Floridai tinédzser csatlakozik az IndyCar mezőnyéhez

Floridai tinédzser csatlakozik az IndyCar mezőnyéhez

Ismét versenyzőt cserél a Dale Coyne Racing.

 

A DCR csütörtök éjjel megerősítette, hogy a jövő heti, Mid-Ohión rendezendő futamon RC Enerson vezetheti majd a 19-es számú Dallara-Hondát, a gárda teljes szezonos újoncának, Conor Daly-nek csapattársaként.

A 19 éves amerikai versenyző első és egyetlen Indy Lights futamgyőzelmét ezen a pályán aratta 2015-ben, idén július 21-én pedig szintén Mid-Ohión először próbálhatta ki hivatalosa teszt keretein belül, hogy milyen is egy IndyCar gépszörnyet terelgetni.

A teljesítményével pedig nem vallott szégyent, és alig néhány órával a teszt befejezése után a csapat bejelentette, hogy az IndyCar következő állomásán már éles versenyszituációban is debütálhat.

„Azt kell, hogy mondjam, RC rendkívül meggyőző volt” – nyilatkozta a teszt után maga Dale Coyne. „Egy rossz kormánymozdulatot nem tett, és csak egy tizeddel volt lassabb Conornál [Daly] reggel, délután pedig két tizeddel. Nem hagyta magát megfélemlíteni az autó által és amint hozzászokott a tömegéhez és a méretéhez, már nagyon simán ment. Mi csak azt akartuk, hogy minél több mérföldet fusson, ő pedig 110 kört meg is tett probléma nélkül. Szóval, azt is kijelenthetjük, hogy RC fittségével sincs probléma. Őszintén megmondom, mi magunk sem tudtuk, mi sül ki ebből, de ahhoz képest, hogy mennyire fiatal, igazán remek munkát végzett. Örülünk, hogy a fedélzetünkön tudhatjuk.”

A szerződés egyelőre csak erre az egy futamra szól, de ha minden jól megy Enersonnal Watkins Glenen és Sonomán is találkozhatunk.

A floridai tinédzser 2012-ben debütált az IndyCar nevelőszériáit tömörítő Road to Indy program legalsó lépcsőfokát képviselő USF2000 nemzeti osztályában, ahol az év végén a harmadik helyet szerezte meg. A következő két szezonban már a széria főkategóriájában szerepelt, ahol 2013-ban a kilencedik, 2014-ben pedig a másodikként zárta a bajnokságot.

2015-ben, a Pro Mazdát átugorva már az IndyCar küszöbének tekintett Indy Lights-ban szerepelt, ahol a tizenhat versenyből ötöt zárt dobogót érő helyen, és – mint már említettük – Mid-Ohión győzni is tudott.

A 2016-os szezont, akárcsak az előzőt, a Schmidt Peterson Motorsports színeiben kezdte meg, de az indianapolisi Freedom 100 után úgy döntött, kiszáll a bajnokság küzdelmeiből és inkább teljes erővel egy IndyCar szerződés tető alá hozására koncentrál.

Ami még a 19-es autó idei sorsát illeti, Dale Coyne pár napja úgy nyilatkozott, hogy Poconón Pippa Mannt szeretné autóba ültetni, már ha a történet pénzügyi része is ennek megfelelően alakul, míg a texasi Firestone 600 augusztus 27-ei folytatásán természetesen ismét a versenyt június 12-én megkezdett Gabby Chaves léphet pályára.

A DCR hosszú idő óta először két teljes szezonos versenyzővel vágott volna neki a szezonnak, a 18-as autóban az újonc Conor Daly-vel, a 19-esben pedig Luca Filippivel. Utóbbi olasznak azonban anyagi okok miatt végül az első négy verseny után át kellett adnia a helyét Chavesnek. Filippi végül egy last minute szponzoráció révén Torontóban ismét elrajtolhatott, de momentán úgy tűnik, nincs sok esélye arra, hogy a hátralévő futamok bármelyikén ismét visszatérhessen. 

 

kép: IndyCar Media