Power győzelmét hozta az IndyCar idegőrlő kanadai futama


A stratégia és a szerencse lopta el a show-t a torontói Exhibition Place-en.

Az IndyCar mezőnye az idei szezonban először és utoljára hagyta el az Egyesült Államok területét, méghozzá a tradicionálisnak mondható kanadai utcai pálya kedvéért.

Az igazi eseményekre a 85 körös megmérettetés második feléig kellett várni, de ez nem jelenti azt, hogy az első rész fukarkodott volna izgalmakban, késhegyre menő harcokban, sőt, az ütközésekre fogékonyaknak már a második körben volt miért lelkesedniük köszönhetően egy három amerikai nemzetiségű pilóta között lezajlott kis liezonnak. Charlie Kimball és Graham Rahal korai egymásra találásának végeredménye előbbi, a Chip Ganassi Racing #83 Dallara-Chevy-jét vezető versenyző megpördülésével zárult, a 8-as kanyarban veszteglő autót pedig az érkező Ryan Hunter-Reay már nem tudta elkerülni és oldalról szépen el is találta. Az Andretti Autosport 2012-es bajnoka ennek következtében búcsút mondhatott járműve első szárnyának, de rajta kívül kénytelen volt még egy soron kívüli pitkiállást eszközölni Rahal is defekt miatt.A fentiek miatt életbe lépett sárga zászlós szakaszt követően csak egyetlen kör erejéig élvezhette a mezőny a zöld jelzés áldásos szabadságát, miután Juan Pablo Montoya és Josef Newgarden a csata hevében összeértek, aminek révén az autókról alkatrészdarabok szakadtak le, indokoltttá téve a pace car ismételt pályára küldését.

Az esetet a versenyigazgatóság vizsgálat alá helyezte, de végül nem került sor semmiféle szankcióra, Newgardennek pedig a kerékcserével egybekötött pitlátogatása után a mezőny végére ugyan, de még körön belül sikerült visszaállnia.

A kilencedik körben történt újraindítás után ismét Montoya vált a verseny leglátványosabb elemévé, ezúttal a helyi szuperhős James Hinchcliffe-fel karöltve, amiből egy, a hetedik pozícióért zajló igazán férfias adok-kapokot követően végül a kolumbiai jött ki győztesen.

tor44.jpg

Az élen mindeközben rendületlenül a pole pozícióból indult Scott Dixon haladt, aki a féltávhoz érve már közel nyolc teljes másodperces előnyt autózott ki magának. A lekörözésekhez érve ezen idő természetesen drasztikusan redukálódott, azonban a Chip Ganassi Racing sztárja még így is abszolút dominanciát mutatott.Hamarosan azonban minden borult az új-zélandi számára.

A bukkanókkal tarkított pálya alaposan próbára tette az egy hónappal korábbi, texasi balesetének következtében még mindig sérült vállal és kezekkel vezető Newgarden tűrőképességét, mígnem az 58. körben ráhajtott a rázókőre, aminek következtében egyenesen az 5-ös kanyar falának csapódott. Szerencsétlen módon az ütközés pontosan a hendikeppes jobb oldalán érte, a testbeszédéből ítélve nem kevés fájdalmat okozva számára. És, hogy még pocsékabb legyen a tavaly ugyanitt Torontóban, múlt héten pedig Iowában győzni tudott versenyző helyzete, a kiesés miatt csak a huszonkettedik pozícióban zárta a futamot.

Newgarden a texasi Firestone 600 augusztus 27-ére átütemezett, 72. körben indítandó folytatásán a baleset okozta kiesése miatt ugyebár nem vehet részt, így azt a futamot is már biztosan az utolsó pozícióban zárja. Mondani sem kell, mindez óriási, szinte már végzetes csapást jelent a 25 éves amerikai bajnoki esélyeire nézve.

Öröm az ürömben, hogy úgy tűnik, az újabb ütközést nem sínylették meg nagyon a sérült testrészei. Az incidenst követően egy rövid ellenőrzésen már átesett a pálya orvosi központjában, de a további versenyzéshez szükséges zöld jelzést csak az újabb, hétfői vizsgálat után kaphatja meg.

Fortuna asszony nőies kacsója, egy zseniális húzás, a véletlen, vagy ezen tényezők együttállása kellett-e hozzá nem tudni, de Tim Cindric alig néhány másodperccel a Newgarden miatti sárga zászlós szakasz életbe lépése előtt szólította ki a pitbe Powert, így a 2014-es bajnok még legálisan hajthatta végre kiállását. Nem volt azonban ilyen szerencsés Dixon és Pagenaud, akik a tervek szerint a következő körben látogatták volna meg szerelőcsapatukat. Ehelyett azonban a lezárt pitlane következtében kint ragadtak a pace car mögött, a stratégia pedig innentől fogva úgy, ahogy volt borult a számukra és miután végül ők is végrehajthatták a szervizelést, már az élmezőny helyett a top 10-en kívül találták magukat.

