Öt embernek adott esélyt az életre Bryan Clauson


A tragikusan fiatalon elhunyt versenyző halála után adta a létező legnagyobb ajándékot.

A dirt pályás versenyek szupertehetségeként számon tarott Bryan Clauson augusztus 6-án szenvedett életveszélyes sérüléseket a rangos Belleville Nationals szombati futamán. Az orvosok közel egy napon át küzdöttek az életéért, azonban az állapota olyan súlyosnak bizonyult, hogy minden erőfeszítés ellenére vasárnap este örökre álomba merült.

A 27 esztendős pilóta megkérdőjelezhetetlen képességei mellett emberségből is számtalanszor jelesre vizsgázott: már tizenéves korától kezdve rendszeres támogatója volt a rák ellen küzdők és autizmussal élők javára létrehozott szervezeteknek, az anyagiak mellett pedig súlyos beteg, vagy nehéz körülmények között élő gyerekek arcára is mosolyt csalt azzal, hogy teljesítve kívánságukat vendégül látta őket a versenypályán.

A háromszoros Indianapolis 500 résztvevő arra is gondolt, hogy ha úgy hozza a sors, akkor halála után is tudjon még segíteni az arra rászorulókon, ezért kérvényezte, hogy nyilvántartásba vegyék, mint szervdonort.

Minderről a Clauson család rántotta le a leplet egy, a közösségi oldalukon közzétett közlemény formájában, amelyből az is kiderült, hogy még a legközelebbi hozzátartozói sem tudtak Bryan döntéséről.

“Az egyik ajándék, amit Bryan adott nekünk miközben mellette ültünk és imádkoztunk valami jó hírért, az a pillanat, mikor megtudtuk, hogy szervdonor volt” – áll a közleményben. “Ennek nem is kellett volna meglepnie minket. Mindannyian éreztük az ő nagylelkűségét egész életén át. Az élet ajándéka a legelképesztőbb gesztus, és Bryan nem csak rajtunk, valamint azon embereken keresztül fog tovább élni, akiket megérintett, de azon szerencséseken át is, akik részesülhetnek abból, hogy meghozta a döntést arról, hogy donor legyen.”

Az ifjú klasszis tragédiája öt embernek adta meg az esélyt az életre.

“Amikor ott ültünk körülötte, fogtuk a kezét, vigasztaltuk őt és egymást, utolsó búcsút vettünk tőle, öt másik család szintén egy kórházi szobában ült valahol, nyugtatgatták a szerettüket és egymást, miközben imádkoztak azért a csodáért, amit végül Bryan hozott el nekik. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy meghozta ezt a döntést. A Nebraska Organ Recovery csapata az egész folyamatot nagyon megnyugtatóan kezelte. Az együttérzésük, szeretetük és tiszteletük, ahogyan kezelték Bryant nem maradt észrevétlen. Méltányoljuk a csapat valamennyi tagját. Köszönjük, hogy szerették a mi Bryanünket.”

A néhai versenyző édesanyja Diana, édesapja Tim, húga Taylor, valamint menyasszonya Lauren arra kérnek mindenkit, fontolják meg, hogy követik Bryan példáját.

“Ha Ön már donor akkor köszönjük. Ha nem, akkor kérjük gondolja át egy pillanatra. Első kézből láttuk, milyen elképesztő érzés ez az érem mindkét oldalán. Biztosíthatunk róla, hogy ez a legnagyobb ajándék, amit egy ember a másiknak adhat.”

A saját csapatot is vezető Clauson család a tragédia ellenére továbbra is a sportban marad.

“Köszönjuk mindenkiknek, hogy gondolnak ránk, az imákat és a barátságokat. Várjuk, hogy lássuk önöket a versenyeken.”

Az IndyCar tavaly augusztusi, poconói versenyén halálos balesetet szenvedett Justin Wilson szintén szervdonorként hat embernek segített.

A háromszoros IndyCar futamgyőztes versenyző öccse, Stefan – aki egészen a végzetes napig nem tudott testvérének erről szóló döntéséről – a tragédia óta maga is nagy figyelmet fordít az ügynek és igyekszik a lehető legtöbb platformon felhívni a figyelmet annak fontosságára.

Ifjabbik Wilson idén teljesítette élete első Indianapolis 500-át a KVSH Racing színeiben, autójának kiemelt támogatója pedig az indianai donorprogram koordinálásáért felelős szervezet volt.

 

 

kép: IndyCar Media