Road America a számok tükrében


Frenetikus visszatérést produkált múlt vasárnap az IndyCar mezőnye Road Americán.

A Will Power, vele együtt pedig a Team Penske győzelmét hozott forduló történéseiről már egy átfogó posztban megemlékeztünk, de egyetlen versenyhétvégét sem tekinthetünk lezártnak addig, amíg ki nem vesézzük annak legfontosabb, legérdekesebb statisztikáit.

Lássunk is neki.

0.7428 – Hajszálpontosan ennyi másodperccel nyert Will Power Tony Kanaan előtt.

1.18 –  Power átlagos pozíciója az 50 körös verseny során.

2 – Graham Rahal (RLL Racing) múlt vasárnap másodszor gördült pályára Road Americán a legmagasabb kategóriában és akárcsak 2007-ben, most is a harmadik helyen intették le.

3 – Három pilóta tudott a futam során az élre állni (Power – 46 kör, Simon Pagenaud – 2 kör, Graham Rahal – 2 kör)

4 – A verseny egyetlen sárga zászlós periódusa összesen négy körig tartott.

12 – Rajthelyéhez képest a legtöbb pozíciót Josef Newgarden (Ed Carpenter Racing) lépett előre, aki sérülései ellenére a 20. pozícióból indulva a 8.-ként látta meg a kockás zászlót.

14 – Road Americán Power a tizennegyedik rajt-cél győzelmét ünnepelhette, amivel beérte Rick Mears-t az örökranglista ötödik helyén.

27 – Az ausztrál huszonhét IndyCar elsőségnél tart jelenleg, ebből 24-et utcai/épített pályákon szerzett.

19 – Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) a tizenkilencedik alkalommal ért célba a második helyen teljes főkategóriás pályafutását tekintve.

46 – Will Power összesen ennyi kört töltött az élen az 50-ből.

74 – A bajnoki tabella első két helyezettje, azaz Simon Pagenaud (Team Penske) és Helio Castroneves (Team Penske) közötti pontkülönbség.

75 – Kanaan hetvenötödik IndyCar dobogóját szerezte Road Americán.

129 – Castroneves és Scott Dixon egyaránt százhuszonkilenc top 5-ös helyezésnél tart, amivel az aktív versenyzők között az élen állnak, míg az örökranglistán a hatodikként szerepelnek.

183 – Power győzelme egyben a Penske Racing száznyolcvanharmadik elsősége is volt az IndyCaron belül.

200 – Scott Dixon (Chip Ganassi Racing) zsinórban kétszázadik rajtját teljesítette Road Americán, amivel az örökranglista harmadik helyén áll jelenleg.

258 – A rekordot Tony Kanaan tartja, aki az elmúlt kétszázötvennyolc IRL/IndyCar futamból egyetlen-egyet sem hagyott ki.

320 – Helio Castroneves pályafutása háromszázhuszadik IndyCar versenyét futotta Road Americán, amivel az örökranglista negyedik helyén áll Al Unserrel közösen. Összesen 319 startjával Kanaan a hatodik pozíciót foglalja el jelenleg.

821 – Az eddigi kilenc verseny kombinált, 1002 köréből 821-et a Chevrolet autói teljesítették, ami 82%-os aránynak felel meg.

2999 – Power összesen ennyi kört töltött már az élen IndyCar karrierje során.

A verseny időtartama: 1 óra 39 perc 10 másodperc

Átlagsebesség: 195.416 km/h

Leggyorsabb kör: 223.35 km/h (Max Chilton, Chip Ganassi Racing – 45. kör)

Leggyorsabb kör az élen állótól: 222.879 km/h (Simon Pagenaud, Team Penske – 38. kör)

A verseny csúcssebessége: 309.53 km/h (Simon Pagenaud)