“Itt ment el a kib*szott a versenyünk” – üvöltötte a dühös Dixon a csapatrádióban. “Megszívtuk, hogy csessze meg. A jó k*rva életbe!”

tor1.jpg

A megváltó zöld jelzés pillanatában már Tony Kanaan állt az élen, aki azonban 16 körrel később kénytelen volt még egy pitkiállást beiktatni, átadva ezzel a vezetést Powernek. Az ausztrál pedig innentől nem is engedte ki a kezéből az első helyet, noha a hajrában még tartogatott egy számára igencsak kellemetlen meglepetést a verseny.

A 82. körben ugyanis a javasoltnál jóval közelebbi kontaktust létesített a fallal Montoya, valamint az AJ Foyt Racinges Jack Hawksworth. A két incidens egzakt ugyanott, ámde egymástól függetlenül zajlott le – Hawksworth-nek elvileg besegített Pagenaud is, de ezt a tévében nem mutatták, valamint a versenybírák sem vizsgálták, mivel nekik sem volt(!!!) felvételük az esetről –, előidézve a futam utolsó sárga zászlós szakaszát. A rajongók túlnyomó része ezen a ponton egy emberként rezzent össze, attól tartva, hogy a versenyt már a pace cart vezető Sarah Fisher mögött fejezi be a mezőny. A versenyigazgatóság azonban igazi jófejek módján az utolsó egy darab körre, igazi sprintet garantálva még útjára engedte az autókat.

A kockás zászlót végül Power látta meg elsőként, aki ezzel idén már a negyedik, IndyCar pályafutását tekintve pedig a huszonnyolcadik győzemét ünnepelhette. A St. Petersburgben rendezett szezonnyitót betegség miatt kihagyó, a detroiti duplaforduló előtt még az összetett legjobb tíz helyezettjén kívül álló ausztrál utóbbi menetelésének hála a bajnokság második pozíciójába jött fel, mindössze 47 pont lemaradásban Pagenaud mögött. És, hogy Roger Penske öröme még nagyobb legyen, a tabella harmadik helyén is egy Team Penske pilótát találunk a torontói futamot másodikként záró Castroneves személyében.

“A csapat a legutolsó pillanatban hívott ki” – nyilatkozta Power, aki 2007 és 2010 után immár harmadszor tudott nyerni Torontóban. “Nem tudom megmondani hányszor fordult már ez elő csak éppen fordítva ezen a pályán és más helyszíneken is. Annyira felvillanyozott, amikor láttam a sárga jelzést befelé hajtva a pitlane-re. Nem sűrűn történik meg, hogy ilyen jól kapod el a sárgát.”

A helyi közönség legnagyobb örömét azonban kétségkívül a harmadik helyezett személye jelentette. Az Ontarióban született és felcseperedett James Hinchcliffe a tavalyi versenyt indianapolisi sérülése miatt kihagyni kényszerült, most azonban szép számú rajongótáborának büszkén csillogó szempárjai előtt a dobogó legalacsonyabb fokáról locsolhatta a pezsgőt. A 29 éves pilóta sikerében közrejátszott, hogy az üzemanyagspórolásnak hála két kiállással teljesíteni tudta a távot – persze ez mit sem von le az eredmény értékéből.

A negyedikként Kanaan fejezte be a futamot, aki ezzel elmondhatja magáról, hogy az elmúlt tizenkét versenyből tizet top 10-es pozícióban zárt.

Ötödikként az AJ Foyt Racing veteránja, Takuma Sato futott be, ami idei legjobb eredményének számít az alabamai szintén ötödik helyével holtversenyben.

A futam során összesen 56 körön át vezető Dixon végül a nyolcadik pozícióban ért célba. A 35 éves, négyszeres bajnok a leintés után nem bizonyult túl jó vesztesnek, és a történtek miatt még mindig tajtékozva egy ideig nyilatkozni sem volt hajlandó a sajtónak.

“Nyilvánvalóan nem ezt az eredményt akartuk ma elérni azok után, hogy a pole-ból indultunk és annyi kört vezettünk” – mondta végül Dixon. “Egész délután úgy tűnt, ez a mi versenyünk, de az időzítés és minden más tényező alakulása végül elvette ezt tőlünk. Olyan bosszantó volt, amennyire egy verseny csak lehet.”

Az összetettet a második verseny óta megszakítás nélkül vezető Pagenaud a kilencedik helyet kaparintotta csak meg, aminek révén értékes pontokat veszített a bajnokságot tekintve. Ez a francia számára rendkívül frusztráló lehet, az IndyCar szezon hajrájára nézve viszont csak tovább növeli az izgalmakat.

Az újoncok háziversenyét tekintve a legjobb eredményt az utolsó kerékcsere elmulasztása miatt lényegében tapadás nélkül hajrázó, végül tizenötödikként befutott Conor Daly érte el közvetlenül Alexander Rossi előtt, míg Max Chilton a tizennyolcadik, Spencer Pigot pedig a tizenkilencedikként fejezte be a torontói viadalt.

Az első két helyezett közötti, 1.5275 másodperces időkülönbség révén a verseny az IndyCar eddigi történetének nyolcadik legszorosabb befutóját produkálta.A széria következő futamára július 31-én, Mid-Ohión kerül sor.

 

torres.png

 

képek: IndyCar MediaEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy