Megkezdődött az IndyCar mindent eldöntő hétvégéje


Helio Castroneves nyerte a GoPro Grand Prix of Sonoma első szabadedzését.

Az összetett pontverseny negyedik helyén álló brazil a 75 perces gyakorlás során mindössze négy kört tett meg a 2.385 mérföldes pályán, a legjobb időt pedig utolsó nekifutásra hozta össze 1:17.3298-cal.

A háromszoros Indy 500 győztesnek hajszálpontosan ugyanannyi, vagyis 104 pont szerepel a neve mellett, mint a harmadikként rangsorolt Scott Dixonnak, az Chip Ganassi Racing új-zélandija azonban idén már két győzelmet is szerzett, szemben Castronevesszel, aki utoljára a 2014-es detroiti duplaforduló második futamán tudott nyerni.

A Team Penske veteránja mögött a második pozícióban, mindössze 0.1313 másodperc lemaradásban óriási meglepetésre az idei évben – fogalmazzunk úgy polkerrekten, hogy – gyengélkedő Marco Andretti zárt az Andretti Autosport képviseletében, amivel együtt ő bizonyult a hondás különítmény legjobbjának is.

A 29 esztendős amerikai tíz évvel ezelőtt pontosan a Sonoma Raceway-en szerezte első IRL/IndyCar győzelmét és azóta is csak egyetlen-egyszer, még 2011-ben, Iowában tudott elsőként áthaladni a célvonalon. Ami a jelen szezont illeti, Marco pályafutása talán legrosszabb évét teljesíti, amit mi sem példáz jobban, mint, hogy az elmúlt tizenöt versenyből csak kétszer zárt a legjobb tíz között, aminek megfelelően a bajnoki tabellának csak a 17. helyét foglalja el.

A harmadikként Graham Rahal fejezte be az első gyakorlást 1:17.4976-tal az RLL Racing képviseletében, míg a negyedik pozíciót Jack Hawksworth foglalta el 1:17.5429-cel.

Az AJ Foyt Racing utóbbi pilótája az imént említett Andrettihez hasonlóan katasztrofális szezont produkál, amit remekül szemléltet, hogy ő az egyetlen olyan tagja a mezőnynek, akinek még egyszer sem sikerült ebben az évben beverekednie magát a top 10-es felsőházba. A teljes szezonos versenyzőket tekintve a tabella utolsó helyén álló brit már Watkins Glenen is mutatott biztató jeleket, de végül a futamot csak a 16.-ként zárta. Reméljük, hogy az idény utolsó bevetésén képes lesz szépíteni a statisztikáján Marcóval egyetemben.

A harmadik gyermeke születése, valamint még ugyanazon a napon az apósa által annak felesége ellen elkövetett gyilkosság-öngyilkosság révén a mennyet és a poklot egyaránt megjárt Ryan Hunter-Reay az ötödik legjobb időt autózta 1:17.5826-tal. Az Andretti Autosport 2012-es bajnokát 1:17.6033-mal a Schmidt Peterson Motorsports pilótája, Mikhail Aleshin követte a hatodik helyen. A 29 éves orosz számára nem lesz sétagalopp az idény utolsó IndyCar hétvégéje, miután elég kellemetlen megfázással küzd, ami a kaliforniai forróság közepette (vasárnapra egyenesen 35 Celsius fok feletti hőmérsékletet jósolnak) nem éppen ideális körülményt jelent.

Castroneves első helye után a mezőny következő Chevrolet-s versenyzőjét a hetedikként jegyezték az iowai győztes Josef Newgarden személyében, aki 1:17.6386-ot préselt ki az Ed Carpenter Racing 21-es számú gépéből.

A legnagyobb érdeklődés azonban természetesen a bajnoki címért küzdő két Penske alkalmazottat, név szerint Simon Pagenaud-t és Will Powert övezi. Az összetettet vezető francia az első gyakorlást a tizedikként zárta 1:17.8496-tal, míg a tőle 43 pontos lemaradásban lévő ausztrál 1:18.0804-e egyelőre csak a tizenhetedik helyre volt elegendő.

Az edzés során egyetlen incidens sem zavarta meg a körözést.

 

snm1.jpg

 

kép: IndyCar Media