Danica Patrick volt szponzora kiáll az igazáért


A Nature’s Bakery szerint a versenyzőnő csapata direkt lejárató kampányt folytat ellenük.

A Stewart-Haas Racing február 4-én jelentette be, hogy szerződésszegés miatt bíróságra elé citálja a Patrick által vezetett 10-es számú autó egykori főtámogatóját.

A Nature’s Bakery január 19-én bontotta fel egyoldalúan az eredetileg 2018 végéig szóló szerződését a csapattal, amit azzal indokolt, hogy Patrick nem megfelelően promótálta a termékeiket a közösségi médiában.

Az egészséges élelmiszereket gyártó és forgalmazó cég szerint a versenyzőnő az általuk elvártnál jóval kevesebb szót ejtett róluk a Twitter és Instagram profiljain, miközben egy másik márka proteinporát előszeretettel reklámozta.

Az SHR erre azzal vágott vissza, hogy a fehérje egyáltalán nem számít az NB konkurenciájának, annál az egyszerű oknál fogva, hogy ilyen jellegű termék nem szerepel a repertoárjukban. A csapat továbbá azt is hozzátette, hogy a Nature’s Bakery maga is előszeretettel kedvelte a most már kifogásolt bejegyzéseket – beleértve az általuk szintén nehezményezett képeket Patrick saját receptjeiről. A Tony Stewart és Gene Haas nevével fémjelzett gárda emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a röpke egyéves múltra visszatekintő együttműködésük során mennyi kedvezményt adtak a cég számára kezdve a fizetési határidők mozgatásával, az egy versenyre szóló ingyen reklámfelület biztosításán át egyenesen odáig, hogy még akkor is szemet hunytak, amikor az NB emberi fogyasztásra alkalmatlan termékmintákat küldött a futamok helyszíneire.

A bíróságra beadott kereset szerint az SHR a szerződésből hátramaradt összeg kifizetését, azaz 31.7 millió dollárt követel a Nature’s Bakery-től.

A családi vállalkozásként üzemelő cég a kontraktus értelmében idén húsz versenyen át lett volna Patrick Ford Fusionjének főszponzora, további öt fordulóra pedig opciós joggal rendelkeztek.

Haaséknak az utolsó pillanatban, alig négy nappal a Monster Energy NASCAR Cup szezont megnyitó bajnokságon kívüli futam, a február 18-ai Advance Auto Parts Clash előtt sikerült részben betömnie az NB által hagyott financiális űrt Danica autóján. A megmentő szerepében a csapat régi partnere, az Aspen Dental lépett elő, amely cég vállalta, hogy kiterjeszti szponzorációs jelenlétét a 10-esen. A szájápolásban jeleskedő márka eredetileg csak négy versenyen át pénzelte volna Patrick gépének indítását, az új megállapodás szerint azonban mostantól ezen fordulók száma kétszámjegyűvé vált. Azt viszont, hogy egzakt hány futamról van szó, nem közölte az SHR.

Mindeközben a Nature’s Bakery részéről néma csend honolt, mígnem február 16-án, tizenkét nappal Haasék keresetének benyújtása után végre ők is hallatták a hangjukat. És ahogyan várható volt, nagyon nem értenek egyet.

“Több hónapon át tartó tárgyalásokat követően a Nature’s Bakery értesítette az SHR-t arról, hogy nem tudják folytatni a partnerkapcsolatot a 2016-os versenyszezon során bekövetkezett számos kereskedelmi és szerződésbeli problémák miatt” – olvasható a cég sajtóközleményében. “A Nature’s Bakery-nek tudomása van az SHR médiakampányáról és a legutóbbi, jogi értelemben hamis panaszaikről. Ezek az intézkedéseik úgy tűnik, az SHR saját üzleti életére is ártalmas hatással vannak, és szükségtelenül hívták fel a figyelmet versenyzőjükre, Danica Patrick-re.”

A sajtóban korábban megjelentek olyan információk, hogy a NASCAR csúcskategóriájában szereplő több szponzorcéghez képest igencsak alacsony árbevétellel bíró NB túlvállalta magát és fizetésképtelenné vált.

A közvetlen érintett azonban ezt is cáfolja.

“Az SHR állításaival ellentétben a Nature’s Bakery továbbra is egy egészségesen és élénken működő, virágzó cég marad.”

A közleményben az NB vezérigazgatójának, Kelly Allinnek szavait is idézik.

“Az általuk sugallt képpel ellentétben az SHR-t nagyvállalatok irányítják, amelyek kihasználták a Nature’s Bakery-t, most pedig azzal fenyegetnek, hogy a felperzselt föld taktikáján alapuló pert indítanak egy többgenerációs családi vállalkozás ellen. Mi nyilvánvalóan nem fogjuk hagyni, hogy terrorizáljanak bennünket. Lehet, hogy egy kis márka vagyunk, de nem hisszük, hogy amit ők csinálnak az helyes. Várjuk, hogy a bíróság előtt védhessük meg magunkat.”

 

 

Előzmények:

Veszélybe kerülhet Danica Patrick szezonja

Haas-ék beperlik Danica Patrick főszponzorát

Ford: Danica autója ott lesz a pályán és teljesíteni fog

Danica Patrick kilábalt a szponzorválságból

 

kép: Stewart-Haas Racing