Jimmie Johnsonnál már csak a csapata rekordjai elképesztőbbek


Az elmúlt vasárnap Jimmie Johnson egy lehengerlően izgalmas versenyt követően, a Homestead-Miami Speedway-en bebiztosította pályafutása hetedik NASCAR Sprint Cup bajnoki címét.

A 41 esztendős sztár ezzel egy igencsak exkluzív klub tagjává vált, lévén ennyi titulust rajta kívül a NASCAR története során csak két pilótának, név szerint magának a Királynak, azaz Richard Petty-nek, valamint a néhai Dale Earnhardtnak sikerült összehoznia karrierje során.

A korszakalkotó siker kapcsán Johnson csapata, az ikonikus Hendrick Motorsports egy igencsak átfogó statisztika-halmazzal rukkolt elő, amelyekből kiderül, hogy a lassacskán halhatatlanságba vonuló versenyzőnél már csak a munkáltatója büszkélkedhet döbbenetesebb rekordokkal.

 

 

 

– Johnson a november 20-án megszerzett címe révén az örökranglista első helyére repült holtversenyben ugyebár a NASCAR Hírességek Csarnokába beválasztott Petty-vel és Earnhardttal. Mindez azt is jelenti, hogy ő az első versenyző Dale Sr. 1994-es, utolsó címe óta, aki hétszer is fel tudott kapaszkodni a Cup trónjára.

– Nem csak Johnson az egyetlen Hendrick pilóta, aki előkelő helyet foglal el a bajnoki címek mindenkori listáján, lévén a már visszavonult Jeff Gordon a négy titulusának köszönhetően a negyedik helyen áll.

– Johnson 2016-os abszolút sikere egyben a Hendrick Motorsports, vele együtt a NASCAR Hírességek Csarnokába jövő év januárjában beiktatandó csapattulajdonos, Rick Hendrick tizenkettedik összetettbeli elsőségét is jelenti. Ennek révén a Sprint Cup királykategóriájának legsikeresebb gárdájának számítanak, továbbá a Joe Gibbs Racing mellett csak ők mondhatják el magukról, hogy három különböző versenyzővel is felértek a széria csúcsára. A JGR Bobby Labonte, Tony Stewart és Kyle Busch révén ünnepelhetett az adott szezon végén, míg Hendrickék Gordon és Johnson mellett Terry Labonte-nak köszönhettek bajnoki címeket.

– A NASCAR mindhárom nemzeti szériáját (Cup, Xfinity, Truck) beleszámítva viszont Johnson már a csapat 16. bajnoki címét prezentálta, ami – mondani sem kell – szintén rekordnak minősül (Cup – 12, Xfinity -1, Truck Series – 3).
Ezen ranglista második helyét a Richard Childress Racing foglalja el összesen 12 címmel a három bajnokságot egybevéve.

– A Hendrick Motorsports – Lowe’s – Johnson/#48 kombináció a NASCAR történetének egyik legrégebbi csapat-szponzor-versenyző/autó együttműködésének számít.

A cég 2001 óta tölti be a főszponzori tisztséget a 48-as számú Hendrick gép mögött. A Lowe’s egyben Johnson első és máig egyetlen kiemelt támogatójának számít teljes szezonos Cup pályafutása kezdetétől, vagyis 2002-től megszakítás nélkül.

Az együtt töltött eddigi 15 esztendő során 35 pole pozíciót, 80 futamgyőzelmet – beleértve két Daytona 500-at, valamint négy Brickyard 400-at – és persze 7 Sprint Cup bajnoki címet szereztek.

huz44.jpg

A homesteadi szezonzárón Johnson a sisakján viselte Petty és Earnhardt fotóját – úgy tűnik, szerencsét hoztak

 

– A Johnson autójához tartozó gárda vezetője, Chad Knaus bajnoki címeket tekintve jelenleg az örökranglista második helyén áll. Az immár hét titulusnál járó 45 éves szakembernél csak egyetlen csapatfőnök, a NASCAR Hírességek Csarnokának tagjai közé is beválasztott Dale Inman büszkélkedhet, aki összesen nyolc alkalommal vezette végső győzelemre a rá bízott gépet: hétszer Richard Petty, egyszer pedig Terry Labonte-val a volán mögött.

– Knaus máig az egyetlen olyan csapatfőnök, akinek zsinórban több, mint kétszer sikerült bajnoki címig jutnia, köszönhetően Johnson 2006-2010 közötti, öt éven át tartó uralkodásának.

