Az IndyCar egyelőre Észak-Amerikára helyezi a hangsúlyt

Az IndyCar egyelőre Észak-Amerikára helyezi a hangsúlyt

A széria versenynaptárában 2018-ban sem várható lényeges változás.

Az IndyCar jövő évi versenynaptára nem sok változást tartogat a 2016-os szezonhoz képest, lévén valamennyi helyszín marad – beleértve a meghiúsult bostoni futamot váltó Watkins Glent -, az egyetlen különbséget pedig csak egy régi-új pálya, a Gateway Motorsports Park visszatérése jelenti.

Ennek megfelelően a 2017-es menetrend szám szerint tizenhat helyszínen – a detroiti duplaforduló révén – összesen tizenhét versenyt számlál majd.

A későbbieket, azaz 2018-at illetően számos teória felmerült új belépők garmadájától kezdve egészen a már-már mantraként szajkózott nemzetközi miniturné tényleges megvalósulásáig. Mondani sem kell, hogy ezek a teóriák inkább a széria töretlen optimizmussal és képzelőerővel megáldott rajongóitól eredtek, ami azonban elég volt ahhoz, hogy beindítsa a pletykagépezetet.

Az IndyCar anyacégének, a Hulman & Co.-nak vezérigazgatója, Mark Miles a Motorsportnak adott exkluzív interjújában végre tiszta vizet öntött a pohárba és felvázolta, hogy mik is a széria tervei a közeljövőre nézve.

Észak-Amerika északnyugati része az érdekes számunkra, nem akarom nevén nevezni a két legvalószínűbb helyszínt, de mindkettő dolgozik rajta. Több város mutat érdeklődést az iránt, hogy megvizsgálják mit tudnának összehozni. Még nem igazán álltak készen arra, hogy a 2017-es naptár kialakításakor figyelembe vegyük őket, de reménykednek abban, hogy 2018-ra már összejön minden.”

 

Csak az elmúlt két évben kétszer is (2015 – Brazília, 2016 – Boston) előfordult, hogy már előzetesen bejelentett versenyt kellett törölni a naptárból, így érthető módon az IndyCar óvatossággal kezeli az új belépőket. Miles elmondása szerint a potenciális, leendő pályákat a lehető legpontosabb igyekeznek leképezni, hogy azok gazdasági és kereskedelmi értelemben is megfeleljenek a követelményeknek. A szakember ugyanakkor hozzátette, nem ragaszkodnak a végtelenségig további versenyhelyszínek iránt.

A Miles által pontosan meg nem nevezett létesítmények nagy valószínűséggel a CART/Champ Car érából már jól ismert Portland International Raceway-t, valamint egy, a kanadai Calgary-ben kiépítendő utcai pályát takarnak.

A 2018-as naptárat tekintve úgy vélem, hogy már az év korábbi részében ki fog alakulni, mint történt az idén a 2017-es esetében, és nagyon hasonlóan fog festeni. Megbeszélést folytatunk Phoenix-szel arról, hogy mi lenne a legműködőképesebb számumra körülbelül ugyanabban az idősávban, mint amiben most vannak.”

 

Az IndyCar menetrendjében idén visszatért Phoenix International Raceway április 2-án látta vendégül a mezőnyt, jövőre azonban három héttel később, április 29-ei dátummal szerepelnek, annak érdekében, hogy elkerüljék az ütközést az egyetemi kosárlabda Final Four-jával, amelyet jövőre Phoenix városa rendezhet.

Tárgyalni fogunk a [phoenixi] promóterrel, hogy [2018-ban] ugyanabban az időpontban szeretnének-e maradni, mint 2017-ben, vagy inkább visszatérnének oda, ahol 2016-ban szerepeltek. Mindemellett, valamennyi, a 2017-es naptárban lévő pályák nagy valószínűséggel vissza fognak térni.”

