A polgármester ha táncol


Egyre-másra tűnnek fel az utóbbi hónapok során IndyCar versenyzők az amerikai mainstream médiában és ennél jobb dolog nem is történhet a szériával.

Évek óta azt mondogatom, hogy hiába a széria által nyújtott fantasztikus produkció pályán, ha magukat a főszereplőket a rajongókon kívül alig tudják néhányan beazonosítani. Éppen ezért külön örömmel tölt el, hogy az elmúlt időszakban megszaporodott a pilóták jelenléte a tengerentúli, nem kimondottan a sporttal kapcsolatos médiaplatformokon is.

Tavasszal három IndyCar versenyző, név szerint Tony Kanaan, Helio Castroneves, valamint Josef Newgarden veselkedett neki az NBC embert próbáló, óriási sikernek örvendő American Ninja Warrior című kalandjátékának, és bár egyiküknek sem sikerült bejutni az indianapolisi, regionális döntőbe, de ennek ellenére teljesítményük révén mégis emelt fővel távozhattak.

Júliusban Kanaan és Castroneves, kiegészülve Will Powerrel, Conor Daly-vel és James Hinchcliffe-fel a televíziózás könnyedebb műfajában is kipróbálta magát, ezúttal már az ABC – amely csatorna egyébként a már említett NBC-vel osztozik az IndyCar versenyek közvetítési jogain – egyik legkedveltebb játékshowjának, a Family Feudnak celeb különkiadásában, ahol az ötösfogatnak egy bikinimodellekből áll csapattal kellett összemérnie tudását.

A mainstream meghódítása itt azonban nem áll meg, sőt, még magasabb fokozatra kapcsol.

Néhány hete már pletykáltak róla, augusztus 30-án, kedden reggel azonban az ABC népszerű reggeli műsorában, a Good Morning Americában ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy a Schmidt Peterson Motorsports versenyzője, James Hinchcliffe is egyike lesz azon hírességeknek, akik tánccipőt húznak a Dancing with the Stars szeptember 12-én induló, szám szerint 23. évadában.

A kanadai ezzel a második IndyCar pilóta lesz, aki táncparkettre léphet a világszerte ismert showban. Elődje, a szórakoztatóiparban már komfortosan mozgó Castroneves 2007-ben debütált a DWTS-ben a mára színész-énekesnőként, továbbá a show zsűritagjaként is ismert Julianne Hough partnereként, méghozzá olyan sikerrel, hogy a végső győzelem is náluk landolt. A brazil a 2012-es, all-star sorozatban visszatért a parkettre, de – ekkor már Chelsie Hightower oldalán – a harmadik héten búcsúzni kényszerült.

“Megmondom őszintén, [a DWTS] felülmúlja az Indy 500-at, abban a tekintetben, hogy ez az egyik legidegtépőbb dolog, amit valaha bevállaltam” – vallotta be Hinchcliffe. – „Normál esetben hozzászoktam ahhoz, hogy nyomás alatt kell teljesítenem élő közönség előtt, de eközben nem látom az embereket, szóval ez most egy teljesen új tapasztalat lesz, pláne olyasvalakinek, aki egyáltalán nem tud táncolni.”

A kanadai táncpartnere az ausztrál származású Sharna Burgess lesz, aki 2011 óta számít a show állandó profi résztvevőjének, legjobb helyezését pedig 2015-ben, a 21. évadban érte el, amikor a Backstreet Boys-ból ismert Nick Carterrel a második helyet szerezték meg.

“A partneremnek borzasztó nehéz dolga lesz, mivel az utolsó IndyCar versenyző, aki ezt bevállalta (Castroneves) nagyon jól teljesített, szóval az én célom az, hogy megfeleljek ennek, máskülönben rengeteget fogok kapni a többiektől visszatérve a paddockba”nyilatkozta saját fiktív városának, Hinchtownnak önjelölt polgármestere. “A győzelem iránti vágyam azonban a táncra való alkalmatlanságommal párosul, ami egy rendkívül érdekes kombinációt képez.”

