11 +1 nevetségesen emlékezetes NASCAR pillanat

11 +1 nevetségesen emlékezetes NASCAR pillanat

Egyesek azt mondják, a NASCAR történéseit a France dinasztia írja. Akadnak azonban olyan momentumok, amelyek még a szervezet mindenhadó uralkodócsaládjának képzelőerejét is meghaladják.

Az alábbi posztban ezek közül válogattunk egy csokorra valót, méghozzá a teljesség kedvéért animgifekkel illusztrálva.

1. Bizarr baleset miatt szorult szervizelésre Kevin Harvick autója a 2012-ben, a Texas Motor Speedway-en. A verseny előtti showműsor részét képező ejtőernyős csapat egyik tagja ugyanis kissé elszámította magát és landolás közben a 29-es számú Chevy bal oldalának csapta az amerikai zászló rúdján lévő nehezéket. Ennek következtében soron kívül vissza kellett vinni a járművet a garázsba, hogy kijavítsák az ajtó felett éktelenkedő horpadást, de szerencsére a rajtra már újra teljes pompájában készen állt.

 

2. Az 1986-os, richmondi Miller High Life 400 hajrájában Dale Earnhardt autójának szélvédője olyan mértékben összekoszolódott, hogy jószerivel ki sem látott azon. Az ekkor még csak egy bajnoki címnél járó sztár (ebben a szezonban aztán begyűjti a másodikat, majd a későbbi évek során további ötöt) a rádión közölte is, hogy ki kellene emiatt mennie a pitbe, a csapata azonban lebeszélte erről, mondván egy be nem tervezett kiállással értékes pozíciókat veszítene.
Ezt maga Earnhardt is tudomásul vette, majd csak annyit mondott: “Egy pár percig most nem leszek elérhető a rádión.”

A versenyző ezt követően kibújt az oldalsó hálón és a saját kezébe vette szélvédője megtísztítást, miközben a kormányt a térdével tartotta.

3. Szegény Alex Bowmannek nem volt elég a 2015-ös New Hampshire-i NASCAR Sprint Cup futamon, hogy kigyulladt az autója, de még a biztonsági személyzet is jókora késéssel érkezett meg a helyszínre. Amikor pedig végre tiszteletüket tették, abban sem lett köszönet, miután az egyik jómunkásember nagy igyekezetében a járműből kiszállva elhasalt, a kezében lévő poroltó pedig rögvest működésbe lépett. Bowman reakciója viszont mindent vitt: “Ugyanmár embeeer…..”.

 

4. Mindenki máshogyan szurkol. Ez a NASCAR rajongó a 2013-as Coca-Cola 600-on például hulahopp karikázás közben árnyékboxolva.

5. A NASCAR Cup 2007-es, Watkins Glenen rendezett versenyének piros zászlós periódus alatt egy rajongó átugrott a pálya melletti szalagkorláton és egyenesen az autójában várakozó Matt Kenseth felé vette az irányt. A már nem túl szomjas fiatalember nem teketóriázott, a jobb oldali hálón keresztül bedugta a sapkáját egy tollal együtt  és azon melegében neki is szegezte a kérdést a meglepett pilótának: “Aláírnád ezt nekem?”. Kenseth hirtelenjében csak annyit mondott, hogy “Egy kicsit elfoglalt vagyok most…”. A szurkoló még győzködte egy picit, majd az érkező biztonságiakat látva feladta és elrohant, de később utolérte a törvény keze és egy másik autó hátsó ülésén találta magát.

 

6. A 2016 áprilisi, Bristol Motor Speedway-en lebonyolított NASCAR Cup futam biztosan nem fog bekerülni Kyle Busch kedvencei közé. A verseny során a regnáló bajnok három balesetnek is a részese volt, majd a garázsok felé igyekezve még egy rajongót is sikerült kissé meglegyintenie az autójával. 

 fanhit.gif

7. A 2002-es Daytona 500 alatt életbe lépett piros zászló alatt a versenyt a megszakítás pillanatában vezető Sterling Marlin fogta magát és kiszállt az autójából, hogy egy gyors javítást eszközöljön autója elején. A NASCAR persze ezt nem nézte jó szemmel és egy tisztviselő által először visszaparancsolta a pilótát a volán mögé, majd a szabályok elleni vétség – piros jelzés alatt tilos hozzányúlni a járműhöz – miatt azon melegében a mezőny végére zavarták.

 

8. A 2004-es Tropicana 400 névadó szponzora nem is kívánhatott volna nagyobb reklámot annál, ami a Chicagoland Speedway-en rendezett futam kvalifikációján történt. Miközben ugyanis a pályán köröztek az autók elszabadult egy óriási, a gyümölcslevekben utazó céget szimbolizáló, narancsot formáló ballon.

 

9. Élőszereplős Looney Tunes: a NASCAR Camping World Truck Series 2015-ös, bristoli futamát egy nem várt jövevény miatt kellett piros zászlóval megszakítani. A pályára betévedt tapsifüles pillanatok alatt népszerű lett a nézők körében, az őt kergető pályamunkások azonban már nem találták annyira cukinak a helyzetet.

 

10. A NASCAR harmadosztályát képező Truck Series 2014-es, martinsville-i versenyén Bryan Silas autója egy, Spencer Gallagherrel történt ütközés után kigyulladt, ha pedig ez nem lett volna elég szegény pilótának még a kiszállás sem igazán jött össze. A jelenet természetesen valamennyi, NASCAR-ral kapcsolatos gag-parádéba bekerült, a szenvedő alany viszont egészen biztosan nem így gondolta a médiába való nagy betörést.

11. Robby Gordonnak elég bizarr ok miatt kellett feladnia a NASCAR Cup Watkins Glen-i futamát 2001-ben. Történt ugyanis, hogy az amerikai versenyző autójában nemes egyszerűséggel tüzet fogott a televíziós közvetítés során használt fedélzeti kamera akkumulátora.

+1. Az örök klasszikus: Dick Trickle rágyújt vezetés közben az 1990-es Winston 500-on.