Rajtra kész az IndyCar 2017-es mezőnye


A végeláthatatlannak tűnő holtidényt követően magyar idő szerint péntek délután, az első szabadedzéssel megkezdődik a 2017-es Verizon IndyCar Series szezon.

Ennek örömére következzék valamennyi fontos tény és adat – beleértve a komplett menetrendet – az előttünk álló hétvége kapcsán.

Verseny hivatalos elnevezése: Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Időpont: 2017. március 10-12.
Pálya hossza: 1.8 mérföld (2.9 km)
Körök száma: 110
Kanyarok száma: 14
Versenytáv: 198 mérföld (319 km)

Betétfutamok: Mazda Road to Indy (USF2000, Pro Mazda, Indy Lights), Pirelli World Challenge, Stadium Super Trucks

Push-to-pass használat: Összesen 150 mp, aktiválásonként maximum 15 mp
Az idei évben módosult p2p szabályokról itt lehet bővebben olvasni: Szabályváltozásokat eszközöl az IndyCar

A várható időjárást ide kattintva csekkolhatod

Pályarajz:

  stp_1.jpg

Körrekord: 1:00:0658 (2016, Will Power/Team Penske – IndyCar)

2016-os pole: Will Power* 

*Az ausztrál betegség miatt kihagyta a futamot, így az első rajthelyet a kvalifikáción másodikként zárt Simon Pagenaud örökölte meg.

2016-os győztes: Juan Pablo Montoya

Legeredményesebb versenyző: Helio Castroneves (három győzelem -2006, 2007, 2012)
Legeredményesebb csapat: Team Penske (nyolc győzelem – Castroneves /’06,’07, ’12/ Ryan Briscoe /2009/, Power /2010, 2014/ és Montoya /2015, 2016/)

2017-es csapatok száma: 8*
Versenyzők száma: 21
* – A KV Racing az év elején hivatalosan megszűnt.

Lényeges változás: A Chip Ganassi Racing az idei szezontól ismét a Honda zászlaja alatt lép pályára, míg az AJ Foyt Racing a Chevrolet színeiben folytatja.

Hivatalos Spotter Guide:

spot17.png

 

IndyCar bajnokok száma a 2017-es mezőnyben: 6 (Scott Dixon/IRL-IndyCar, 2003,2008,2013,2015/, Will Power /IndyCar, 2014/, Ryan Hunter-Reay /IndyCar, 2012/, Sébastien Bourdais /Champ Car, 2004-2007/, Tony Kanaan /IRL, 2004/, Simon Pagenaud /IndyCar, 2016/)

Újoncok száma a 2017-es mezőnyben: 1 (Ed Jones – Dale Coyne Racing)

Korábbi St. Pete-i győztesek a mezőnyben: Helio Castroneves (2006, 2007, 2012), Graham Rahal (2008), Will Power (2010, 2014), James Hinchcliffe (2013)

Twitter: @GPSTPETE, @IndyCar, #FirestoneGP, #IndyCar
Hivatalos honlap: www.gpstpete.com

VERY HAPPY FACT: AZ EDZÉSEKET, VALAMINT A KVALIFIKÁCIÓT ÉLŐBEN STREAMELIK AZ INDYCAR HIVATALOS YOUTUBE CSATORNÁJÁN!
A közvetítés a live timing otthonában, vagyis a racecontrol.indycar.com-on is elérhető.

A verseny amerikai tévés közvetítése: ABC
A verseny magyar tévés közvetítése: DIGI Sport 1 

Pár kör a pályán Ryan Hunter-Reay sisakkameráján keresztül:

 

Érdekes történelem: St. Petersburg utcáira elsőként az USA-ban nagy népszerűségnek örvendő Trans-AM bajnokság látogatott el 1985-ben, a versenyt pedig az Indianapolis 500-on is megfordult Willy T. Ribbs nyerte. A széria egészen 1990-ig tiszteletét tette a festői környezetben lévő pályán, azonban a helyiek panaszáradata miatt – sokan nehezményezték a túl nagy zajt és az útlezárásokat – a St. Pete-i szervezők úgy döntöttek, nem rendeznek több futamot. Innentől számítva egészen 1996-ig kellett várni arra, hogy ismét felbőgjenek a motorok a nyílt utcán, ekkor azonban már egy másik városrészt jelöltek ki versenyzésre. 1997-et követően újból öt évre felfüggesztették a motorsport-eseményeket, miután a pilóták körében nem aratott osztatlan sikert a pálya vonalvezetése. 2003-ban azonban új korszak köszöntött St. Petersburg utcáinak életébe, hiszen ebben az évben látogatott el először ide az amerikai nyitott-karosszériás autóversenyzés főkategóriája, a CART. Bár a verseny sikert aratott, mégsem sikerült megegyezni a promóterekkel a következő évet illetően, így 2004-ben ismét egy üres év köszöntött be. A CART (pontosabban ekkor már Champ Car) 2005-ben már nem tért vissza, helyette a nagy ellenlábas Indy Racing League debütált St. Pete-en, amely széria története során ekkor először rendezett futamot nem ovál jellegű pályán. A viadalon Dan Wheldon látta meg elsőként a kockás zászlót.

