Rahal: Ha Rossi okos, akkor az IndyCarban marad


Graham Rahal úgy véli, hatalmas hiba lenne, ha az IndyCar és Alexander Rossi nem használná ki mindazokat a lehetőségeket, amelyeket az amerikai újonc 100. Indianapolis 500-on aratott győzelme nyújthat.

A május 29-én rendezett, történelmi jelentőségű versenyt egy merész üzemanyag-stratégiai lépés következtében az abszolút esélytelennek tartott Rossi nyerte meg az Andretti Herta Autosport színeiben.

A nem várt sikert az RLL Racingnek vezető Rahal szerint az IndyCarnak mindenképpen meg kellene próbálnia a saját javára fordítania, amelyben magára Rossira is oroszlánrész hárulna.

„Ez nem csak arról szól, hogy mit tehet az IndyCar, hanem arról, mit tehet Alex Rossi” – nyilatkozta a RACER-nek Rahal. „Ezt megmondtam neki is, amikor találkoztam vele: ‘Nem érted még mi történt veled. Most először vagy itt, aláírom, de el kell fogadod és cselekedned kell. Ha mégsem akarod és inkább eltűnsz, nos, azt is megteheted.”

Rossi az idei, az Andretti Hertával teljes szezonra szóló kötelezettségei mellett a Manor Racing tartalékversenyzőjeként is funkcionál, így azokat az F1-es hétvégéket, amelyek nem ütköznek az IndyCarral a világbajnoki sorozat paddockjában tölti.

Rahal szerint viszont honfitársa – aki a Manoron kívül saját bevallása szerint egyetlen gratulációt sem kapott az F1 világából az Indy 500 után – válaszút elé érkezett

„Ha Rossi okos, akkor új otthonra lelt itt. Körözgethet az F1-es mezőny végén egész hátralévő életében, ha akar, de a lehetőség jobban adott itt [az IndyCarban] számára, mint bármi, amit valaha kaphat. Ugyanakkor ez az ő választása.”

Az idén tizedik IndyCar szezonját teljesítő Rahal arra is felhívta a figyelmet, hogy Rossi sikere mellett a szériának jobban rá kellene feküdnie promóció terén a tényre, miszerint a 100. Indy 500-at sikerült telt ház előtt lebonyolítani.

„Ha én lennék az IndyCar, akkor megállás nélkül arról beszélnék, milyen nagyszerű is Indianapolis és mennyire remek volt a közönség. Isten tudja, ez az, amit a NASCAR csinál függetlenül attól, hogy van-e mögötte igazságtartalom, vagy nincs. Az emberek pedig elhiszik. Én folyamatosan ezt az üzenetet közvetíteném. A NASCAR semmi hozzánk képest. Nézzék meg a közönséget Indy-ben, három Daytona 500-at tett ki egyszerre.”

A 27 éves versenyző szerint az IndyCarnak arra kellene törekednie, hogy a mezőny tagjait a köztudatba emelje.

„Itt vagyok én, Alex, Josef Newgarden, Spencer Pigot, JR Hildebrand és Sage Karam vissza-visszatérő pilóták, a harmincas éveiben járó Ryan Hunter-Reay, és Conor Daly is. Nagyon sok amerikai versenyző van jelenleg. Ha visszatekintünk, az apám idejében tényleg többen voltak a mostaninál? Szerintem a jövő nagyon fényes. Mindenki csak arra fókuszál, hogy amerikai, amerikai, amerikai, miközben a legnépszerűbb Indianapolis 500 győztes valószínűleg Tony Kanaan volt Brazíliából. A mi szériánk nem csak egy amerikai dolog.”

 

 

kép: IndyCar Media