Az ausztrálok pesszimisták, az IndyCar viszont szentül hisz a visszatérésben


A helyi sajtó szerint a széria irreálisan drágán adja magát, de ez mit sem zavarja az IndyCart, akik néhány héten belül nem csak a 2017-es, de a 2018-as versenynaptárt is bemutatnák.

Immár egy hete tartja lázban a széria rajongóit a hír, miszerint az IndyCar tárgyalásokat folytat egy újabb ausztráliai verseny kapcsán.

Ha ezen megbeszélések sikerrel járnának, az azt jelentené, hogy a bajnokság mezőnye 2008 után először látogathatna el a híres Surfers Paradise utcáira, ahol 1991 óta rendre kimagaslóan sikeres versenyhétvégéket tudhattak maguk mögött.

A megbeszélések kulcsfigurájának egy rejtélyes összetételű konzorcium bizonyult, amelyről azonban azt leszámítva, hogy Gold Coast-i kötődésűek, semmilyen más információ nem látott eddig napvilágot. Olyannyira nem, hogy a csoport szóvivője még a helyi lapoknak is csak név nélkül volt hajlandó nyilatkozni.

A tervezett projektről elsőként a helyi Gold Coast Bulletin számolt be, a részletekről azonban ők sem tudtak konkrétumokkal szolgálni. Annyi bizonyos, hogy az elméleti visszatérés apropójául az a bejelentés szolgált, amely szerint a Supercars Championshipnek sikerült megállapodnia a queenslandi kormányzattal, aminek értelmében a bajnokság naptárában 2019-ig egészen biztosan maradni fog a Townsville-i, valamint a Surfers Paradise-i forduló. A korábbi nevén V8 Supercars névre hallgatott sorozat 1994-től kezdve egészen az utolsó, 2008-as versenyig az IndyCarral közösen lépett pályára a “szörfösök paradicsomában”, ezen tradíció felélesztésétől pedig a túraautósok sem ugranának messze.

Míg azonban az anonomitásba vonult konzorcium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy ez akár már 2017-ben megvalósulhat, a Supercars vezérigazgatója, James Warburton jóval szkeptikusabb hangnemet ütött meg.

A szakember leszögezte, hogy továbbra is az IndyCar versenyzés nagy rajongóinak számítanak, a széria ausztráliai visszatéréséhez azonban egy centtel sem tudnak hozzájárulni.

A Supercars két queenslandi hétvégéjének promóteri tisztségét, ezzel együtt a rendezéshez szükséges anyagi feltételek megteremtését, ők saját maguk látják el, a végletekig kicenztizett költségvetésbe – ami a szerződéshosszabbításnak is alapfeltétele volt – pedig semmiképpen sem fér bele a Warburton által rendkívül drágának titulált IndyCar.

Az Ausztrálián kívül is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő túraautó bajnokság első embere kijelentette, hogy a széria érkezésével járó dollárok előteremtésére, valamint az ezzel járó kockázatok vállalására a szóban forgó konzorciumnak kell megoldást találnia, ami nem lesz könnyű feladat. Warburton szerint az IndyCar kirívóan magas árcédulája is közrejátszik abban, hogy miért nem sikerül évek óta összehozni a szériának az általuk annyira vágyott Észak-Amerikán kívüli versenyeket. Mindemellett azt is hozzátette, hogy nincs olyan ország, amely gazdasági értelemben megengedhetné magának egy IndyCar futam rendezését.

A Supercars vezér állításait a The Courier Mail által közzétett legfrissebb számadatok is alátámasztják.

A lap információi szerint nem a logisztika, vagy épp a 2010-ben, többek között szintén gazdasági okok miatt lerövidített vonalvezetésű, ezáltal az IndyCar autók számára nem megfelelővé módosult surfersi utcai pálya ténye jelenti a legnagyobb akadályt a várva-várt visszatérés előtt. 

Még abban az esetben ugyanis, ha a privát szférából sikerül szert tenni a kellő anyagi támogatásra, az állami oldalon lévő kiadások továbbra is horribilisek maradnak.

Az IndyCar csak a versenyrendezési jogokért 12 millió ausztrál dollárt is elkérhet, amihez pedig még hozzá jönnek az előkészületekkel és a lebonyolítással járó kiadások, amelynek végösszege akár 20 millióval is megrövidítheti az érintett queenslandi turizmusért és rendezvényekért felelős ügynökség kasszáját.

gate.png

IRL, Gateway – 2002

 

Az ausztrál sajtó szkepticizmusa ellenére az IndyCar első embere, Mark Miles továbbra is tartja magát ahhoz, hogy van esély az ausztráliai visszatérésre. A vezérigazgató hétfőn – egy nappal a Courier beszámolója előtt – úgy nyilatkozott, hogy el tud képzelni egy év eleji dátumot a versenynek.

„Tudják jól, hogy próbálunk egy, vagy két futamot is összehozni a déli féltekén, hogy megkezdjük a szezont, szóval, miért ne érdeklődnénk Surfers Paradise iránt? Egy verseny februárban ideális lenne Willel (Power) és Scottal (Dixon), ha valósággá válik.”

Az IndyCar tehát nem feltétlenül gondolkodik egy Supercars-szal való együttműködésben, ami a bajnokság struktúráját tekintve (szeptemberi idényzárás amerikai helyszínen) optimális megoldás lehetne. A kérdés már csak a piszkos anyagiakon múlik, ami egy külön IndyCar hétvége esetén csak még magasabbra rúghat, elég csak az infrastruktúrában történő változtatásokra, amelyeket így már – társsorozat hiányában – a szériához köthető promóternek kell teljes egészében állnia.

Nem sokáig tengődünk azonban a témát érintően homályban, hiszen az IndyCar a tervek szerint hamarosan nyilvánosságra hozza nem csak a 2017-es, de meglepő módon a 2018-as menetrendjét is.

„Reméljük, hogy a jövő hónapban képesek leszünk a 2017-es és 2018-as naptárakat bejelenteni” – mondta Miles a RACER-nek. „Jay Frye (az IndyCar versenyzésért felelős elnöke) és Steve Starks (a széria promóterekkel való kapcsolattartással megbízott tisztviselője) keményen dolgozik azon, hogy átnézzen minden javaslatot és megpróbáljuk átgondolni, hogy mi az, ami reális és mi az, ami nem.”

Ahogyan az várható volt, az idei szezonhoz képest – mind terjedelmében, mind pedig a benne szereplő pályák tekintetében – nem várható számottevő változás, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs sansz régi-új létesítmények felbukkanására a jövőben. A legnagyobb esélyesek listájának élén a nemrég komoly átalakításon átesett St. Louis-i Gateway Motorsports Park szerepel. Az ovál – amely utoljára 2003-ban kapott helyet az IRL naptárában, az idei évtől pedig hivatalos tesztpályává minősítették – illetékeseivel szorosan együttműködik az IndyCar, de egyelőre még nincs konkrét időpont kitűzve a tényleges visszatérésére.

A másik potenciális jelölt a Portland International Raceway, ahová csak nemrégiben látogatott el személyesen a pályák tervezésére, ellenőrzésére és értékelésére specializálódott Tony Cotman. A létesítmény 1984 és 2007 között megszakítás nélkül részét képezte a CART, majd a Champ Car naptárának, a következő évtől újra egységes IndyCar állomásai között azonban már nem kapott helyet.

 

 

képek: IndyCar Media