– A saját jogán is komoly rajongótáborral bíró Knaus 2002 óta, tehát teljes szezonos Cup debütálásának pillanatától kezdve vezényli a 48-as körüli munkálatokat. Az elmúlt 15 év során az átlagos helyezésük az összetettbeli 3,4-ik volt.

– Knausnak nem csak csapatfőnökként volt oroszlánrésze címekben. Jeff Gordon első két bajnoki évében, 1995-ben és 1997-ben ugyanis ő volt a versenyző 24-es számú autójának hátsó kerekekért felelős szerelője.

– Johnson 2016-os szezonjának hivatalos hashtagje a közösségi médiában a #se7en volt, utalva arra, hogy a hetedik bajnoki címéért harcolt. Az írásmód azonban egyfajta tisztelgésnek is számított Rick Hendrick tragikus körülmények között elhunyt fia, Ricky felé.

2004. október 24-én, kora délután a Hendrick Motorsports egyik magángépe, fedélzetén tíz emberrel a NASCAR Cup martinsville-i versenyére repült, a sűrű ködben azonban a pilóta hibát vétett, aminek következtében a gép a földbe csapódott. Senki sem élte túl a katasztrófát.

Az áldozatok között ott volt Rick Hendrick testvére, a csapat elnöki tisztségét betöltött John, akivel az ikerlányai, Kim és Jennifer is együtt utaztak. Életét vesztette továbbá A HM ügyvezetője, Jeff Turner, a motorok építéséért felelős Randy Dorton, a Jeff Gordon 24-es autójának főszponzorát, a DuPontot képviselő Joe Jackson, Tony Stewart magángépét vezető – ezúttal utasként jegyzett – Scott Lathram, valamint a mindössze 24 esztendős Ricky Hendrick.
A NASCAR a futam féltávjánál szerzett tudomást a tragédiáról, aminek hírét csak a leintés után közölték Hendrickékkel, beleértve a győzelmet megszerzett Johnsont is.

Ricky Hendrick pályafutása elején a 7-es, majd a 17-es számmal jelölt autóval versenyzett, aminek révén szokásává vált, hogy valahányszor a hetet betűkkel kellett leírnia, a seven szócska közepén lévő “v”-t a 7-tel, mint számmal helyettesítette: “se7en”.

48_1.jpg

– 41 esztendősen Johnson a hét bajnoki címmel rendelkező trió legfiatalabban rekordra tört tagjává vált, lévén Petty-nek 42, Earnhardtnak pedig 44 évesen sikerült behúznia hetedik – mint később kiderült, utolsó – titulusukat. Az, hogy Jimmie-nek összejön-e az abszolút trónfosztás és nyolc – vagy akár több – címet bevésni a saját neve mellé egyelőre a jövő zenéje.

– Johnson első (2006) és hetedik (2016) címe között mindössze tíz év telt el. Petty-nek ehhez tizenöt (első bajnokság: 1964, hetedik: 1979), Earnhardtnak pedig tizennégy (első: 1980, hetedik: 1994) szezon kellett.

– A Hendrick Motorsports 1984-es debütálása óta, 33 szezonon át összesen 245 futamgyőzelmet szerzett, amivel az örökranglista második helyén áll jelenleg a 268 elsőséget jegyző Petty Enterprises mögött. A HM 2016-ban ötször látogatott el a Victory Lane-re, minden esetben Johnson révén.

– Hendrickék első szezonjuktól kezdve, megszakítás nélkül hűek a Chevrolet-hez.

– Az észak-amerikai profi sportligákat tekintve a HM 12 Cup bajnoki címe az örökranglista hetedik helyét jelenti. Az első hat pozíciót a New York Yankees (27 World Series), Montreal Canadiens (24 Stanley Cup), Boston Celtics (17 NBA), Los Angeles Lakers (16 NBA), Toronto Maple Leafs (13 Stanley Cup) és a Green Bay Packers (13 NFL cím) foglalja el.

– A bajnoki címek arányát tekintve azonban a Hendrick Motorsports magasan kiemelkedik valamennyi magasan kvalifikált profi liga közül. Mint már fentebb szó esett róla, 1984-es bemutatkozásuk óta 12-szer az ő autójuk zárta az élen a Cup szezonját, ami átszámítva 36.4 %-os arányt jelent. Ezen ranglista második helyén, komoly lemaradásban a Boston Celtics található, amely csapat 70 éves fennállása során 17-szer jutott fel az NBA csúcsára (24.3%), míg harmadikként a New York Yankees-t jegyzik, akik 116 szezonból 27-szer tudták megnyerni a baseball World Series-ét (23.3%). A negyedik pozícióban a Lakers áll a 69 idény alatt behúzott 16 NBA bajnoki címmel (23.2 %), az ötödiket pedig a 107 szezonból 24-et Stanley Cup végső győzelemmel záró, ezáltal 22.4 %-os arányt képviselő Montreal Canadiens foglalja el.