Az IRL érkezésének ténye viszont enyhén szólva sem nyűgözte le a Champ Car rajongótáborának jó pár, imádott szériája iránt hardcore érzelmeket tápláló tagját, akik a verseny előtt egy óriási, légi transzparens segítségével hallatták hangjukat, amelyen a „Bring back Champ Car”, azaz „Hozzák vissza a Champ Cart” felirat volt olvasható.
Az akció nem „légből kapott” volt, hanem egy valódi, nemzetközi összefogás eredménye, amit többek között Kanadából, Németországból, Ausztráliából, Hollandiából, Olaszországból, Mexikóból, Brazíliából és az USA-ból származó, hithű Champ Car rajongók finanszíroztak.

Ha nem hiszed, most saját szemeddel is láthatod:

xy1.png

xy2.png

Bár a város híresen jó időjárási zónában fekszik, az anyatermészet már kétszer is megtréfálta az IndyCar mezőnyét. A heves, monszunszerű esőzések miatt 2008-ban kilenc pace car mögött megtett kör után vághattak neki a távnak, a kétórás időlimit miatt viszont csak 83 kört teljesítettek a tervezett 100-ból,  2010-ben pedig már annyira rossz volt a helyzet, hogy egy nappal el is kellett halasztani a futamot.

Azt pedig, hogy mit művelt az elmúlt négy évben St. Pete utcáin az alábbi linkeken lehet újraélni. 
 
2013 – Honda Grand Prix of St. Petersburg (szöveges)
A verseny videós összefoglalója
 
2014 – Firestone Grand Prix of St. Petersburg (szöveges)
A verseny videós összefoglalója
 
2015 – Firestone Grand Prix of St. Petersburg (szöveges)
A verseny videós összefoglalója

2016 – Firestone Grand Prix of St. Petersburg (szöveges)
A verseny videós összefoglalója

  
A legmeghatóbb St. Pete-i pillanat: Helio Castroneves győzelem utáni megemlékezése Dan Wheldonról

A Team Penske átlagon felüli ritmusérzékkel megáldott versenyzője nyerte a 2012-es idény első versenyét St. Petersburgben, abban a városban, ahol Dan Wheldon élt miután 1999-ben áttelepült Angliából az Egyesült Államokba. A 2011-es, las vegasi szezonzárón tragikusan fiatalon elhunyt tehetségről utcát neveztek el, melynek névtáblája közvetlenül a pálya mellett látható.Helio, miután áthaladt a célvonalon kipattant az autójából és szokásához híven, mint mindig, amikor nyer, felmászott a kerítésre, azonban ezúttal nem magát ünnepeltette, hanem a Dan Wheldon Way feliratú tábla mellett tisztelgett a kétszeres Indianapolis 500 győztes legenda emléke előtt. Ez volt az a pillanat, mikor még a legkőszívűbb ember szemében is megjelent néhány könnycsepp, feledhetetlen. 

1lk.jpg 

FUN FACTS:

 

– St. Petersburg a nevét valóban az oroszországi Szentpétervár után kapta. Mindez az egyik alapítónak, bizonyos Peter Demens-nek, születési nevén Pyotr Alexeyevitch Dementyev-nek köszönhető, aki ily módon kívánt tisztelegni szülőhazája előtt.

– Az RLL Racinges Graham Rahal első rajtját az újraegyesülés utáni IndyCarban 2008-ban, St. Petersburgben teljesítette és ha már ott járt, jól meg is nyerte a versenyt. Mindez azonban nem egy sikerszéria kezdete volt, hiszen ezután több, mint hét évet kellett várnia Courtney Force férjének egy újabb győzelemre.

– A 2017-es Verizon IndyCar Series szezonban utoljára lépnek pályára az autók a 2015-ben bevezetett Honda és Chevy aero kitekkel felvértezve. Ezen elemek fejlesztései idén már befagyasztás alatt állnak, jövőre pedig érkezik az újra egységes aerodinamikai csomag, amelyről ha minden jól megy, a következő hetekben kaphatunk bővebb információt.

– A címvédő Simon Pagenaud-t a Team Penske #1 Dallara-Chevy-jében kell keresni idén. A francia versenyző tavaly hét pole mellett öt futamgyőzelmet aratott – beleértve a szezon utolsó, duplapontos, sonomai fordulóját – , az idei cél pedig nem is lehet más, mint a második titulus megszerzése. Zsinórban két bajnoki címet utoljára Roger Penske csapatának még 2000-2001-ben, a CART-ban sikerült szereznie Gil de Ferran – akit Pagenaud a saját Yoda mesterének hív – jóvoltából.

