A Team Penske bekezdett Alabamában


Honda vs. Chevrolet helyett Honda vs. Team Penske párharccal indult a Grand Prix of Alabama versenyhétvégéje.

A Barber Motorsports Parkban rendezett első gyakorlás Roger Penske alakulatának elsoprő sikerével zárult, miután a tabella első négy helyét ezen gárda kvartettje sajátította ki.

A legjobb időt a regnáló bajnok Simon Pagenaud produkálta, aki 1:08.1104-es legjobb köre révén zárt az élen. A francia pilóta mögöt másodikként, 0.0718 másodperc lemaradásban Josef Newgarden landolt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát a 2014-es bajnok Will Power szerezte meg Pagenaud-hoz viszonyítva 0.1082 mp-es hátrányban.

A negyedik pozícióban a háromszoros Indianapolis 500 győztes Helio Castroneves végzett 1:08.4112-es egyéni legjobb idejének köszönhetően, amely azonban már több, mint három tizeddel bizonyult rosszabbnak a győztes körhöz képest.

A Chevrolet-sikert azonban enyhén szólva is korai lenne még ebből valószínűsíteni, lévén a Team Penske-s autókat követően, az ötödik helytől egészen a tizenkettedikig már az idei szezon eddigi futamain hatalmas fellendülést mutató Honda égisze alá tartozó gépekkel találkozhatunk.

A japán gyökerekkel bíró márka legjobbját az Andretti-Herta Autosportos Alexander Rossi futotta 1:08.4560-nal közvetlenül csapattársa, Ryan Hunter-Reay előtt, aki leggyorsabb körében 1:08.5595-tel repesztett.

A hetedikként az RLL Racinget képviselő Graham Rahalt, nyolcadikként pedig a két héttel ezelőtti, Long Beach-i viadal győztesét, a Schmidt Peterson Motorsports-ot szolgáló James Hinchcliffe-et érte a kockás zászló.

A top 10-et két négyszeres bajnok, a szezonnyitó, St. Petersburgi futamot megnyert Sébastien Bourdais (Dale Coyne Racing), valamint a Chip Ganassi Racing sztárja, Scott Dixon tette teljessé.

Előbbi francia nevéhez fűződik az edzés egyetlen piros zászlós szakasza, miután az 1-es kanyarból kijövet kissé szélesre vette a pályát, aminek következtében telibe trafált egy reklámtáblát is. Szerencsére azonban a 18-as számú Dallara-Hondában nem keletkezett kár.

Bourdais-n kívül még része volt némi meleg helyzetben az SPM-es Mikhail Aleshinnek is, akinek sikerült két alkalommal is kicsúsznia, de gond nélkül vissza tudott térni a pályára, így nem volt szükség a piros jelzés életbe léptetésére. Az orosz pilóta egyébként a tizenegyedik legjobb időt érte el 1:08.7077-tel.

A legjobb, Team Penske-n kívül chevy-s kört az AJ Foyt Racing által alkalmazott Carlos Munoz rakta össze 1:08.7488-cal, ami a tizenharmadik helyre volt elegendő.

Éles versenyhétvége keretein belül most kapott először lehetőséget az amerikai Zach Veach, aki a Long Beach-i futamon kéztörést szenvedett, emiatt később operáción is átesett J.R. Hildebrandot helyettesíti az Ed Carpenter Racing #21 Dallara-Chevy-jében.

A 22 éves újonc – akinek eredetileg az Indy 500-ig kellett volna várnia főkategóriás debütálására – első nekifutásra az utolsó, huszonegyedik pozíciót érte el 1:10.6346-tal ami 2.5242 másodperccel volt rosszabb Pagenaud abszolút legjobbjától, míg az utolsó előttiként jegyzett Max Chiltontól (Chip Ganassi Racing) 1:4647-tel tért el.

Ha pedig már szóba került Hildebrand, a parkolópályán lévő pilóta természetesen személyesen is jelen van a barberi paddockban. Az amerikai elmondta, hogy a vizsgálatok során kiderült, a sérülése komolyabb, mint elsőre gondolták, de reméli, hogy a következő, jövő hét szombaton, a Phoenix International Raceway-en esedékes futamon már újra bevetésre kész lesz.

A pénteki programban történt egyórás csúszás miatt a második edzés magyar idő szerint 22:25-kor veszi kezdetét, amely élőben követhető lesz a racecontrol.indycar.com-on.

 

gpa.png