Idén is lesz női versenyző az Indy 500 mezőnyében


A szám szerint hatodik Indianapolis 500-ára készülődő Pippa Mannt továbbra is jótékony célok vezérlik.

A Dale Coyne Racing hivatalosan bejelentette, hogy a brit versenyzőnő kapja meg a csapat harmadik autóját a legendás futam májusi, 101. felvonásán.

A közösségi médiában és promóciós megjelenések tekintetében egyaránt rendkívül aktív Mann ezzel pályafutása hatodik Indy 500-ára készülődhet, ebből zsinórban az ötödikre a DCR színeiben.

A 33 éves pilóta a csapat már jól megszokott, 63-as számmal jelölt Dallara-Hondáját vezetheti majd, amely mögött álló versenymérnök személyében sem történik változás, így idén is Rob Ridgely segíti majd a munkáját.

Az IndyCar legkisebb költségvetésből gazdálkodó csapata a téli holtidény során jelentős szervezeti átalakuláson ment keresztül, aminek részeként egy vadonatúj versenyzői fellállással vágtak neki a szezonnak a veterán Sébastien Bourdais és az újonc, nem mellesleg az Indy Lights 2016-os bajnoki címét megszerzett Ed Jones révén.

Az évkezdés pedig nem is alakulhatott volna biztatóbban, lévén előbbi francia a szezonnyitó, St. Petersburgi viadalon győzelemmel hálálta meg a belé vetett bizalmat, míg a főkategóriában debütáló brit-emirátusi a tizedikként zárt.

A DCR az elmúlt évben négy autóval is képviseltette magát az Indianapolis 500-on, miután a két teljes szezonos gépük, a 18-as és 19-es Dallara-Honda (akkor Conor Daly-vel, valamint Gabby Chaves-zel a volán mögött) mellett a Mann által vezetett 63-ast, továbbá a három hónappal később halálos versenybalesetet szenvedett Bryan Clauson nevével fémjelzett, a Jonathan Byrd’s Racinggel koprodukcióban nevezett 88-ast is csatasorba állította.

A csapat tájékoztatása szerint idén már csak három autót terveznek indítani a világhíres, 500 mérföldes viadalon Bourdais, Jones és persze Mann által.

63.png

Mann a 100. Indy 500-on (2016) 

 

A versenyzőnő főtámogatója ezúttal is a Susan G. Komen lesz. Mann kapcsolata a mellrák ellenes szervezettel 2014-ig nyúlik vissza, amely évben először lépett az Indianapolis Motor Speedway 2.5 mérföldes ováljára a betegség elleni összefogást szimbolizálóan rózsaszínre festett autóval.

Az alapítvánnyal közösen Mann idén is aktívan kiveszi a részét a Get Involved névre keresztelt programból, aminek során a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet, továbbá az emlőrákkal kapcsolatos kutatások, gyógykezelések támogatására rendeznek gyűjtéseket. A 2017-es kampány május elsején veszi kezdetét és egészen az Indy 500-at követő hétig tart majd.

Ebben az évben az Auction Cause által egy újabb partnerre is sikerült szert tenniük, amely egy nagyszabású, eBay-en rendezendő árverés szervezését vállalta magára, a teljes bevételt pedig a Komen globális, valamint USA-n belüli kutatási programjának támogatásának fordítják majd.

“Az Auction Cause-zal és az eBay-jel való jótékonysági összefonódás izgalommal tölt el” – mondta Mann. “Nekik óriási tapasztalatuk van az online kampányok terén. Úgy érzem, ez egy hatalmas lépés számomra, valamint a Get Involved kampányra nézve is. Ez az új formátum lehetővé teszi számomra, hogy még több versenyzőhöz jussak el és bevonjam őket további, aláírt [árverésre bocsátandó] tárgyak által. Azt is remélem, hogy több rajongóhoz is elérek, egyúttal pedig több pénzt gyűjtsünk a Susan G. Komennek, mint előtte valaha.”

2011-es debütálása óta Mann összesen tizenöt, kivétel nélkül oválpályákon rendezett IndyCar versenyen vett részt – nem beleszámítva a tragikus végkimenetelű, valamennyi statisztikából törlésre került Las Vegas-i fordulót – , eddigi legjobb eredményének pedig két 13. hely számít, amelyeket 2015-ben, Fontanán és Poconón ért el.

Az Indianapolis 500-ak tekintetében 2016-ban produkálta eddigi egyéni legjobbját, amikor a 18. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

Az elmúlt évtizedben előfordult, hogy három, sőt akár négy hölgyversenyző is szerepelt a nagymúltú futam tradicionálisan 33 fős mezőnyében, a 2016-os, 100. felvonáson azonban már csak Mann képviselte a gyengébbik nemet és – hacsak nem történik valami igazán előre nem látott fordulat – biztosra vehetjük, hogy ez idén sem lesz másként.

 

képek: IndyCar 

 

képek: IndyCar