– Külön érdekesség, hogy a HM az első Cup címét 1995-ben szerezte meg Jeff Gordonnal a volán mögött. Ez azt jelenti, hogy valamennyi, szám szerint ugye 12 (de ezt mostanra már mindenki kívülről fújja) titulusát 22 év leforgása alatt gyűjtötte be, tehát a csapat bajnoki aránya 1995-2016 között az elképesztő 54.5 %.

ca4.png

Chad Knaus és Rick Hendrick 

 

– Gondolom már senkit sem lep meg, ha azt mondjuk, hogy egyetlen magasan jegyzett amerikai sportcsapatnak sem sikerült annyi bajnokságot nyernie 1984 óta, mint az ekkor debütált Hendrick Motorsports-nak. A Lakers nyolc, a Chicago Bulls hat NBA címet szerzett, míg a szintén NBA-s San Antonio Spurs, a baseballban utazó Yankees, valamint az NHL-es Edmonton Oilers egyaránt öt bajnoki trófeát ünnepelhetett.

– Johnson 2006-2010-es, zsinórban megszerzett öt bajnoki címét megelőzően a HM-nek már volt egy másik, igencsak komoly győzelmi szériája. 1995 és 1998 között négy évig nem adták át a Cup trónját egyetlen más csapatnak sem, a volán mögött Gordonnal (1995, 1997, 1998) és Terry Labonte-val (1996).
Rajtuk kívül egyetlen gárdának sem sikerült megszakítás nélkül háromnál több szezonon át uralnia a NASCAR királykategóriáját.

– Fennállásának eddigi 33 éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy a Hendrick Motorsports pole pozíció nélkül zárt volna egy Cup szezont.– A HM első győzelmét rögtön debütáló szezonjának nyolcadik futamán, az 1984-es martinsville-i Sovran Bank 500-on megszerezte Geoff Bodine révén. Az amerikai még ugyanebben az évben kétszer is meglátta elsőként a kockás zászlót a nashville-i Fairgrounds Speedway-en, valamint Riverside-on.

– A nyeretlen 1985-ös idény után Bodine behúzta az 1986-os Daytona 500-at, amely óta már egyetlen Cup szezon sem telt el HM autó által aratott győzelem nélkül.

– 2016-ban a négy autót felvonultató (#48 – Johnson, #24 – Chase Elliott, #5 Kasey Kahne, #88 Dale Earnhardt Jr./Alex Bowman/Jeff Gordon) Hendrick Motorsports öt győzelmet, négy pole-t, 28 top 5-ös, valamint 56 top 10-es helyezést produkált és összesen 1355 kört töltöttek az élen.

– Az öt győzelem öt különböző pályán (Atlanta, Fontana, Charlotte, Martinsville és Homestead) jött össze, ámde ugyanazon versenyző és autó, vagyis Johnson, vele együtt pedig a 48-as Chevy jóvoltából.

– Kahne azonban negatív rekordot állított fel, miután a 2016-os idény 36 futama során egyetlen alkalommal sem tudott vezető pozícióba kerülni. Ezzel a 36 éves versenyző egy 15 éves negatív rekordot állított be. Eddig ugyanis csak egyetlen-egyszer, 2001-ben, Terry Labonte révén fordult elő, hogy Hendrickék egy teljes szezonos pilótája képtelen volt egyetlen kör erejéig is vezető pozícióba kerülni a teljes év során. 

Ezt figyelembe véve kimondottan érdekes adat, hogy Kahne az idény 36 versenyéből 26-ot fejezett be körhátrány nélkül. Az eddigi 13 Cup szezonjából ennél jobb mutatót csak 2009-ben sikerült felmutatnia, amikor is 27 futamon tudta teljesíteni a komplett távot, míg 2006-ban szintén 26 körön belül zárt fordulóval fejezte be az évet.

– És végül még egy utolsó, meglepő tény: Jimmie Johnson teljes szezonos NASCAR Cup pályafutása eddigi második legrosszabb évét teljesítette, már ami az átlagos helyezését illeti. Az immár hétszeres bajnok a 2016-os idény valamennyi futamán elért eredményeinek átlaga alapján a 14. pozícióban ért célba. Ennél rosszabb mutatóval csak 2014-ben bírt, amikor is az átlagos helyezése a 15,3. volt.

 

 

képek: NASCAR