 

734c92bad68ef44d504fd565f440d6a0.jpg

 

Sébastien Bourdais  (Newman Haas Lanigan Racing) – Portland, 2007 /Champ Car/

 

 

 

Az elmúlt években – különösen a 2015-ös, dugába dőlt brazíliai visszatérés után – számtalan pletyka röppent fel azt illetően, hogy az IndyCar ismét tiszteletét tenné a CART érában olyannyira népszerű Mexikóban. Korábban szó volt arról, hogy a széria esetlegesen ellátogathat a mexikóvárosi Autódromo Hermanos Rodríguezre – amely létesítmény tavaly óta a Forma-1 Mexikói Nagydíjának ad otthont -, Miles azonban most leszögezte, a tárgyalások megrekedtek.

Nincsen folyamatban lévő megbeszélés Mexikóváros kapcsán. Más mexikói helyszínről van szó ugyan, de nem hiszem, hogy ez életképes lehet már 2018-ra.”

 

A Motorsport értesülései szerint a meg nem nevezett pálya fővárostól száz mérföldre, Pueblában fekvő Autódromo Miguel E. Abedet takarja. Bár a létesítménynek van egy 2.1 mérföld hosszú road vonalvezetése is, a szaklap szerint azonban az IndyCart inkább az 1.25 mérföldes ovál keltette fel – noha ahhoz, hogy a széria mezőnyét fogadhassa mindenképpen át kellene esnie némi módosításon, újraaszfaltozáson, nem beszélve a SAFER fal beépítéséről.

Aki azonban továbbra is Brazília visszatérésében reménykedik, annak Miles nem szolgált jó hírrel.

A brazil rajongótábor jelen van és erős, de az utóbbi időben egyáltalán nem szántunk időt arra, hogy gondolkodjunk erről, mivel nem hisszük, hogy a helyi gazdasági helyzet készen állna.”

 

Miles kijelentette, hogy nem tartják létfontosságúnak további futamok beiktatását.

Mint korábban mondtam, tizenhét versenyünk lesz jövőre és nem vagyunk kétségbeesve azért, hogy ebből tizennyolc legyen. Nem érezzük azt, hogy van egy lyuk a naptárba, amit be kellene tömünk, szóval nem fogunk beleugrani egy olyan helyzetbe, aminek nincs értelme csak azért, hogy elmondhassuk tizennyolc futamunk van.”

 

Miles leszögezte, hogy az esetleges új helyszínek tekintetében nem játszik szerepet a konkrét pályatípus.

Jövőre hat épített, hat ovál és öt utcai futamunk lesz. A naptárunk szempontjából nagyszerű, hogy ennyire kiegyensúlyozott, ugyanakkor én nem az arányok alapján tekintek rá, aminél fogva egy új helyszínnek feltétlenül y-típusúnak kellene lennie, csak azért, mert az előző x-típusú volt. Azt mondom, a tizennyolc verseny az, amit Észak-Amerikában el akarunk érni, majd ezt követően folytatjuk a munkát két, vagy három futamért a déli féltekén. Ezek az események majd megvalósulnak, amikor megvalósulnak, nem arról van szó, hogy határidőt adnánk az embereknek. Boldogan dolgozunk együtt bárkivel, akinek komolyak a szándékai és egy potenciálisan jó versenyt tud letenni az asztalra.”

 

Még júliusban röppent fel a hír, miszerint az IndyCar visszatérne a korábban rendkívül nagy sikerű futamkat hozó ausztráliai Surfers Paradise-ra. Bár ebből egyelőre nem lett semmi, a széria azonban továbbra sem zárkózik el attól, hogy egyszer ismét a kontinensországba vigye a mezőnyt.

Lehengerlő lenne, ha a szezont például Ausztráliában kezdhetnénk. Ha minden egyes elem a helyére kerülne, akkor ez valami olyasmi lenne, amire nagyon komolyan odafigyelnénk. Készen állunk és képesek vagyunk arra, hogy próbálkozzunk, segítséget nyújtsunk a nemzetközi szervezőknek, valamint promótereknek, úgyanúgy, mint bármelyik hazai versenyünk esetében.”