Aleshin nyerte a balesetekkel tarkított első edzést Poconón


Nem indult zökkenőmentesen a trioválon való munka.

Az IndyCar mezőnye három hét szünet után először lépett pályára versenyhétvége keretein belül, méghozzá a szezon második ötszáz mérföldes viadalának otthont adó Pocono Raceway-en.

A kvalifikációt megelőző, egyetlen, másfél órásra kiírt gyakorlás során három autó is az elvártnál közelebbi kapcsolatot létesített a 2,5 mérföld hosszú triovál falával.

Első áldozatát a pálya nagyjából negyven perccel a leintés előtt szedte az Andretti Autosportnak vezető Ryan Hunter-Reay személyében. Az amerikai versenyző az 1-es kanyarban vesztette el uralmát az autója felett, aminek következtében nagy erővel csapódott a SAFER falba. A baleset következtében a #28 Dallara-Honda – amely egyébként az a karosszéria volt, amivel RHR megnyerte a 2014-es Indianapolis 500-at – olyan csúcsán leamortizálódott, hogy a 35 éves pilóta a hétvégét kénytelen a tartalékgéppel folytatni.

Nem telt bele negyed óra és egy újabb incidens borzolta a kedélyeket, méghozzá a Chip Ganassi Racing #83 Dallara-Chevy-jét terelgető Charlie Kimball révén. Az ütközés ereje nem volt nagy, de ennek ellenére az autó kormányát a pálya közepéről kellett összeszedni, miután Kimball térde a becsapódás pillanatában nekivágódott, így a nélkülözhetetlen eszköz szó szerint kirepült a járműből.

A 31 éves amerikainak ez már a második balesete zsinórban Poconón, lévén 2015-ben már megjárta a pálya 3-as kanyarjának kerítését is. Ahogyan azonban tavaly, idén is megúszta sérülés nélkül, az autója viszont nem mondhatja ezt el magáról és akárcsak fentebb említett honfitársa, Kimball is a tartalékkal kénytelen folytatni.

A harmadik, egyben utolsó sárga zászlóra hat perccel a vége előtt került sor Juan Pablo Montoya miatt. A Team Penske sztárja az 1-es kanyarból még hideg abroncsokon kijövet csapódott a falnak, de szerencsére Hunter-Reay-hez és Kimballhoz hasonlóan ő is épségben hagyta el járművét, az edzést viszont már nem indították újra.

Érdekes megjegyezni, hogy a szombati szabadedzésen balesetező trióból ketten is poconói győztesnek mondhatják magukat, lévén RHR 2013-ban, Montoya pedig 2014-ben tudott itt elsőként célba érni.

A kockás zászló beintésekor a Schmidt Peterson Motorsports pilótái álltak a tabella élén Mikhail Aleshin – James Hinchcliffe sorrendben. Előbbi, 29 esztendős orosz 221.932 mph-s köre által egyébként az egyetlen olyan versenyző lett a mezőnyben, aki 221 mph feletti tempót tudott kisajtolni a járművéből.

A harmadik pozícióban az Ed Carpenter Racing teljes szezonos üdvöskéjét, Josef Newgardent intették le, míg a negyedik és ötödik helyeken az Andretti Autosport fiatalabb generációját üdvözölhetjük Alexander Rossi és Carlos Munoz által.

Folytatás magyar idő szerint 19:30-kor a kvalifikációval, amelyet elméleteileg élőben láthatunk majd a racecontrol.indycar.com-on.

 

 pocpra.jpg

 

 

kép: IndyCar Media