Phoenix GP stat-origa + A bajnokság állása két futam után


A USA Racing blogon már a kezdetek óta az a filozófia uralkodik, hogy egy IndyCar versenyhétvége mindaddig nem tekinthető lezártnak, amíg a hivatalos statisztikák nem kerülnek ismertetésre.

Jöjjenek tehát az április másodikán, A Phoenix International Raceway rövidoválján rendezett Desert Diamond West Valley Phoenix Grand Prix legérdekesebb számadatai.

 

1 – A Chip Ganassi Racing fennállása során először tudott nyerni a Phoenix International Raceway-en valamennyi szériát figyelembe véve, amelyben autót indítottak.

2 – A 250 körös futam során mindössze kétszer változott az élen álló személye (Helio Castroneves indult a pole-ból, majd a 40.-ben Juan Pablo Montoya állt az élre, a 96.-ban pedig Scott Dixon, aki már nem is engedte ki a kezéből az első helyet egészen a leintésig)

2 – St. Petersburg után Simon Pagenaud ismét a dobogó második fokára állhatott fel, amely helyezés eddig a legjobb eredménye a Team Penske színeiben. A francia versenyző ezzel jelenleg vezeti az IndyCar bajnoki pontversenyét – pályafutása során először.

2.10 – A Phoenix GP győztesének, Scott Dixonnak (Chip Ganassi Racing) átlagos helyezése a 250 körös futam során.

3 – Mindössze három pilóta tudott a verseny során az élre állni (Castroneves, Montoya, Dixon – lásd. három ponttal feljebb)

6 – A PIR-en elért tizedik helye révén Ryan Hunter-Reay zsinórban a hatodik top 10-es befutóját produkálta a 2015-ös milwaukee-i forduló óta.

6 – A futamon hatszor kellett pályára küldeni a biztonsági autót.

12 – Múlt szombati sikerének köszönhetően a 2016-os IndyCar szezon zsinórban már a tizenkettedik lett, amelynek során Dixon minimum egy győzelmet szerzett. Ez abszolút rekord.

14 – Graham Rahal (RLL Racing) jött fel a verseny során a legtöbb pozíciót – tizennégyet – rajthelyéhez viszonyítva, miután a 19.-ként indulva végül az ötödikként zárt.

21 – Ennyi körben tudott a pozícióján javítani Josef Newgarden (Ed Carpenter Racing), ami rekordnak számított a 250 körös futam mezőnyében.

39 – Dixon a harminckilencedik főkategóriás győzelmét szerezte a PIR-en, amivel az örökranglista negyedik helyét foglalja el Al Unserrel holtversenyben.

46 – Helio Castroneves (Team Penske) a negyvenhatodik pole pozíciójának örülhetett a PIR-en, és ezzel az örökranglistán jelenleg a negyedikként jegyzik.

55 – Ennyi kört töltött összesen a pályán a pace car.

69 – Az elmúlt évtized során rendezett, valamennyi oválpályás IndyCar verseny 69%-án tudott Dixon minimum egy körig az élre állni.

86 – Dixon a nyolcvanhatodik dobogós helyezését érte el a PIR-en szerzett sikere által, így most az örökranglista nyolcadik helyén áll Castronevesszel karöltve.

155 – Ennyi körön át vezette megszakítás nélkül az új-zélandi a futamot – a 96.-tól számolva egészen a leintésig.

139.822 mph – A Phoenix GP átlagsebessége átszámítva 225.022 km/óra volt.

185.786 mph /298.993 kmh/ – A leggyorsabb kör az élen állótól (Dixon, 213. kör).

186.403 mph /299.986 kmh/ – A verseny legmagasabb átlagsebességét Tony Kanaan (Chip Ganassi Racing) futotta a 215. körben.

251 – Az imént említett brazil zsinórban kétszázötvenegyedik IndyCar rajtját teljesítette a PIR-en, tovább javítva az abszolút rekordon.

01:49:38.3855 – A verseny teljes dőtartama.

 

A Verizon IndyCar Series 2016-os, összetett pontversenyének állása két futam után*:

 

51_1.jpg

*magyarázat: 1. oszlop: pontszám, 2.: hátrány az élen állóhoz, vmint a közvetlenül előtte lévőhöz, 3: a verseny előtti bajnoki helyezés, az előző futamhoz viszonyított változás, 4: bónuszpontok, 5: győzelmek száma a szezonban, 6: top5 és 7: top10 helyezések

 

 

képek: IndyCar Media