Mostantól állandó orvosi gárda vigyáz a NASCAR mezőnyére


Az amerikai stock-car szakág elsőszámú szervezete számos, radikális változást jelentett már be a küszöbön álló, 2017-es szezonra nézve. Az újításoknak azonban még koránt sincs végük.

A reformok legújabb fejezeteként a NASCAR hivatalosan ismertette, hogy az idei szezontól immár egy állandó, egészségügyi szakemberekből álló gárda is szolgálatot teljesít majd a főkategória, vagyis a Monster Energy NASCAR Cup Series futamhétvégéin.

Az utazó biztonsági csapat intézménye egyáltalán nem számít újkeletűnek a tengerentúli versenypályákon

Az IndyCarból ismert Holmatro Safety Team, valamint az NHRA saját Safety Safarija több évtizede számít nélkülözhetetlennek valamennyi forduló alkalmával, professzionális tevékenységüknek pedig számos pilóta, és csapattag köszönheti az életét.

Ami azonban a NASCAR-t illeti, a szervezet által felügyelt bajnokságok mindeddig nem rendelkeztek külön bejáratú biztonsági gárdával, így a kötelezően előírt orvosi stábot helyileg oldották meg.

Egészen mostanáig. A 2017-ben kezdődő új éra részeként ugyanis a NASCAR Cup fordulói egy saját, ilyen jellegű alakulattal gazdagodnak.

Mindez nem egy hirtelen ötlettől vezérelve kerül bevezetésre, lévén a versenyzők már hosszú évek óta folyamatosan nyomás alatt tartják a Brian France által vezetett szervezetet, mondván égető szükség van egy fix személyzettel működő, legfőképpen egészségügyi szakemberekből álló stábra.

Ennek egyik oka abban rejlik, hogy a már említett IndyCar és NHRA példájából kiindulva egy állandó tagokból is álló biztonsági gárda jellegéből adódóan személyesen is ismeri a szériák résztvevőit, ezzel együtt azok korábbi kórtörténetét, ami kritikus helyzetekben, amikor azonnali döntéshozatalra van szükség, akár sorsdöntő jelentőséggel is bírhat.

A változás azonban egyelőre nem lesz olyan monumentális, mint ezen két szevezet esetében.

Az IndyCar példájánál maradva, a nagyjából harminc főből álló Holmatro Safety Team tagjai minimum húsz év szakmai tapasztalattal bírnak, a versenyhétvégék alkalmából pedig legalább tizennnyolc csapattag utazik együtt az IndyCarral: általánosságban véve egy traumatológus és egy ortopéd orvos, két sürgősségi esetekre specializálódott mentős és tizenkét tűzoltó/általános mentőápoló.

Az HST tagjainak mintegy háromnegyede tiszti rangban áll és a szériában való munkájuk mellett saját területükön is szolgálatot teljesítenek. Akadnak köztük hadnagyok, századosok, sőt, még tűzoltóparancsnokok is, akik hosszas pályafutásuk során értékes tapasztalatot szereztek balesetek és egyéb incidensek, katasztrófahelyzetek során felmerülő problémák kezelésének terén.

Csak a közelmúltból merítve, hálával tartozhat nekik például a Schmidt Peterson Motorsports jelenlegi pilótapárosának mindkét tagja, vagyis Mikhail Aleshin (2014, Fontana) és James Hinchcliffe (2015, Indianapolis) is, akikről minden valószínűség szerint ma már csak múlt időben beszélnénk az HST professzionális szakembereinek gyors reagálása nélkül.

547.jpg

A NASCAR-ban most bevezetendő biztonsági csapat tagjait a Egyesült Államok vezető, sürgősségi betegellátással és szállítással foglalkozó szervezete, az American Medical Response biztosítja majd.

Az AMR jóvoltából valamennyi Monster Energy NASCAR Cup fordulón mentőtisztek, valamint kifejezetten sürgősségi ellátásra szakosodott orvosok állnak bevetésre készen, akik szoros együttműködésben dolgoznak majd a pályák egészségügyi személyzetével, amelyek az eddigiekhez hasonlóan a helyi kórházakból kerülnek ki.

Ennek értelmében mostantól valamennyi baleset helyszínére egy speciális jármű érkezik, annak fedélzetén az AMR-hez köthető, egy maximálisan felkészült orvossal és mentőssel, valamint két, a NASCAR által licencelt szakemberrel.

A NASCAR alelnöke, Steve O’Donnell szerint az AMR-rel való megállapodásuknak köszönhetően egy, a biztonságot érintő, sokat kritizált hiányosságra tesznek pontot. 

“Ez a partnerkapcsolat tovább erősíti a NASCAR gyors reagálásának képességét egészségügyi vészhelyzetek esetén, ami a bevált rendszerünket csak még jobbá teszi” – nyilatkozta O’Donnell. “Az AMR vezető szerepet tölt be a sürgősségi szolgáltatások szektorában, az orvosaik és mentőtisztjeik pedig tapasztalatuk által újabb elemmel járulnak hozzá az azonnali beavatkozást végző csapat munkájához.”

A program részeként egy AMR által biztosított doktort neveznek majd ki a NASCAR orvosi igazgatójává, akinek feladatai közé tartozik a szervezet egészségügyi irányelveinek és a pályák ezirányú protokolljának felügyelete, továbbá ő lesz az a személy, aki eldönti, hogy egy sérülés/betegség miatt partvonalra helyezett versenyző mikor térhet vissza a volán mögé.

Ahogyan a poszt elején már utaltunk rá, az AMR állandó szakemberei csak a legmagasabban jegyzett bajnokság, a Monster Energy NASCAR Cup Series fordulóinak alkalmával lesznek a pályákon. A szervezet alacsonyabban rangsorolt sorozatainak különálló fordulóin továbbra is az adott pálya, valamint a helyi kórház kihelyezett személyzete teljesít csak szolgálatot.

 

 

képek: NASCAR