Újabb, nem várt akadály gördült az IndyCar bostoni versenye elé


Az IndyCar szeptember első hétvégéjére kiírt bostoni futama körüli történések lassan filmadaptációért kiáltanak.

Alig egy héttel ezelőtt úgy tűnt a széria, valamint annak rajongói fellélegezhetnek, miután hivatalosan bejelentésre került, hogy a verseny tető alá hozásáért létrehozott Boston Grand Prix-nak sikerült egyezségre jutnia az ideiglenes utcai pálya egyes részeiért felelős állami szervekkel.

A megállapodás értelmében a BGP újfent kijelentette, hogy az IndyCar futam egy centjébe sem fog kerülni a város adófizetőinek, és valamennyi felmerülő költséget magukra vállaltak. Ekkor az egyetlen megoldásra váró problémának már csak az illetékes környezetvédelmi hatóság (EPA) engedélyének megszerzése számított, mivel a pálya vonalvezetésének részét képező Cypher Street alatt mérgező hulladékot tárolnak.

Mostanra azonban újabb fordulat állt be az ügyben, köszönhetően a városvédelmi bizottságnak, amely az új klímaváltozással kapcsolatos szabályozásra hivatkozva gördített akadályt az utcai pálya építési munkálatai elé. Ennek értelmében a BGP-nek kötelező érvénnyel rendelkeznie kell egy különleges engedéllyel ahhoz, hogy a szükséges konstrukciós munkálatok megkezdődhessék. Márpedig ennek megszerzéséért mindeddig senki nem nyújtott be hivatalos kérelmet a promóterek részéről.

A Boston Grand Prix szóvivője a helyi sajtónak úgy nyilatkoztott, hogy az új engedély miatti csúszás ellehetetenítheti őket abban, hogy az eseményre időben felkészüljenek, ami akár a verseny lefújásához is vezethet.

Erre reagálva a városvédelmi bizottság úgy fogalmazott, hogy a BGP csak magát hibáztathatja, mivel nem folyamodtak az engedélyért korábban, noha tisztában kellett volna lenniük azzal, hogy erre is szükség van.

A BGP csütörtök éjjel bejelentette, hogy fellebbezés benyújtását tervezik a Környezetvédelmi Hatóság felé a városvédelmi bizottság ezen döntése miatt.

A Boston Herald című lap itt felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet igen zavarbaejtően érintheti az IndyCar futam legnagyobb támogatójának számító bostoni polgármestert, Martin J. Walsh-t, akinek így a saját városa ügynökségének döntését kell megvédenie a BGP-vel szemben.

Walsh-t ugyanis nem csak az IndyCar iránti feltétlen szeretete vezérli abban, hogy teljes mellszélességgel kiálljon a rendezvény mellett még a helyi ellenállás közepette is.

Ez utóbbi, a GP of Boston iránti ellenszenv egyik fő oka a Walsh szívügyének tekintett, de végül elbukott 2024-es olimpiai pályázat, amelyet szintén jelentős helyi ellenállás övezett, mondván jogtalanul játszadoztak az adófizetők pénzével.

Egyes hírek szerint magáért az IndyCar futamért is azért lobbizott annyira a városvezetés, hogy ezzel mutassák meg, képesek egy nagy horderejű sporteseményt lebonyolítani, ami reményeik szerint megnyitotta volna a befektetők pénztárcáját az ötkarikás játékokra. Az olimpiai pályázat elbukása után később több törvénytelenségre, mi több, korrupciógyanúra derült fény, ami csak még tovább fokozta a versenyellenes hangulatot. Walsh-nak azonban most már nem maradt más választása, mint a végletekig támogatni az eseményt, hiszen faramuci módon csak egy – ráadásul gazdasági értelemben véve sikerrel – megvalósult IndyCar futam garantálná politikai karrierjének jövőjét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelen fellebbezés folyamata mennyi időt vesz igénybe, egy azonban biztos, a BGP-nek addig egy bóját sem szabad arrébb tennie a probléma forrását jelentő, ártéri területen.

A Szövetségi Válságkezelési Ügynökség [FEMA] által kiadott, legfrissebb dokumentumok ugyanis a bostoni Seaport Districtet – amely az utcai pálya vonalvezetésének kulcsfontosságú részét képezi – is árvizek esetén magas kockázatú területnek minősítette.

Az erről szóló, szóban forgó anyagot a FEMA már tavaly novemberben nyilvánossá tette, a benne foglaltak pedig márciusban léptek hatályba.

A Boston Grand Prix vezérigazgatója, John Casey ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy egészen az elmúlt hónapig nem volt tudomásuk a FEMA rendelkezéséről, ezért azt sem tudták, hogy bármiféle, újabb engedélyért kellene folyamodniuk. A rájuk nézve katasztrofális időzítés miatt pedig egyenesen azt találnák a legjobbnak, ha mentesítenék őket a szövetségi szabály alól, 

Lauren Liss, a BGP jogásza arra figyelmeztetett, hogy ha végig kell járniuk a kötelező köröket az engedély megszerzéséhez, akkor az a csúszás miatt potenciálisan a verseny törléséhez vezethet. 

A városvédelmisek szerint viszont a Boston Grand Prix amatőr munkát végez, mivel az az elvárható minimum, hogy egy ilyen horderejű esemény szervezői teljes körűen tájékozódnak a szükséges engedélyek mibenlétéről. 

 

 

Előzmények:

A helyi lakosok a GP of Boston lefújását követelik 

Egyre több a visszásság az IndyCar bostoni versenye körül

A bostoni városvezetés trükközött az IndyCar szerződésekkel?

Magyar cég lesz az IndyCar bostoni versenyének névadó szponzora

A hivatalos verzióval ellentétben még nem kapott zöld utat a GP of Boston

Boston-saga: Már a 2018-ra tervezett IndyCar futammal is gondok vannak

Egy bostoni akadályt már sikeresen vett az IndyCar

A Grand Prix of Boston minden pénzt megér (?)

Bíróság előtt állt a Boston Grand Prix vezére 

GP of Boston: Az IndyCar lassan kifut az időből

Újabb összefogás az IndyCar bostoni futama ellen

Vesztegetéssel próbált támogatókat szerezni az IndyCar Boston

Jelentős előrelépés történt az IndyCar bostoni futamának ügyében