HIVATALOS: Will Power ismét autóba ülhet


A rajongók fellélegezhetnek, továbbra sem lefutott meccs a 2016-os IndyCar bajnokság.

A széria legjobbjának járó Astor Kupáért egy futammal a szezon vége előtt már csak a Team Penske két pilótája, Simon Pagenaud és Will Power van versenyben.

A múlt vasárnapi, Watkins Glenen rendezett futamot követően azonban reális esély nyílt arra, hogy a bajnoki cím sorsa a 2008-as újraegyesülés óta először mégis eldől már a finálé előtt, köszönhetően egy vitatott körülmények között történt balesetnek, amely Power kiesését vonta maga után.

Az ausztrál a verseny harminckilencedik körében ütközött össze a Chip Ganassi Racinges Charlie Kimball-lal, ami miatt nem elég, hogy csak a huszadik pozícióban zárt, de az esetet követő orvosi ellenőrzés után még a folytatáshoz szükséges engedélyt sem kapta meg, mivel agyrázkódásra utaló jeleket észleltek nála.

A hír hallatán azonnal megkondultak a vészharangok, mondván ha a 35 éves pilótát nem engednék elrajtolni a szeptember 18-ai idényzárón, akkor az összetett tabellát vele szemben 43 ponttal vezető Simon Pagenaud már azelőtt pályafutása első IndyCar bajnoki címét ünnepelhetné, hogy a mezőny egyáltalán megérkezne Sonomába.

Szerencsére azonban két nappal a Glenen történtek után pozitív fejlemények láttak napvilágot, mind Power, mind pedig az izgalmakban bővelkedő, sorsdöntő hajrában reménykedő rajongók számára.

Az IndyCar ugyanis helyi idő szerint kedd este hivatalosan bejelentette, hogy a versenyzőn elvégzett, átfogó tesztek eredményei alapján megadják számára a zöld jelzést arra, hogy újra volán mögé ülhessen.

 pp_1.jpg

Pagenaud először, vagy Power 2014 után másodszor ér fel az IndyCar trónjára?

 

A minden részletre kiterjedő vizsgálatokra a Miami Egyetem agyrázkódásokra specializálódott központjában került sor, ahol a 2014-es bajnok már a márciusi, St. Petersburg-i panaszait követően is megfordult.

Mint ismeretes, a szezonnyitó utcai fordulót Powernek szintén fejsérülés gyanúját előrevetítő tünetek miatt kellett kihagynia, amelyeket akkor a pénteki szabadedzésen történt balesetére vezettek vissza. Később viszont kiderült, hogy a valódi ok középfülgyulladás volt, két héttel később, a Phoenix International Raceway-en pedig már újra csatlakozhatott a széria mezőnyéhez. Az egymérföldes oválon a harmadikként ért célba, később viszont elárulta, hogy a St. Pete-i események után még legalább egy hónapon át nem érezte magát száz százalékos állapotban.

Akárcsak akkoriban, a teszteket a mostani esetben is közelről figyelemmel kísérte a neves indianapolisi neurológus, dr. Stephen Olvey, aki korábban a CART orvosi igazgatója volt és máig szorosan együttműködik az IndyCarral.

“Will jól van” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Olvey-t. “Kora reggel elrepült a Miami Egyetem Agyrázkódás Központjába, ahol két átfogó vizsgálatot végeztünk annak meghatározására, hogy szenvedett-e agyrázkódást a hétvége során. [Power] mindkettőn probléma nélkül átment.”

A zöld jelzés birtokában Power már nyugodtan készülhet az IndyCar csütörtöki, Sonoma Raceway-en rendezendő kollektív tesztjére, majd bő egy hétre rá ugyanitt következik a mindent eldöntő szezonzáró első szabadedzése.

“Soha nem jó, ha bárminemű aggodalom merül fel a fej kapcsán” – nyilatkozta Pagenaud, aki érthető módon normál körülmények között szeretné behúzni pályafutása első főkategóriás bajnoki címét. “Örülök, hogy Will jól van, mivel ezt a harcot Sonomában akarom megvívni.”

A titulusért zajló háború utolsó csatájának végkimenetelét az IndyCart ismerve lehetetlen megjósolni, elég csak a tavalyi évre gondolni, amikor is Scott Dixon nevető harmadikként szerezte meg karrierje negyedik címét a favoritoknak tartott Juan Pablo Montoyával és Graham Rahallal szemben.

Az idei szezon eddig lement, tizenöt versenyén Pagenaud többek között hat pole pozíciót, négy győzelmet és három második helyet szerzett. Az egy futam mínuszban járó Power a rakétákat az Indianapolis 500 után gyújtotta be és gyors egymásutánban négyszer állhatott fel a dobogó legfelső, valamint annak második fokára, kvalifikációk tekintetében pedig két rajtelsőségnél tart – ebből az egyiket még St. Pete-en, már betegen szerezte.

Az összetettet az idény második, phoenixi fordulója óta megszakítás nélkül vezető francia 555 ponton áll, míg ausztrál csapattársa neve mellett 512 egységet jegyeznek.

Még abban az esetben is, ha tökéletes hétvégét produkálva Sonomán begyűjtené az elérhető összes pontot (pole – 1, győzelem – 100, legtöbb élen töltött kör – 2+1), Power csak úgy lehetne bajnok, ha eközben Pagenaud maximum az ötödik helyen végezne.

 

 

képek: IndyCar Media