– A Chip Ganassi Racing négyszeres bajnoka, Scott Dixon szintén nagyratörő tervekkel várja az idényt, aminek tárgya nem lehet más, mint az ötödik összetettbeli titulus. Az új-zélandi jelenleg az örökranglista második helyén áll az amerikai open-wheelben szintén négy főkategóriás címmel bíró Mario Andrettivel, Sébastien Bourdais-val és Dario Franchittivel holtversenyben.

A rekordot hét bajnoksággal AJ Foyt tartja.

jh41.png

– Dixon eddig összesen 40 IndyCar győzelemmel rendelkezik, amivel az örökranglista negyedik helyét foglalja el. Az első pozíciót itt is Foyt birtokolja 67 elsőséggel, míg második és harmadikként Mario Andrettit, valamint Michael Andrettit jegyzik 52, illetve 42 megnyert futammal.

– Még mindig Dixon: A 36 éves klasszis három második helyet is szerzett eddig St. Petersburgben, győzni azonban ezen az utcai pályán még soha nem tudott.

– A Firestone Grand Prix of St. Petersburg tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az első, még a CART által futott versenyt Paul Tracy nyerte meg a Forsythe Racing autójával.

– A 2017-es mezőnyben két olyan pilóta szerepel, akik már a debütáló, 2003-as futamon is elrajtoltak: Sébastien Bourdais és Ryan Hunter-Reay.

Előbbi francia a legelső viadalt a pole-ból kezdhette meg.

– Az idei indulók közül csak ketten mondhatják el magukról, hogy többször is nyerni udtak a floridai utcákon: Will Power kétszer (2010, 2014), Helio Castroneves pedig háromszor (2006, 2007, 2012). A Team Penske sztárjain kívül a mezőnyben találjuk még a 2008-as (Graham Rahal) és a 2013-as (James Hinchcliffe) győztest is.

– Az elmúlt tíz St. Petersburgi versenyből hétszer a Team Penske autója indulhatott az első helyről. Ezt tovább bontva, az utóbbi hét pole-ból hatot Power húzott be. A legutóbbit 2016-ban, pályacsúccsal kaparintotta meg, üröm az örömben volt viszont, hogy magát a futamot betegség miatt végül kénytelen volt kihagyni.

További St. Pete-i pole-osok a 2017-es mezőnyben: Bourdais (2003), Castroneves (2007), Tony Kanaan (2008), Rahal (2009), valamint Takuma Sato (2014).

– Rajt-cél győzelmet csak két versenyzőnek sikerült aratnia: Castronevesnek (2007) és Powernek (2010).

b4_1.png

– Az elmúlt négy St. Pete-i futam során az a versenyző nyert, aki a kvalifikáción a negyedik helyet szerezte meg.

– A legeredményesebb csapatnak nyolc győzelmével (ebből négyet ez elmúlt öt évben húztak be – Castroneves /2012/, Power /2014/, Montoya /2015, 2016/) a Team Penske számít ezen a pályán. A második legtöbb elsőséget az Andretti Autosport könyvelheti el két elsőséggel (Dan Wheldon /2005/, Hinchcliffe /2013/).

– Tony Kanaan a megszakítás nélküli 266. rajtjára készülhet St. Pete-en, amivel tovább javíthat a már jó ideje az ő nevéhez fűződő rekordon. A brazil sztár a CART 2001-es, portlandi viadala óta nem hagyott ki egyetlen futamot sem, amelyre nevezett.

A 42 éves veterán ganassis csapattársa, Scott Dixon az örökranglista harmadik helyén áll (aktívakat tekintve Kanaan mögött a második) a megszakítás nélkül teljesített versenyeket tekintve. Az új-zélandi zsinórban 207. IndyCar startját teljesítheti a hétvégén.

– A mezőny legtöbb IndyCar versenyt maga mögött tudó tagja nem más, mint Castroneves, aki a 328. futamára készülhet vasárnap, mögötte nüansznyi lemaradásban a 327. rajtára váró Kanaan áll.

 

 
A hétvége menetrendje (magyar idő szerint):

Március 10. (péntek)
17:15-18:00: IndyCar 1. szabadedzés
21:00-21:45: IndyCar 2. szabadedzés

Március 11. (szombat)
16:50-17:35: IndyCar 3. szabadedzés
20:55: IndyCar – kvalifikáció

Március 12. (vasárnap)
14:00-14:30: IndyCar – bemelegítő edzés
17:30: Firestone Grand Prix of St. Petersburg

 

 

képek: IndyCar