Jövőre elveszítheti előnyét a Team Penske


Simon Pagenaud szerint az aero kitek 2017-es befagyasztása megkönnyítheti az ellenfelek dolgát a Penske flottával szemben.

Az IndyCar idén szeptemberben jelentette be hivatalosan, hogy a 2015-ben bemutatkozott, ámde a hozzájuk fűzött reményeket finoman szólva sem beváltott, Honda és Chevrolet nevével fémjelzett aero kitek fejlesztését befagyasztják, 2018-tól pedig egy teljesen új, egységes csomaggal lép pályára a mezőny, amely egészen az új karosszéria várahatóan 2021-es debütálásáig használatban is marad.

A tény, miszerint az aktuális aerodinamikai csomagokon 2017-ben nem lehet újabb fejlesztéseket végrehajtani, a regnáló bajnok Pageanud véleménye alapján könnyedén maga után vonhatja, hogy csapata búcsút mondhat előnyének a rivális gárdákkal szemben.

A Team Penske 2016-ban a szezon tizenhat futamából tizet megnyert, tizenegyszer indulhattak a pole-ból, a végelszámolásnál pedig a bajnoki összetett első három helyét is behúzták Pagenaud – Will Power – Helio Castroneves sorrendben.

“Nagyon gyorsan el kell kezdenünk gondolkodni 2017-en” – véli Pagenaud, aki szerint nem csak annak köszönhetik sikerüket, hogy a számukra motort és aero kitet biztosító Chevrolet jobban muzsikált a konkurens Hondánál, hanem annak is, hogy ők tudták a leghető legjobban kihasználni az aerodinamikai elmekben rejlő lehetőségeket.

“Az aero kitre vonatkozó szabályok be lesznek fagyasztva, tehát jól tudjuk, hogy mindenkinek meg lesz az esélye arra, hogy elkapjon bennünket.”A francia pilóta úgy véli, hogy a tél folyamán csapatával többek között arra kell helyezniük a hangsúlyt, hogy a superspeedway-eken is erősebbek legyenek.

Pagenaud az első olyan versenyző az IndyCar történetében, aki úgy tudott bajnoki címig jutni, hogy még egyszer sem nyert oválpályán. Ő maga azonban önbizalommal teli tekint előre és reméli, hogy jövőre sikerül ezen statisztikáján is javítani, méghozzá nem is akárhol, hanem az Indianapolis 500-on. Az Indianapolis Motor Speedway-en már két alkalommal is ő látta meg elsőként a kockás zászlót; de ezen sikerek egyaránt a road vonalvezetésen érték, méghozzá 2014-ben és 2016-ban. Az IMS oválján azonban az eddigi legjobb eredménye egy 8. hely 2013-ból.

“Még mindig tudok fejlődni, továbbra is van bennem potenciál. Az Indy 500 a következő célom. Már beteljesítettem az álmomat [a bajnoki címet], a következő pedig az Indianapolis 500. Az elmúlt két évben volt esélyünk, de elmulasztottuk, ugyanakkor megtanultuk a módot arra, hogy az élmezőnybe kerüljünk és ott is maradjunk. 2017-ben sokkal erősebbek leszünk.”

A Team Penske jövőre is négy autóval száll harcba a győzelmekért Pagenaud-val Powerrel és Castronevesszel a volán mögött, míg Juan Pablo Montoyát Josef Newgarden váltja a 2-es számú Dallara-Chevy-ben. A távozó kolumbiai veteránt az előttünk álló szezonban már csak az Indianapolis 500-on láthatjuk, továbbra is Roger Penske alkalmazásában.

 

 

kép: IndyCar MediaEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy