IndyCar 2016 – A végső bevetésSimon Pagenaud először, vagy Will Power másodszor?

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy megtudjuk Roger Penske melyik alkalmazottja emelheti a magasba a 2016-os esztendő Verizon IndyCar Series bajnokának járó trófeát.

Azt hiszem, mindannyian egyetérhetünk abban, hogy az idei szezon is hihetetlenül gyorsan elrepült. Mintha csak tegnap pislogtunk volna Alexander Rossi 100. Indianapolis 500-on aratott meglepetésszerű győzelmén, erre máris azzal kell szembesülnünk, hogy az előttünk álló hétvégén látjuk utoljára az IndyCar idei mezőnyét éles bevetésen.A bajnokavatónak is szolgáló, szezonzáró verseny előtt már biztosra vehető, hogy a széria legfrissebb bajnoka a Team Penske-től fog kikerülni, a kérdés csak annyi, hogy az Astor Kupa új gazdája francia, avagy ausztrál színeket képvisel-e majd.

A borítékolhatóan izgalmas hétvégére hangolódva lássuk tehát a versennyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a hivatalos spotter guide-tól kezdve a komplett menetrenden át egészen az elmaradhatatlan érdekes tényekig.

 

 

Verseny hivatalos elnevezése: GoPro Grand Prix of Sonoma

Időpont: 2016. szeptember 18.

Helyszín: Sonoma, Kalifornia, USA

Pálya: Sonoma Raceway

Pálya hossza: 2.385 mérföld

Kanyarok száma: 12

Versenytáv: 202.7 mérföld

Körök száma: 85

Vonalvezetés:

scaa.png

Push-to-pass használat: 10×15 mp

Hivatalos hashtagek: #IndyCar, #GoProGP

Hivatalos honlapok: racesonoma.com, indycar.com

Lényeges információ: A GP of Sonoma az egyetlen verseny az Indy 500 mellett, amelyen a megszokott pontok kétszerese kerül kiosztásra.

Ennek megfelelően a maximálisan elérhető pontszám: 104 (1 a pole-ért, 100 a győzelemért, 1+2 bónuszpont a legtöbb élen eltöltött körért).

2015-ös győztes: Scott Dixon (Chip Ganassi Racing)
2015-ös pole pozíció: Will Power (Team Penske)

Kvalifikációs rekord: Will Power 1:16.2597 (112.589 mph) – 2015. augusztus 29.

Spotter guide:

sppa.png 

A GoPro Grand Prix of Sonoma hétvégéjének menetrendje (magyar idő szerint):

Szeptember 16. – péntek

20:00 – 21:15: Első szabadedzés
23:45 – 01:00: Második szabadedzés

Szeptember 17. – szombat

20:00 – 20:45: Harmadik szabadedzés

Szeptember 18. – vasárnap

0:05 – 1:20: Kvalifikáció
20:30 – 21:00: Bemelegítő edzés

Szeptember 19. – hétfő

kb. 00:45: GoPro Grand Prix of Sonoma – VERSENY

 chamma.jpg

 

FUN FACTS:

– Már csak két versenyzőnek van esélye arra, hogy harcba szálljon a Verizon IndyCar Series 2016-os bajnoki címéért: végső győzelme esetén Simon Pagenaud vasárnap este életében először teheti rá a kezét az idény legjobbjának járó Astor Kupára, míg Will Power 2014 után másodszor lehet a széria legjobbja.

– Simon Pagenaud a szezon második versenye óta megszakítás nélkül vezeti a bajnoki pontversenyt.

– Ezt megelőzően csak 2014-ben fordult elő, hogy a francia az idény utolsó futama előtt még esélyesnek számított a végső győzelemre – de ezen sansz akkor csak matematikainak számított, miután a hátránya 92 pont volt az összetettet vezető (a bajnokságot végül be is húzó) Powerrel szemben.

– Pagenaud jelenleg 43 egységgel vezet ausztrál csapattársa előtt. Ezen pontszám megegyezik azzal, amit a 32 éves pilóta a szezonnyitó St. Petersburg-i futamon elért második helyével begyűjtött. Mint tudjuk, ez volt az a versenyt, amit Power betegség miatt kénytelen volt kihagyni, így az év első hétvégéjét mindössze egyetlen pontocskával zárta csak köszönhetően a szombati pole pozíciójának.

– És itt újfent elérkeztünk a március óta folyamatosan visszatérű mantránkhoz, vagyis, hogy vajon mekkora szerepe lesz a St. Pete-en történteknek a bajnoki cím sorsát tekintve. Emlékszünk ugye, hogy az ominózus futamon a Team Penske végül Oriol Serviát ültette a gyengélkedő Power 12-es Dallara-Chevy-jébe, így az azzal megszerzett pontok értelemszerűen a spanyol neve mellé kerültek jóváírásra. Namármost, ha a csapat úgy döntött volna, hogy az autót nem indítják el a versenyen, akkor – mivel a kvalifikáción részt vett – automatikusan az utolsó helyen rangsorolták volna, Power pedig a szabályok szerint úgy is gazdagodott volna a 22. helyért járó pontok 50%-ával, vagyis 4-gyel, hogy egy métert nem tett meg. Servia bevetésével azonban az ausztrál nullázott a futamon, aminek óriási jelentősége lehet az előttünk álló vasárnapon.

Lehet utólag már a Verizon is bánja, amiért fél évvel ezelőtt nyomást gyakorolt Penske-ékre, hogy mindenképp küldjék pályára az általuk szponzorált 12-est?

– Az IndyCar statisztikákért, adatokért és minden ilyen földi jóért felelős embere már megint nagyon jófej volt, mivel készített a rajongóknak egy fain kis táblázatot, amiből a Pagenaud vs. Power párharc valamennyi lehetséges forgatókönyvét ki lehet sakkozni. Voilá:

stta.png

 

– A 2008-as újraegyesülés óta minden évben a szezon utolsó futamán dőlt el a bajnoki cím sorsa. Ezt megelőzően a Champ Car utolsó szezonjában, 2007-ben Sébastien Bourdais tudott pályafutása során negyedszer is az élen zárni még egy versennyel a vége előtt, az IRL-ben pedig Sam Hornish Jr. kaparintotta meg karrierje második főkategóriás titulusát szintén az idényzáró előtti fordulón.

– A két héttel ezelőtti, Watkins Glen-i futamot megelőzően még kilenc versenyzőnek volt matematikai esélye a címre, de a leintés után ebből hétnek ( Tony Kanaan, Helio Castroneves, Josef Newgarden, Scott Dixon, Graham Rahal, James Hinchcliffe és Carlos Munoz) végképp szertefoszlottak a reményei.

– Egy korszak vége: 27 év után utoljára láthatjuk a pályán a Chip Ganassi Racing Target ruhába öltöztetett autóját. A cég júliusban jelentette be, hogy véget vet a sportágban példátlanul hosszúnak számító partnerkapcsolatának a gárdával. Teljesen azért nem tűnnek el, lévén a döntés egyelőre csak az IndyCarra vontakozott, így a NASCAR Sprint Cupban még legalább 2017 végéig ott fognak virítani Kyle Larson 42-es Chevy-jén.

sw.png

– Vasárnap, Sonomán már szám szerint a 13. IndyCar versenyt rendezik meg.

– Az első futamot még 1970-ben a USAC érában tartották meg, ennek azonban akkor nem lett folytatása. Az amerikai open-wheel szakág végül az Indy Racing League 2005-ben tette ismét tiszteletét az észak-kaliforniai borvidéken, a pálya pedig a 2008-as, Champ Carral történt újraegyesülést (pontosabban bekebelezés) is túlélve máig a menetrend szerves részét képezi.

– A Sonoma Raceway 2015-ben az első olyan nem oválpályás létesítmény lett az IRL/IndyCar történetében, amely szezonzárót rendezhetett.

– Az eddigi tizenkét sonomai futamon két alkalommal fordult elő, hogy az itt győzelmet arató pilótáé lett végül a bajnoki cím is: Dario Franchitti (Chip Ganassi Racing) -2009 és Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) – 2015.

– Az idei szezon elmúlt 15 futamán nyolc különböző versenyző tudott győzelmet szerezni: Juan Pablo Montoya (St. Petersburg), Scott Dixon (Phoenix, Watkins Glen), Simon Pagenaud (Long Beach, Alabama, GP of Indianapolis, Mid-Ohio), Alexander Rossi (Indianapolis 500), Sebastien Bourdais (Detroit/1), Will Power (Detroit/2, Road America, Toronto, Pocono), Josef Newgarden (Iowa) és Graham Rahal (Texas).

– Csak két versenyző mondhatja el magáról a jelenlegi mezőnyben, hogy egynél többször nyerni tudott a Sonoma Raceway-en: Scott Dixon (2007, 2014, 2015) és Will Power (2010, 2011 és 2013).

– További sonomai győztesek az idei nevezők közt: Tony Kanaan (2005), Marco Andretti (2006) és Helio Castroneves (2008).

– Az elmúlt hat sonomai versenyből ötször Power indulhatott a pole-ból (2010, 2011, 2012, 2014, 2015)

– Három pilóta tudott eddig Sonomán rajt-cél győzelmet aratni: Helio Castroneves (2008), Dario Franchitti (2009) és Power (2010, 2011).

– 2005 óta kétszer fordult elő, hogy az a versenyző lett a bajnok, aki Sonomán győzni tudott. Először ezt Franchittinek sikerült 2009-ben, majd hat évvel később a szintén ganassis Dixonnak. Az új-zélandi tavaly 47 pontos hátrányban érkezett a szezonzáróra Montoyával szemben, de a futamon aratott győzelme, valamint a kolumbiai hatodik helyének köszönhetően végül pontegyenlőség alakult ki közöttük. A szabályok értelmében ezért a cím sorsát a győzelmek száma döntötte el. Ebből Dixon neve mellett szerepelt több, így hiába vezette Montoya az összetettet egész szezonon át, a végelszámolásnál a Chip Ganassi Racing veteránja vigyoroghatott a legjobban.
A negyedik bajnoki cím megkaparintásában Dixonnak kétségkívül nagy segítségére volt a verseny dupla pontozása, de bizonyos aspektusból nézva igazságos végeredmény született, lévén Montoya addigi előnye a szintén kétszeres pontozású Indianapolis 500-on elért első helyének volt köszönhető.

ii_3.jpg

– Mindössze három olyan pilóta van a jelenlegi mezőnyben, akik az amerikai open-wheel 2005-ös sonomai visszatérése óta óta valamennyi itt rendezett futamon elrajtoltak: Castroneves, Dixon és Kanaan.

– Dixon az elmúlt tizenegy sonomai futam valamennyi körét teljesítette.

– Power sonomai mérlege: három győzelem és öt pole

– Pagenaud legjobb sonomai eredménye: egy harmadik hely (2014)

– Legtöbb sonomai győzelem csapatszinten: 5 – Team Penske (2010-11, 2013: Power; 2012: Ryan Briscoe)

– A jelenlegi mezőnyben öt olyan pilóta akad, akik először lépnek pályára versenykörülények között a Sonoma Raceway-en IndyCar autóval: Max Chilton, Conor Daly, RC Enerson, Spencer Pigot és Alexander Rossi

– Az év újonca versenyben Rossi 75 ponttal vezet Daly előtt.

– Tony Kanaan zsinórban 265. rajtjára készülhet Sonomán, amivel tovább javíthat a már jó ideje az ő nevéhez fűződő rekordon. A brazil sztár a CART 2001-es, portlandi viadala óta nem hagyott ki egyetlen futamot sem, amelyre nevezett.

A 41 éves veterán ganassis csapattársa, Scott Dixon az örökranglista harmadik helyén áll (aktívakat tekintve Kanaan mögött a második) a megszakítás nélkül teljesített versenyeket tekintve. Az új-zélandi a 206. IndyCar startját teljesítheti a hétvégén.

– A mezőny legtöbb IndyCar versenyt maga mögött tudó tagja nem más, mint Castroneves, aki a 327. futamára készülhet vasárnap, mögötte nüansznyi lemaradásban a 326. rajtára váró Kanaan áll.

És végezetül, aki még szeretne egy kicsit statisztikai adatok között mazsolázni, annak jöjjön az összetett tabella* aktuális, mindenre kiterjedő állása 15 verseny után.

*magyarázat: 1. oszlop: pontszám, 2.: hátrány az élen állóhoz, vmint a közvetlenül előtte lévőhöz, 3: a verseny előtti bajnoki helyezés, az előző futamhoz viszonyított változás, 4: bónuszpontok, 5: győzelmek száma a szezonban, 6: top5 és 7: top10 helyezések

jha.png

 

 

 képek és táblázatok: IndyCar 

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy