Pagenaud ismét a pole-ban, Powert megbüntették


Momentán úgy áll a helyzet, komoly esély van arra, hogy a Dual in Detroit magyar idő szerint – ha az égiek is úgy akarják – ma este fél tíz után kezdődő versenyét esős körülmények között kényszerül lefutni az IndyCar mezőnye.

A Belle Isle Parkot fenyegető időjárási viszonyok következtében a széria úgy döntött, negyed órával előbbre hozzák a kvalifikáció időpontját, hogy elkerüljék a potenciálisan bármelyik pillanatban lecsapásra kész vihart.

A szezon egyetlen duplafordulós hétvégéjének második, vasárnapi versenyét illetően, ahogyan már megszokhattuk, nem bonyolították túl a rajtsorrend eldöntését. A mezőnyt két csoportra bontották, amelyek aztán 15-15 percet kaptak a pályán. Ezen eredményeket végül összefésülték, amiből megszületett a hivatalos startfelállás.

A kvalifikáció során az időjárás mellett a büntetések tömkelege játszotta a főszerepet. A versenyzők igyekeztek a lehető leghamarabb megfutni gyors köreiket a 2.35 mérföld hosszú, 14 kanyarból álló utcai pályán lezúduló esőtől tartva.

A szankciók terén a renitens csoportnak a második bizonyult, amiben az egyre romló időjárási viszonyok is közrejátszottak.

Ezen szakasz során négy versenyzőt is szankcionálni kényszerült a versenybíróság: Ryan Hunter-Reay a pitben való sebességtúllépéséért áthajtásos büntetést kapott, míg Andretti Autosportos csapattársai, név szerint Marco Andretti lokális sárga jelzés okozása miatt mondhatott búcsút a leggyorsabb körének, ahogyan Alexander Rossi is, az ő vétke azonban a pályán lengetett sárga zászló ignorálása volt.

A 100. Indy 500 utóbbi győztese a harmadik legjobb időt futotta a saját csoportjában, ami összességében a tizedik rajthelyre lett volna elegendő. A büntetés miatt viszont csak a 18. pozícióban sorakozhat fel a start előtt a pace car mögé. A szombati második helyével pályafutása legjobb eredményét elért, de ezúttal szintén büntetést kapott Conor Daly csak az utolsó sorból vághat neki a 70 körös futamnak Marco Andrettivel karöltve.

A legrosszabbul viszont kétségkívül Will Power járt, akit Andretti kvalifikációs kísérletének megzavarása jogcímen fosztottak meg két legjobb körétől. Ezek közül a második ideje (1:13.8835) ráadásul nem csak a pole pozícióra lett volna bőven elegendő, de pályacsúcsot is jelentett volna a számára.

A Team Penske ausztrálja érthető módon csalódott volt a döntés miatt, mondván az illetékeseknek figyelembe kellett volna venniük az egyre romló időjárási viszonyokat.

„Kivezető körön voltam, nem tudtam gyorsabban menni” – nyilatkozta Power, aki így a nyolcadik helyről kezdheti meg a futamot. „Természetesen esett az eső az én csoportomban. Ez annyira frusztráló! Nagyon gyorsak voltunk. Nem értek egyet a büntetéssel. A srácok [a versenybírák] tévedtek, mivel nem mérlegelték a körülményeket. A pálya vizes volt.”

Az armageddon eljövetelét idéző időjárási viszonyok közepette a pole pozíciót az első körbe beosztott Simon Pagenaud hódította el, aki ennek révén idei negyedik – komplett IndyCar pályafutását tekintve pedig a hatodik – rajtelsőségének örülhet. A Team Penske pilótája már a szombati futamot is az élről kezdhette meg, de végül csak a 13. pozícióban zárt, miután pontosan az utolsó körben kifogyott autójából az üzemanyag.

A fiaskó ellenére a bajnoki pontversenyt továbbra is vezető franciának a vasárnapi időmérőn még a hivatalos, Scott Dixon által a szombati futamon összehozott 1:14.6675-ös pályacsúcsot is sikerült megdöntenie köszönhetően 1:14:0379-el teljesített körének – na és Power büntetésének.

Pagenaud mellől az Andretti Autosportot képviselő Ryan Hunter-Reay rajtolhat.

A második sorból egy újabb Penske-s, Helio Castroneves indulhat a Chip Ganassi Racing négyszeres bajnoka, a szombati versenyt elektronikai hiba miatt idő előtt befejező Scott Dixon oldalán, míg harmadik sor felállását a Mikhail Aleshin (Schmidt Peterson Motorsports) – Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) duó alkotja.

A szombati futamot megnyert Sébastien Bourdais a tizenkettedikként kezdheti meg a futamot.

A Dual in Detroit magyar idő szerint kb. 21:40-kor kapja meg a zöld zászlót, ha az időjárás is úgy akarja

 

d2q3.jpg