Pagenaud nyitott az élen Road Americán


Hosszú évek óta vártam arra, hogy végre újra aktualitásként írhassam le a következő mondatot: lezajlott az IndyCar első szabadedzése Road Americán.

Észak-Amerika talán legfantasztikusabb road pályája 2007 után először került be a tengerentúli open-wheel versenyzés főkategóriájának menetrendjébe. A KOHLER Grand Prix névre hallgató fordulót ennek megfelelően hatalmas érdeklődés kíséri mind a csapatok, mind pedig a rajongók részéről, akik már a pénteki napon is igen szép számmal képviseltették magukat a 4.048 mérföld hosszú, 14 kanyarból álló aszfaltcsík körül.

Az első, helyi idő szerint délelőtt rendezett gyakorlás legjobb idejét a bajnoki pontversenyt vezető Simon Pagenaud futotta 1:43:4804-el. A Team Penske pilótája ezzel ráadásul a saját csapatán belül is kimagaslott, lévén Juan Pablo Montoyára 1.02, Will Powerre 1.04, Helio Castronevesre pedig 1.3 másodpercet vert rá.

Bár igaz, ami igaz, a köridőkből nem szabad egyelőre komoly következtetéseket levonni, miután több autó kísérletezett a beállításokkal, mások pedig a hosszabb etapokra helyezték a hangsúlyt.

A francia mögött a második helyen az Andretti Autosportot erősítő Carlos Munoz zárt 1:43:5560-nal, míg a harmadik pozícióban meglepetésre az idén jóformán csak szenvedő Jack Hawksworth-t érte a kockás zászló 1:43:6747-tel.

A negyedik és ötödik helyeket a Chip Ganassi Racing veterán duója bérelte ki Scott Dixon – Tony Kanaan sorrendben.

A legnagyobb érdeklődés kétségkívül Josef Newgardent kísérte, aki 12 nappal texasi horrorbalesete után máris visszafoglalhatta a munakeszközéül szolgáló #21 Dallara-Chevy-t. Az Ed Carpenter Racing pilótája első körben csak az edzések erejéig kapta meg a zöld jelzést az IndyCar orvosaitól, hogy megbizonyosodjanak arról, a törött kulcscsontja és sérült jobb keze nem akadályozza a vezetés közben. A 25 éves amerikai a múlt hét folyamán egy operáción is átesett, amelynek során egy fémlapot és csavarokat kapott a válllába ezzel is elősegítve a gyógyulási folyamat felgyorsítását.

Newgarden az első edzés folyamán összesen 15 kört tett meg, egyéni legjobb ideje pedig a meggyőző, tizedik helyre volt elegendő. A pilótára a nap későbbi részében még vár egy vizsgálat, aminek eredményétől függ, hogy ténylegesen elrajtolhat-e magán a versenyen. A csapat szerint a kézsérülés nagyobb gondot okozott a kulcscsonttörésnél menet közben, de remélik, hogy megkapja az engedélyt afolytatásra és problémamentes futamot teljesíthet.

Az edzés során több versenyzőnek, köztük Juan Pablo Montoyának, Mikhail Aleshinnek, Tony Kanaan-nek és James Hinchcliffe-nek is sikerült összehoznia egy megpördülést, de ezt követően mindannyian probléma nélkül folytatni tudták a körüket.

Nem kezdődött viszont jól a hétvégéje Graham Rahalnak, akinek autóját elektronikai hiba miatt csak a gyakorlás második felében tudta pályára küldeni az RLL Racing. A #15 Dallara-Honda végül kilenc kört tudott megtenni, amelyek közül a leggyorsabb, 1:44:3037-es a kilencedik pozícióra volt elegendő.

A mezőny egyetlen, Road America-i győzelemmel bíró versenyzője, Sébastien Bourdais (Champ Car, 2007) a 15. helyen zárta a gyakorlást a KVSH Racing #11 Dallara-Chevy-jével.

Folytatás magyar idő szerint 22:00-kor a második gyakorlással, amit live timinggal és reményeink szerint élőképpel követni lehet majd a racecontrol.indycar.com-on.

 

ra1.png 

  

kép: IndyCar Media