtt a Hondát is az élre repítette.

A 30 esztendős pilóta mögött a már említett Penske-különítmény háromnegyede következett Chevrolet-erőforrással és aero kittel felvértezett járműveikkel. Közülük is a leggyorsabb kört 1:07.7454-gyel Will Power rakta össze, lemaradása pedig mindössze 0.0320 másodperc volt Andretti mögött. Az első edzést megnyert Simon Pagenaud 1:07.8305-tel a harmadikk helyet csípte el, míg Helio Castroneves-t a negyedikként érte a kockás zászló 1:07.9044-es idővel.

A Team Penske idei csapatújonca, Josef Newgarden a délelőtt folyamán még a másodikként zárt, második nekifutásra azonban meg kellett elégednie a nyolcadik pozícióval.

A közbeeső, 5-6-7. helyeken három, a Honda zászlaja alá tartozó autó végzett, a volán mögött Scott Dixonnal (Chip Ganassi Racing), Charlie Kimballal (Chip Ganassi Racing) és Mikhail Aleshinnel (Schmidt Peterson Motorsports).

A legjobb tízbe sikeresen beverekedte még magát Sébastien Bourdais (#18 Dallara-Honda, Dale Coyne Racing), valamint Ryan Hunter-Reay (#28 Dallara-Honda, Andretti Autosport) is.

Mindebből könnyen kideríthető, hogy a gyártók versenyét tekintve – akárcsak az első gyakorláson – a Honda 6-4-re nyert a Chevy-vel szemben a felsőházat nézve. Utóbbi csokornyakkendős márkát ráadásul mindkét felvonás során csak egyetlen alakulat, a Team Penske tudta bevinni a top 10-be.

A Penske-ék utáni legjobb eredményt az amerikai gyártó alá tartozó gárdák közül másodjára is Carlos Munoz prezentálta az AJ Foyt Racing színeiben. A fiatal kolumbiai délelőtt a tizenharmadik helyig jutott a #14 Dallara-Chevy-vel, amin néhány órával később egyetlen pozíciót tudott javítani, így ekkor már a tizenkettedikként jegyezték.

A 45 perces edzés során két alkalommal került elő a piros zászló. Először a Chip Ganassi Racinges Max Chilton megpördülése, majd később a Dale Coyne Racing újonca, Ed Jones hibája miatt. Az autókban egyik esetben sem keletkezett kár.

A két ifjoncon kívül még Hunter-Reay-nek és Kimballnak is kijuott néhány idegtépő másodperc. Előbbi a 2-es kanyarban kissé koccolta a korlátot, míg honfitársa nem sokkal a leintés előtt számította el egy kicsit magát a pályán, de egyik eset sem igényelt piros zászlós beavatkozást.

Folytatás magyar idő szerint szombaton 18:00-tól a harmadik edzéssel, majd 22:15-től következik a GP of Alabama kvalifikációja.

 

hig22.jpg