A 100. Indy 500 győztese megadta magát a Reddit népének


Alexander Rossi médiaturnéjából az ‘internet kezdőoldalának” kíváncsi közössége sem maradhatott ki.

 

Az elmúlt vasárnap történelmi sikert aratott Rossi igyekezett a lelkes redditezőktől érkező lehető legtöbb kérdésre választ adni, amelyekből többek között kiderült, hogy melyik nagy versenyt szeretné még a leginkább megnyerni, mit hiányol az F1-ből és kit vinne pályára az IndyCar kétüléses autójával.

Alább a június elsejei tere-fere legérdekesebb kérdései közül válogatunk.

 

 
Kérdés: Milyen az atmoszféra az Andretti Hertánál vasárnap óta? Úgy tűnt, Munoz eléggé maga alatt volt, mint akit elárultak, szinte már megcsaltak. Mindenki szimpátiát mutatott irántad, vagy inkább olyan érzés, mintha te és Bryan [Herta] kívülállók lennétek, akik elloptak valamit a „fő” csapattól?
Alexander Rossi: Nem tudom, még csak a saját mérnökömmel sem volt alkalmam beszélni azóta. Az én srácaim a banketten is egy külön asztalnál ültek.

K: Mi a legjobb dolog az Indy 500 megnyerésében azt leszámítva, hogy elsőként haladtál át a célvonalon? Gratulált már valaki az F1 világából? És ki volt a legmeglepőbb személy, aki gratulációját fejezte ki?
AR: 124 pontot szerezni. Egyetlen F1-es versenyző sem gratulált. És a legelső barátnőm, akivel 14 évesen jártam.

 

K: Meghalok a kíváncsiságtól: Mik a hosszútávú terveid? Még mindig érdeklődsz egy Forma-1-es ülés iránt, vagy már az IndyCar áll az érdeklődésed középpontjában? Befolyásolja ezt az Indy 500-on aratott elképesztő győzelmed?
AR: A hosszútávú terveimben a hangsúly most szeptemberen van. A Verizon IndyCar Series-t tekintve ez a győzelem versenybe hozott bennünket a bajnokságban.

K: Milyen messzire jutott a Honda idén a fejlesztések terén? A kezdetektől fogva úgy hangzott, hogy a Chevy már zsebben érezheti az egészet, a különbség azonban mostanra már nem is annyira számottevő. A második kérdésem, hogy milyen volt az átállás az F1-ről az IndyCarra? Ezeket az autókat könnyebb, vagy nehezebb vezetni? A versenyzés szempontjából jobban élvezed, a közel teljesen egyenszériákat, mint amilyen az IndyCar?
AR: Figyelembe véve, hogy nekem nincs ebben hatásköröm, nagyon nehéz válaszolni, azt viszont tudom, hogy milyen óriási nyomásnak voltak kitéve. Az, hogy képesek voltak az első-második helyen végezni és pole-t szerezni [az Indy 500-on] igazán figyelemreméltó, megmutatja, hogy már készek harcolni a Chevy-vel.
Az IndyCar autókat nehezebb vezetni, a legnagyobb átmenetet pedig az oválpályákon való vezetés, valamint az összes pálya megtanulása jelenti, mivel én még egyiket sem ismertem korábban.

 

K: Nyomon vagy már azt illetően, hogy ki szerelhette ki Indianapolisban a csavarokat a golfautód kerekeiből? És mi a bosszúterved?
AR: Vagy Ryan [Hunter-Reay] volt, vagy Marco [Andretti]. Óvatosnak kell lennem a bosszúval, mivel Ryannek felesége és gyerekei vannak, szóval Marco lesz megviccelve.

K: Tisztán csak a versenyt nézve, a zöld zászlótól a kockásig, hol szórakoztatóbb lenni, az IndyCarban vagy az F1-ben?
AR: Ez az adott futamtól függ.

K: Szerinted a hot-dog is szendvics?
AR: Kenyérféle és hús. Nem ez a szendvics definíciója?

K: Pontosan mikor fogyott ki az üzemanyag az autódból? Mielőtt áthaladtál volna a célvonalon, vagy már a levezető körön?
AR: Mielőtt átmentem a vonalon.

K: Most, hogy megnyerted az Indy 500-at, melyik másik nagy versenyen szeretnél még a legjobban győzni? Monaco, Monza, Le Mans stb.
AR: Le Mans.

K: Ha vezethetnéd azt a kétüléses autót, amellyel Mario Andretti ment végig a pályán a verseny előtt, kit választanál utasodnak?
AR: Lindsay Vonnt, mivel ő egy óriási autósport rajongó és tudom, hogy odáig lenne.

 

K: Sokunkat lenyűgözött, hogy milyen jól kezeled az autódat az 500 alatt, különösen, hogy ez volt az első IndyCar futamod nagy oválon. Mi volt a legnehezebb dolog a versenyzést tekintve az Indy-n?
AR: A szél. Előtte sokan mondták, hogy a szél komoly hatással lehet, de én azt hittem, csak bénáznak, holott nem. A szél tényleg hatalmas, döntő tényező az autók vezethetőségét tekintve a kanyarokban.

K: Melyik motorsport eseményt szereted a legjobban nézni (leszámítva az Indy 500-at)?
AR: Talán a Daytona 500-at.

K: Van valamilyen verseny előtti rituáléd?
AR: Imádkozom az apámmal.

K. Milyen ajtók nyílnak meg előtted az Indy 500 győzelem révén?
AR: Nem tudom, még csak három nap telt el.

K: Ki a hősöd? Lehet egy versenyző (pl. Senna), vagy akárki más.
AR: Az apám.

K: Mik azok a dolgok az IndyCarban, amelyeket a Forma-1-ben is szívesen látnál, és fordítva?
AR: Azt szeretném, ha a rajongók jobban hozzáférnének a Forma-1-hez, közelebb kerülhetnének az autókhoz, a csapatokhoz és a versenyzőkhöz. Jó volna látni, hogy ez az IndyCarban uralkodó hozzáállás egy kicsit a Forma-1-ben is jelen lenne.

 

 kép: IndyCar Media