A 29 éves versenyző nevét az elmúlt egy évben az egész világ megismerhette, köszönhetően a 2015-ös Indianapolis 500 hatodik edzésnapján történt kis híján végzetes kimenetelű balesetének, amelynek részleteit még az autósporttal köszönőviszonyban sem álló média is felkapta. Bár a szezon teljes hátralévő részét ki kellett hagynia, a történteket pedig a magánélete is megsínylette, miután menyasszonya a nehéz időszak kellős közepén faképnél hagyta, Hinch 2016-ban végül újult erővel képes volt visszatérni a versenypályára. A hollywoodi fordulatot a 100. Indianapolis 500 jelentette, amelyen – egy évvel a horrorbaleset után – megszerezte főkategóriás pályafutása első pole pozícióját, ami nem meglepő módon a Május Hónap egyik legnagyobb sztorijává lépett elő.

„Fantasztikus hír, hogy James Hinchcliffe a Dancing with the Stars szereplőgárdájának tagja lett” – örvendezett az IndyCar anyacégének, a Hulman & Co.-nak vezérigazgatója, Mark Miles.Nyilvánvalóan felismerjük, hogy mit is jelent számunkra ez a lehetőség. Hinch fenomenális nagykövete az IndyCarnak amióta csak megjelent a szériában, tudjuk, hogy milyen remekül képviseli majd a sportunkat az ABC közönsége előtt ősszel.”

Ha nem lenne elég nyomás Hinchcliffe-nek a számára tökéletesen idegen közeg, Miles-on kívül még közvetlen főnöke is plusz terhet tesz a vállára azzal, hogy a komplett IndyCar népszerűsítését is elvárja tőle.

„Mindig is tudtuk, hogy James óriási tehetség a mikrofonnal a kezében, de érdekes lesz nézni, hogy ez a fajta kreativitás miként működik majd a táncparketten” – utalt Sam Schmidt alkalmazottja stand-upos próbálkozásaira.

„[A DWTS-nek] hatalmas nézőközönsége van, ami óriási lehetőség arra, hogy bővítse a saját és az IndyCar rajongótáborát. Sajnálatos módon viszont Helio nagyon magasra tette a lécet.”

Castroneves nem csak megnyerte a 2007-es, ötödik évadot, de a Hough-val előadott quickstepjét egy 2011-es közönségszavazás során a DWTS-ben látott addigi tíz legjobb produkció közé választották.

„Nagyszerű hallani, hogy egy újabb IndyCar versenyző is részt vesz a Dancing with the Stars-ban” – nyilatkozta a brazil. „Sok szerencsét, Hinch. Rengeteg munkával jár, de leírhatatlan élmény.”

Az első, szeptember 12-ei élő adásra való próbákat némiképp megnehezíti, hogy Hinchcliffe-re ezen a hétvégén még vár egy verseny Watkins Glenen, ha pedig tovább jut a második fordulóba, akkor azt megelőzően – egész pontosan 18-án – szintén le kell tudnia az IndyCar sonomai szezonzáróját.

A DWTS 23. szezonjában Hinchcliffe-en kívül az alábbi hírességek bújnak tánccipőbe: Jake T. Austin (színész), Amber Rose (modell, színésznő), Rick Perry (politikus), Maureen McCormick (színész, író), Babyface (énekes), Laurie Hernandez (olimpiai bajnok tornász), Marilu Henner (színésznő), Terra Jolé (reality celeb), Vanilla Ice (rapper), Ryan Lochte (olimpiai bajnok úszó), Jana Kramer (színész-énekesnő), Calvin Johnson (egykori NFL csillag).

A hírek szerint a műsor kapcsán korábban felmerült még Mario és Marco Andretti, valamint Alexander Rossi neve is, de az ő részvételük végül nem valósult meg.

 

 

képek: IndyCar, ABC