Kanaan nyitott az élen Iowában

Kanaan nyitott az élen Iowában

A Chip Ganassi Racing veterán sztárja bizonyult a leggyorsabbnak az Iowa Corn 300 helyi idő szerint szombat délelőtt rendezett szabadedzésén.

A kvalifikációt megelőző első és egyetlen, 75 perces gyakorlás során Kanaan összesen harminchárom kört tett meg a 0.8 mérföld hosszú oválon, ebből a legjobb tempót az ötödikben produkálta. A 41 éves brazil időben kifejezve 17.2197 másodperces körét végül egyetlen kollégájának sem sikerült túlszárnyalnia, méghozzá olyannyira nem, hogy a másodikként jegyzett Helio Castroneves is több, mint két százados lemaradásban zárt csak. A Team Penske klasszisa 186.664 mph-s körét 17.2417 másodperccel teljesítette, míg a harmadik pozícióban hozzá képest 0.0073 másodperccel lemaradva az Ed Carpenter Racing fenegyereke, Josef Newgarden landolt.

A legjobb ötbe sikerült még egy-egy Ganassi és Penske alkalmazottnak beverekednie magát Scott Dixon és a bajnokságot továbbra is vezető Simon Pagenaud személyében.

Az edzés – amelyen a mezőny a hétvége további részéhez hasonlóan az áprilisban, a Phoenix International Raceway-en használt aero specifikációt alkalmazta – a gyártókat tekintve eléggé megosztottan alakult, lévén a tabella első felét a Chevrolet, az alsóházat pedig a Honda autói bérelték ki maguknak. A japánok kezdeti formáját jól prezentálja, hogy a flottájuk legmagasabban végzett képviselője, az Andretti Autosportot szolgáló Ryan Hunter-Reay is csak a kilencedik pozícióig jutott.

A 35 esztendős amerikai, aki az elmúlt négy iowai futamból hármat is meg tudott nyerni, ráadásul a gyakorlás egyetlen, ütközéssel járó balesetének is szenvedő alanya volt, miután a pálya 4-es kanyarjának kijáratánál az ajánlottnál közelebbi kontaktust létesített a SAFER fallal, amely kis liezont a #28 Dallara-Honda hátulja sínylette meg a leginkább. A csapat gyors szervizelésének köszönhetően azonban Hunter-Reay az edzés vége felé vissza tudott térni a pályára és folytatta a munkát.

Nem a 2012-es bajnok volt az egyetlen az Andretti osztagból, aki miatt ideiglenesen meg kellett szakítani a körözést. Alig néhány perccel az edzés kezdetét jelző zöld zászló után ugyanis Marco Andrettinek sikerült megpördülnie szintén a 4-es kanyarból kijövet, de csapattársával ellentétben az ő versenygépe még csak hozzá sem ért a falhoz – ennek ellenére a kis piruett igencsak látványosra sikerült, Marco viszont zseniálisan megfogta az elkanászodott #27 Dallara-Hondát.

A legszorgosabb versenyzőt szintén Andrettiéknél kell keresni, méghozzá az újonc Alexander Rossi képében, aki összesen 125 kört tett meg, messze a legtöbbet a komplett mezőnyt tekintve. A 100. Indy 500 győztesének egyéni legjobbja 184.347 mph-val azonban egyelőre csak a tizenegyedik helyre volt elég, de még így is ő lett a Honda háziversenyének második helyezettje.

Folytatás magyar idő szerint 21:00-kor a kvalifikációval, amelyet a racecontrol.indycar.com-on lehet nyomon követni.

 

iowap1.png