A Honda bekezdett St. Petersburgben


Fél évnyi böjt után végre hivatalosan is megkezdődött az IndyCar 2017-es szezonja.

Ahogyan már megszokhattuk, az év első versenyhétvégéjének is a napfényes Floridában lévő St. Petersburg ad otthont.

Az 1.8 mérföldes, 14 kanyarból álló ideiglenes utcai pályán helyi idő péntek délelőtt lépett pályára a huszonegy autót számláló mezőny, hogy letudják az idény első szabadedzését.

A nagy meglepetés pedig – igaz, messzemenő következtetést ebből még nem lehet levonni -, hogy az utóbbi szezonokban utcai/épített pályákon gyengélkedő Honda igencsak megvillogtatta oroszlánkörmeit, miután a top 10-ből nyolc pozíciót is az ő motorjaikkal és aero kitjükkel felszerelt autók béreltek ki.

A 45 perces gyakorlás legjobb idejét az Andretti Autosport szó szerint legközelebbi rokonának számító Marco Andretti produkálta 1:03.7559-cel. A 27-es számú Dallara-Hondát vezető amerikai fülesének másik végén az idei szezontól édesapja, egyben a csapat tulajdonosa, Michael Andretti helyett a gárdához tavaly betársult – és Alexander Rossi jóvoltából azon melegében a 100. Indianapolis 500-at megnyerő -Bryan Herta foglal helyet, mint versenystratéga.

A hamarosan 30. életévét betöltő Marco mögött 0.0891 másodperces lemaradásban az ettől az évtől kezdve ismét Honda erőforrásal versenyző Chip Ganassi Racing veteránja, Tony Kanaan zárt, míg a harmadikként ugyanezen gárda négyszeres bajnoka, Scott Dixon látta meg a kockás zászlót 1:03:8798-cal.

A legjobb chevrolet-s eredményt a regnáló bajnok, a Team Penske-t erősítő Simon Pagenaud futotta 1:04:2131-gyel, ami 0.1059 másodperccel maradt el a Schmidt Peterson Motorsports negyedikként jegyzett pilótája, James Hinchcliffe egyéni legjobbja mögött, míg az élen zárt Andrettitől 0.4572-vel kapott ki.

Ha már Penske, a csapat 2014-es bajnoka, Will Power erőteljes déja vu-t élhetett át, miután a tavalyi évhez hasonlóan ismét sikerült már a szezon első napján megtörnie a #12 Dallar-Chevy-t. A 36 éves ausztrál azonban szerencsére saját erőből vissza tudta kormányozni a kissé lerokkant munkaeszközét a pitbe.

A mezőny egyetlen újonca, a Dale Coyne Racingnek vezető 2016-os Indy Lights bajnok Ed Jones 1:05:2213-mal a tizennyolcadik helyet csípte meg.

A pályán az utolsó pillanatban az IndyCar a verseny promóterével együt némi módosítást hajtott végre, miután a 3-as kanyarban lévő bukkanó a betétkategóriák edzései során több kisebb balesetet is okozott. Ennek értelmében a bal oldali falat kb. 12 méterrel hátrébb helyezték, míg jobb oldalra rázókövet helyeztek, mindezek miatt pedig az itteni sebesség redukálódott.

Folytatás magyar idő szerint 21:20-kor a második szabadedzéssel, amelynek történéseit élőképpel és táblázatos formában lehet követni a racecontrol.indycar.com-on.

 

p117.png