Jeff Gordon visszatérhet a versenypályára


Nem, ez nem egy nagyon elkésett áprilisi tréfa. 

A komplett NASCAR közösséget megdöbbentette a hír, miszerint a Sprint Cup legnépszerűbb versenyzője, Dale Earnhardt Jr. feltételezhetően sérülés miatt kénytelen kihagyni a hétvégi, New Hampshire-en rendezendő futamot.

A hírt a pilóta csapata, a Hendrick Motorsports jelentette be csütörtök délután. A sajtóközlemény szerint a kétszeres Daytona 500 győztes az utóbbi napokban agyrázkódásra utaló jeleket produkált, amelyeket az ő esetében fokozott elővigyázatossággal kell kezelni, miután már több alkalommal is szenvedett ilyen jellegű sérülést a pályán.

„Már a Kentucky (Speedway) hetében sem éreztem jól magam, de arra gondoltam, hogy valószínűleg egy súlyos allergiáról lehet szó” – magyarázta Earnhardt Jr. „Elmentem a család orvosához, aki adott gyógyszert allergiára, valamint fülfertőzésre. Amikor ez nem segített, úgy döntöttem, egy kicsit mélyebbre ások. A tüneteim, valamint a korábbi agyrázkódásaim miatt, továbbá az legutóbbi, Michiganben és Daytonán történt baleseteim okán, felkerestem egy neurológus specialistát. A vizsgálatokat követően úgy érezték, a legjobb számomra, ha nem veszek részt a futamon. Csalódott vagyok amiért kihagyom New Hampshire-t ezen a hétvégén. Várakozással tekintek a kezelés elé, a cél, hogy akkor térjek vissza a volán mögé, ha az orvosaim azt mondják, készen állok rá.”

A most 41 esztendős versenyző korábban saját maga vallotta be, hogy annak érdekében, hogy ne kelljen futamot kihagynia, több alkalommal is eltitkolt fejsérüléseket.

2012-ben végül kénytelen volt orvosi segítséget kérni, mivel még napok múltán sem szűntek meg a Talladegán történt balesete után megjelent, agyrázkódást elővetítő panaszai. A vizsgálatok során aztán kiderült, hogy hat hét leforgása alatt ez már a második ilyen típusú sérülése volt.

Bár ön- és közveszély okozása miatt sokan eltiltással büntették volna, de ‘Junior’ végül megúszta két hét kényszerszabadsággal.

A NASCAR-nak azonban mindenképpen lépnie kellett, így a következő évtől teljes ráncfelvarrást eszközöltek a fejsérülések esetén alkalmazott protokolljukon és 2013-tól valamennyi versenyzőnek kötelező, neurológiai vizsgálaton kell rész vennie az általános egészségügyi állapotfelmérés részeként.

A változás természetesen a pályán zajló eseményeket is érintette. Ha egy baleset után a sérült autót annak pilótája nem tudja önerőből visszakormányozni a garázsba, akkor köteles orvosi vizsgálaton részt venni. Ha kiderül, hogy bárminemű fejsérülés gyanúja áll fenn – még a legenyhébb esetén is – , akkor a versenyzőnek további teszteken kell átesnie, immár kórházi körülmények között. Agyrázkódás diagnózisának fennállásakor pedig csak abban az esetben térhet vissza újra autója volánja mögé, ha arra egy neurológus, vagy agysebész áldását adja.

A Hendrick Motorsports bejelentése szerint Earnhardt Jr. helyét az 88-as Chevy-ben Alex Bowman veszi át New Hampshire-en, a folytatást tekintve pedig a jövő hétre ígértek tájékoztatást.

A svédcsavar itt jön a képbe. A csapat ügyvezetője, Doug Duchardt ugyanis pénteken úgy nyilatkozott, hogy ha ‘Junior’ a július 24-én esedékes, indianapolisi Brickyard 400-on sem ülhet volán mögé, akkor a helyettese nem más lesz, mint a tavaly év végén Hendrickéktől visszavonult Jeff Gordon.

A jelenleg a FOX Sports televíziós csapatát erősítő négyszeres Cup bajnok a Brickyard 400 történetének legsikeresebb versenyzője, miután öt alkalommal is győzni tudott a futamon, beleértve annak legelső, 1994-ben rendezett felvonását.

“Mihelyst Dale készen áll az autó ismét az övé” – mondta Duchardt. “Ha viszont nem indulhat jövő héten sem, akkor Jeff Gordon fog versenyezni Indianapolisban.”

A pályafutása során 93 Cup futamgyőzelmet szerzett élő legenda időbeosztásába is tökéletesen passzolna a rendhagyó helyettesi szerep, miután a NASCAR szezon második felében már az NBC közvetíti a versenyeket, így a tévés kötelezettségei sem hátráltatnák.

Arra a kérdésre, hogy Gordon bevállalna-e további versenyeket abban az esetben, ha netán Earnhardt Jr. kényszerpihenője hosszabbra nyúlna, Duchardt csak annyit válaszolt, hogy nem akar spekulációkba bocsátkozni.

Gordon 1992-ben, Atlantában debütált a NASCAR legmagasabb kategóriájában, méghozzá a Hendrick Motorsports jóvoltából. A versenyző teljes pályafutása során hűséges maradt a csapathoz, egyúttal ikonikussá téve a 24-es rajtszámot. Az ezzel jelölt autóban az idei évtől az újonc Chase Elliott váltotta Gordont és lett egyúttal Jimmie Johnson, Kasey Kahne, na és persze Dale Earnhardt Jr. csapattársa.

 

 kép: NASCAR

.