Az F1 új tulajdonosa az IndyCarra is rátenné a kezét


A legfrissebb hírek szerint a Liberty Media komolyan fontolgatja, hogy további versenysorozatokkal bővíti portfólióját.

Az amerikai médiavállalat terjeszkedési szándékairól szóló hírt a brit Telegraph szellőztette meg.

Mint ismeretes, a Liberty Media hozzávetőlegesen egy 8 milliárd dollár értékű üzletet kötött, aminek értelmében a Forma-1 többségi tulajdonosává vált. A Nasdaq részvénypiacon jegyzett óriáscég azonban nem elégszik meg a világbajnoki sorozattal és további, magasan jegyzett szériákra feni fogát, hogy ily módon növelje érdekeltségi körét a motorsportok piacán.

Jelenleg a Forma-1 egyetlen versennyel képviseli magát az Egyesült Államok területén a Texas állambeli Austinban fekvő Circuit of the Americas-on 2012 óta megrendezésre kerülő Amerikai Nagydíj által.

A Liberty – amely kisebbségi tulajdonnal bír a Discovery Communications-ben is – vezető tisztviselője, Greg Maffei elismerte, hogy megfelelő lehetőség és árfekvés mellett potenciális esély van arra, hogy a Forma-1 mellett más sorozatokra is kiterjesztik érdekeltségi körüket.

A radaron két bajnokság foglal el kiemelt helyet, méghozzá a világviszonylatban versenyző Formula E, valamint az amerikai piacon tevékenykedő IndyCar.

A vállalat az F1 mellett más sportágakban is jelen van, példának okáért ők a tulajdonosai az amerikai baseball ligában szereplő Atlanta Braves csapatának is. Ennek ellenére jelenleg nem szerepel a terveik között, hogy ezen a vonalon terjeszkedjenek tovább.

“Nem tudom elképzelni, hogy vásároljunk egy baseball-csapatot, vagy egy másik, tradicionális amerikai lehetőségre csapjuk le” – fűzte hozzá Maffei.

A Liberty Media hírhedt tulajdonosa, a milliárdos John Malone természetesen a cégcsoportba tartozó Liberty Globalnál is vezető pozíciót tölt be. A világ elsőszámú kábelkommunikációs vállalatának számító LG tulajdonában van többek között a Virgin Media, amely kisebbségi részesedéssel bír a Formula E-ben is.

Az elektromos autókat felvonultató, innovatív széria mellett a Liberty az IndyCar iránt is érdeklődik, amely pontosan az amerikai nemzeti bajnokság-jellege miatt számít vonzó opciónak számukra.

Bár az IndyCart tulajdonló Hulman & Company számtalan alkalommal leszögezte már, hogy nem szándékoznak túladni a szérián, azzal együtt pedig a világ legrégebb óta futó versenyén, az Indianapolis 500-on, az utóbbi időszakban mégis felröppentek olyan hírek, miszerint megfelelő ajánlat esetén hajlandóak lennének változtatni az álláspontjukon.

Legutóbb 2015 őszén merült fel, hogy egy titokzatos csoport felvásárolná az IndyCart, amelyet aztán az online játékiparral kapcsolna össze. Ennek a történetnek végül nem lett folytatása.

 

 kép: IndyCar