Kiterjesztheti Montoya idei IndyCar-programját a Team Penske


Felcsillant a remény Juan Pablo Montoya elkötelezett rajongóinak, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az eddigi várakozásokkal ellentétben kedvencüket nem csak az Indianapolis 500-on látják viszont 2017-ben.

Mint ismeretes, Montoyát az új versenyzőgeneráció legfényesebb csillagaként is aposztrofált Josef Newgarden golyózta ki a Team Penske 2-es számú Dallara-Chevy-jéből, abból az autóból, amivel a kolumbiai 2015-ben megnyerte pályafutása második Indianapolis 500-át és kis híján magát a bajnokságot is.

Roger Penske azonban semmiképpen sem akarta elengedni Montoya kezét, így tavaly ősszel – nem sokkal a menesztését követően – felajánlotta számára, hogy a gárda ötödik autójával részt vehet a 101. Indianapolis 500-on, a teljes szezonos Helio Castroneves, Will Power, Simon Pagenaud, na és persze Newgarden csapattársaként.

Mindeddig úgy tűnt, hogy a 41 éves versenyző – aki hét évnyi NASCAR után, 2014-ben tért vissza az open-wheel világába – idén már csak ezen az egy fordulón méreti meg magát az IndyCar menőivel szemben. A sors útjai azonban kifürkészhetetlenek és momentán nagyon is reális esély nyílt arra, hogy akár további futamokon is szurkolhassunk az idei Race of Champions ‘bajnokok bajnokának’.

Az IndyCar indianapolisi médianapján ugyanis a Penske Racing elnöke, Tim Cindric elejtette, hogy tervben van egy esetleges, kiterjesztett program Montoya számára, aminek értelmében nem csak az 500-on, de az azt megelőző, indianapolisi road futamon is pályára léphet.

Cindric azonban leszögezte, hogy egyelőre semmi konkrétum nincs lefektetve, az egyetlen dolog, ami biztosra vehető, hogy a Team Penske ötödik gépét május előtt még nem fogjuk látni.

A gárda háza táján egyébként egy igencsak érdekfeszítő változás ment végbe, miután a Will Powerhez köthető 12-es és a Josef Newgarden által vezetendő 2-es gép konkrétan versenystratégát cserélt. Az ausztrált a pályán mostantól Jon Bouslog, míg a csapatújonc amerikaiét maga Cindric terelgeti majd.

Utóbbi szakember 2011 óta töltötte be a stratéga szerepét Power fülesének másik végén, közös munkájuk legcsillogóbb gyümölcsének pedig a 2014-ben megszerzett bajnoki cím számít.

“Ha visszatekintünk, Willel nagyon szép időket éltünk meg, ezt pedig ő nélkülem is folytatni tudja” – idézi Cindricet az IndyCar mobilalkalmazásán megjelent cikkre hivatkozva a Motorsport.com. “Will már nyert, nem számít neki, hogy ki van a pitjében, azt hiszem, ez fontos abban a tekintetben, hogy megértsük ezt a változást. Felmértem, hogy hol vannak az erősségeink és a tapasztalatunk. Myronnal [Bouslog beceneve] átbeszéltük a dolgot és úgy gondoltuk, hogy váltanunk kell egy kicsit. Ha nem járunk sikerrel, akkor legalább meg fogjuk érteni, hogy miért. Én biztos vagyok abban, hogy a 12-es autó csapata velem, vagy nélkülem is jól muzsikál. A 2-es is jó kezekben van, de én segíteni akarok abban, hogy az átmenet Newgarden számára a megfelelő legyen.”

A Team Penske másik két versenyzője, név szerint Helio Castroneves és a regnáló bajnok Simon Pagenaud esetében nem történik változás. Előbbi brazil mellett továbbra is maga Roger Penske áll, utóbbi francia munkáját a pályán pedig az elmúlt két évhez hasonlóan idén is Kyle Moyer segíti majd.