Megvan az év autóversenyzője


Magyar idő szerint csütörtök hajnalban tartották az ESPN csatorna szokásos éves gáláját, amelyen az elmúlt esztendő legjobb sportolóit díjazták.

A sorrendben huszonnyolcadik alkalommal megrendezett ESPY Awards-nak az elmúlt nyolc évhez hasonlóan idén is Los Angeles-i Microsoft Theatre adott otthont, az est házigazdájának szerepében pedig a WWE szupersztár John Cena szórakoztatta az illusztris közönséget.

A nem akármilyen fényűzés közepette, óriási médiaérdeklődéssel kísért, vörös szőnyeges rendezvényen a profi sportvilág legjelentősebb szereplői mellett a szórakoztatóipar krémje is képviseltette magát.

A gálán ezúttal harmincegy kategóriában hirdettek győzteseket, kiknek kiléte szakértők voksai, valamint a nézők online szavazatai alapján dőlt el.

Az est legnagyobb győztesének LeBron James bizonyult, aki az év férfi sportolójának díja mellett a legjobb NBA játékosának járó elismerést is átvehette, mindemellett pedig a legjobb, bajnokságban nyújtott teljesítményért is őt honorálták. A 31 éves klasszist a soraiban tudó, idén fennállása első NBA bajnoki címét megszerzett Cleveland Cavaliers-t az év csapatának választották, továbbá a legemlékezetesebb sportpillanatot is az ő nevük mellé írták jóvá az NBA döntőn mutatott teljesítményük okán.

Nem a begyűjtött díjak okán került azonban istenigazából a középpontba James, hanem a három további NBA sztárral,  Carmelo Anthony-val, Chris Paullal és Dwyane Wade-del közösen előadott beszéde kapcsán. A kvartett a színpadra lépve az Egyesült Államokban uralkodó rendőri brutalitás, fegyverekkel és hatalommal való visszaélés, valamint a színesbőrű állampolgárok a hatóságok általi hátrányos megkülönböztetése ellen emelte fel a szavát.

A komolyabb hangvételű gondolatokkal a legjobb női sportolónak megszavazott Breanna Stewart sem fukarkodott. A WNBA-ben szereplő Seattle Storm centere a nők hátrányos megkülönböztetését emelte ki, arra utalva, hogy a profi játékosok között a hölgyekre jóval kevesebb figyelem irányul, mint férfi kollégáikra.

iin.jpg

Rossi és Dixon a vörös szőnyegen. Utoljára Ryan Hunter-Reay tudott az IndyCarból ESPY-t nyerni, zsinórban kétszer is (2013-2014)

 

Számunkra azonban a legfontosabb kategóriának az év autóversenyzője díj sorsa biztonyult, amelyet idén végül a NASCAR Sprint Cup 2015-ös bajnoka, Kyle Busch vehette át olyan ellenfeleket legyőzve, mint az IndyCar négyszeres bajnoka, Scott Dixon, a 100. Indianapolis 500 győztese, Alexander Rossi, az NHRA Pro Stock kategóriában zsinórban második bajnoki címét – ráadásul a mezőny egyetlen hölgytagjaként – megszerzett Erica Enders-Stevens, valamint a Forma-1 háromszoros világbajnoka, Lewis Hamilton.

Busch még a daytonai Xfinity versenyen szerzett kettős lábtörése miatt tavaly csak a főkategória tizenkettedik futamán tudott csatlakozni a mezőnyhöz.

A NASCAR érvényben lévő szabályai szerint a bajnoki címért folyó rájátszásba, azaz az utolsó tíz futamot magában foglaló Chase-be csak olyan versenyzők juthatnak be, akik a szezon valamennyi, pontozásos fordulóján részt vettek.

A NASCAR a rendkívüli körülményekre való tekintettel megadta a lehetőséget Busch számára arra, hogy ha sikerül neki a Chase kezdete előtt bejutni a legjobb 30 közé, emellett pedig legalább egy győzelmet szerezni, akkor harcba szállhat a Sprint Cup titulusért. A 30 éves amerikai pedig nem, hogy teljesítette ezt, de végül még a bajnoki címet is zsebre vágta.

Az est folyamán színpadra lépett többek között Danica Patrick is, aki az NHL-es Eric Berry-nek adta át a legnagyobb visszatérésért járó díjat.

A ESPY-on idén sem maradt el a frissen visszavonult sztárok előtti tisztelgés. A legnagyobb sportikonoknak szánt kitüntetést a női labdarúgás történetének egyik legnagyobb csillaga, Abby Wambach, a kosárlegenda Kobe Bryant, továbbá az NFL ász Peyton Manning vehette át Justin Timberlake-től.

A nemzetközi mezőnyt tekintve az év sportolójának Cristiano Ronaldót választották.

Az ESPY-on idén sem feledkeztek meg azokról, akiket a sportvilág az elmúlt évben gyászolni kényszerült. A teljesség igénye nélkül megemlékeztek többek között Jules Bianchiról, Carl Haas-ról, Chynáról, Buddy Piperről, Gordie Howe-ról és Justin Wilsonról is.

A program során külön szegmenst kapott a júniusban elhunyt boxlegenda, Muhammad Ali, akinek élete és pályafutása előtt Kareem Abdul-Jabbar és a hip-hop előadó Chance the Rapper tisztelgett.