Amikor Dale Earnhardt Sr. beégette Jeff Gordont

Jeff Gordon pályafutása nyolcszázadik NASCAR Cup versenyét teljesítette az elmúlt hétvégén, Watkins Glenen. Ennek apropóján jöjjön egy igazán rendhagyó sztori még a kilencvenes évekből.

A négyszeres főkategóriás bajnok a nyugdíjból tért vissza csak azért, hogy helyettesítse sérült csapattársát, Dale Earnhardt Jr.-t a Hendrick Motorsports 88-as számú Chevrolet-jének volánja mögött. Mindez azt jelenti, hogy Gordon – aki 1992-ben, ezen csapat színeiben debütálhatott a stock-car legnagyobbjai között és soha, egy pillanatra sem lett hűtlen hozzájuk – idén immár a 25. évét teljesíti a NASCAR Cupban. Az elit mezőnyben eltöltött hosszú idő révén a kilencveháromszoros futamgyőztes egyike azon kevés, ma is aktív pilótáknak, akik elmondhatják magukról, hogy még versenyeztek a legendás Dale Earnhardt Sr. ellen.

Ezen tény okán – kiegészítve azzal, hogy Gordon ugyebár a néhai hétszeres bajnok fiának kényszerű távolmaradása okán porolta le ismét a tavaly év végén szögre akasztott sisakját – itt az ideje, hogy felidézzük az egyik legjobb, rendhagyó sztorit, amely a két klasszis főszereplésével zajlott le.

A történetet maga Gordon mesélte el egy korábbi, Reddit ‘Ask me anything’ (Kérdezz bármit) rajongói kérdezz-felelek során, amiből az is kiderül, hogy Earnhardt Sr. az a fajta ember volt, aki még vesztesnek tűnő helyzetekből is ki tudott jönni győztesen – még ha némi pimaszság is kellett hozzá.

De egy ekkora szupersztárnak az ilyesmit is megbocsátják, sőt, csak még tovább táplálja a legendája tüzét.

“Volt egy incidensünk Poconón, amikor Dale hátulról nekem jött és szó szerint belökött a 3-as kanyarba” – emlékezett vissza Gordon. “Mindketten elvesztettük egy pillanatra az irányítást az autóink felett és majdnem baleset lett a vége. Amikor a verseny után ezt szóvá tettem neki, ő mindent tagadott és azt mondta, még csak hozzám sem ért. Közel egy hónappal később valakitől kaptam pár fotót arról, amint épp meglök és ennek hatására oldalazva a fal felé csúszunk. Szóval, fogtam tehát a képet és azonnal megmutattam neki, mondván nekem volt igazam és tényleg megpróbált kiszorítani.”

A bizonyíték láttán vajon Dale Sr. beismerte a dolgot? Egy fenéket.

“Még ekkor is tagadott” – folytatta Gordon. “A képet viszont elvette tőlem, majd előkapott egy tollat, névre szólóan dedikálta nekem, majd visszaadta és elment. Én pedig csak álltam ott megsemmisülten.”

Konklúzió: Nem hiába mondogatták anno a paddock-ban, hogy “Ne. Packázz. Dale. Earnhardt. Sr.-ral.”

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy