St. Petersburg a számok tükrében


A USAracing blog a kezdetek óta, bevallottan, őszinte tisztelettel, rajongással, már-már spirituális imádattal tekint mindennemű statisztikai adatra.

Ezért is okozott örömet a tény, hogy az IndyCar hivatalos weboldala az idei szezonban sem szakít jó szokásával és minden verseny után közzéteszi az adott forduló legérdekesebb számadatait.

Következzék tehát a 2016-os Firestone Grand Prix of St. Petersburg a statisztikák tükrében, amiért óriási köszönet és tapsvihar illeti az indycar.com matematikai vénával megáldott szerkesztőit. Számok tekintetében viszont telhetetlenek vagyunk, így néhány extra adattal még ki is egészítettük ezen listát.

  

  

1.90 – Simon Pagenaud átlagos pozíciója a 110 körös futam alatt.

1.96 – A futamot megnyerő Juan Pablo Montoya átlag ebben a pozícióban haladt a verseny során.

2 – A második helyen Pagenaud zárt, ami a francia eddigi legjobb eredménye a Team Penske színeiben.

2 – Az utolsó 11 kör alatt Scott Dixon (9→7), Tony Kanaan (11→9) és Graham Rahal (18→16) egyaránt két helyezést javított.

3 – Takuma Sato (AJ Foyt Racing) St. Petersburgi 6. helyével megszakítás nélkül a harmadszor végzett a legjobb tíz között (2014 – Pocono: 6., 2014 – Sonoma: 8.).

4 – Montoya sikere révén az egymást követő negyedik alkalommal fordult elő, hogy a St. Petersburgi futamon az a versenyző győzött, aki a szombati kvalifikáción a negyedik rajthelyet szerezte meg.

4 – Mikhail Aleshin (Schmidt Peterson Motorsports/SMP Racing) zsinórban negyedik top 10-es IndyCar helyezését érte el. /2014 – Milwaukee: 8., 2014 – Sonoma:7, 2015 – Sonoma: 10., 2016 – St. Pete: 5./

* – A 2014-es, fontanai versenyen sérülés miatt el sem rajtolt, így ezt a fordulót nem vettük figyelembe.

6 – Will Power a hatodik pole-ját szerezte meg a floridai utcákon.

12 – Rajthelyéhez képest a legtöbb helyezést, azaz tizenkettőt, Mikhail Aleshin jött fel, aki a tizenhetedik pozícióból indulva végül az ötödikként látta meg a kockás zászlót.

15 – Montoya a 15. IndyCar győzelmét szerezte meg St. Pete-en, amivel beérte Alex Zanardit az örökranglistán.

15 – Conor Daly (Dale Coyne Racing) összesen tizenöt kört töltött az élen a verseny során, hárommal többet, mint addigi, 6 futamot számláló IndyCar karrierje alatt összesen.

17 – A Chip Ganassi Racing újonca, Max Chilton a tizenhetedik helyen zárta pályafutása első IndyCar futamát St. Petersburgben. Debütáló F1-es versenyét a Marussia színeiben 2013-ban, Ausztráliában szintén ebben a pozícióban fejezte be.

21 – A versenyen 21 olyan kör akadt, amelynek megtétele során Aleshin javítani tudott az aktuális pozícióján. Ez abszolút rekord volt a mezőnyben.

43 – A St. Pete-i pole Power IndyCar karrierjének negyvenharmadik rajtelsősége is volt egyben amivel az örökranglista ötödik helyét foglalja el.

250 – Tony Kanaan zsinórban kétszázötvenedik IndyCar rajtát teljesítette St. Petersburgben.

1.39 millió – Ennyi nézőt ültetett a képernyők elé az ABC-n közvetített GP of St. Petersburg az Egyesült Államokban. Ezzel a legnézettebb szezonnyitó IndyCar futam lett a 2011-es, szintén St. Pete-en rendezett forduló óta, amelyet akkor 1.84 millióan választottak vasárnap délutáni programjukká.

 

 

kép: IndyCar Media