Le Mans is szerepel Tony Stewart jövő évi tervei között


Tony Stewart a 2016-os szezon végeztével pontot tett NASCAR pályafutása végére, ez azonban nem jelenti azt, hogy innentől fogva pókháló lepi be versenyzői sisakját.

A 45 esztendős háromszoros NASCAR Cup és egyszeres Indy Racing League bajnok már korábban leszögezte, hogy csak a stock-car pályafutását kívánja lezárni, más kategóriákban azonban továbbra is meg akarja méretni magát.

A legnyilvánvalóbb opciónak a Stewart szívéhez legközelebb álló dirt pályás versenyzés számított, amely szakágban nem csak pilótaként, de csapat-, sőt, pályatulajdonosként is jelen van.

A jövőt illető pontosabb tervekről azonban nem esett szó, legalábbis egészen mostanáig.

A Smoke becenévre hallgató legenda saját rádiós showműsorában, a SiriusXM NASCAR Radióban futó ‘Tony Stewart Live’-ban először beszélt arról, miként képzeli el karrierje folytatását a volán mögött.

Tony – aki nem távolodik el teljesen a NASCAR-tól sem, lévén továbbra is marad a Stewart-Haas Racing társtulajdonosi tisztségében – elmondása szerint reális sansz van arra, hogy a tervezett sprint car futamokon kívül a sportautózás világába is visszatérjen, egyúttal pedig bemutatkozzon annak legnagyobb színpadán.

“Fennáll az esélye egy ajánlatnak arra, hogy jövőre Le Mans-ban versenyezzek, amiről őszintén szólva eddig soha nem gondoltam volna, hogy egyszer lehetőségem nyílhat rá. Beszéltem már arról is egy csapattulajdonossal, hogy elindulhatnék a Rolex 24-en Daytonán is. Nagyon sok klassz dolog van folyamatban és a legmókásabb az egészben, hogy még magam sem tudom pontosan, mit is fogok csinálni.”

Stewart mindeddig öt alkalommal szerepelt a méltán híres daytonai 24 órás viadalon, de eddig valamennyi próbálkozását műszaki gondok tömkelege kísérte. Jan Lammers és Johnny Mowlem csapattársaként 2002-ben egy motorhiba miatt kényszerültek idő előtt kiállni, 2004-ben pedig immár Dale Earnhardt Jr.-ral és Andy Wallace-sazl hiába vezették a versenyt 345 körön át, a felfüggesztés meghibásodása miatt csak az ötödikként zártak. Egy évvel később, szintén Wallace, valamint Lammers társaságában még az utolsó két órában is az élen állt, közbejött viszont egy váltóhiba, aminek következtében meg kellett elégedniük a harmadik pozícióval.

2006-ban és 2007-ben Butch Leitzinger és Wallace oldalán már csak egy 30. és egy 48. helyet tudtak elcsípni technikai okokra visszavezethetően.

A személyre szabott jövő évi menetrendjén dolgozó Stewart a sportautózás mellett természetesen a dirt futamokra is nagy elánnal készül.

“Van már néhány versenyem, amelyeket sikerült beütemeznünk, egyúttal hivatalosan megerősítenünk. Az egyik ezek közül áprilisban lesz a Texas Motor Speedway-en, ahol két éjszakán át fogunk a dirt pályán versenyezni sprint carral. Ezt nagyon-nagyon várom. Ahogyan kezd körvonalazódni a naptárom, mindenkivel tudatni fogom. Egyet viszont már most garantálok; a 2017-es évem a pályán teljes lesz.”

Smoke azt is elárulta, több létesítmény is megkörnyékezte már őt és csapatát annak reményében, hogy néhány futamukon a mezőnyben láthatják.

“Már most kaptunk megkereséseket pályáktól, amelyek próbálnak rávenni bennünket arra, hogy versenyezzünk náluk sprint carral. Néhányra el fogunk látogatni, másokra talán nem. Ki fogjuk válogatni azokat a futamokat, amelyeknek részesei szeretnénk lenni. Szórakozásból csináljuk az egészet. Gondosan mérlegeljük, hogy hol és mivel akarunk versenyezni.”

 

 

kép: Daytona International Speedway