Egy másodpercen belüli mezőny a St. Pete-i kvalifikáció előtt


Will Power győzelmét hozta az IndyCar harmadik, egyben a kvalifikációt megelőző utolsó edzése a napfényes St. Petersburg utcáin.

Amilyen pocsékul indult – az első gyakorlás során többé-kevésbé önhibájából vágta falnak autóját – olyan kedvezően folytatódott a Team Penske ausztráljának hétvégéje Floridában. A pénteki, második edzést már az élen zárta, amely eredményét a szombat délelőtti, 45 perces körözés alatt is meg tudta ismételni.

A kétszeres St. Petersburgi győztes 1:00.8965-ös idejének hála kötött ki újfent a tabella élén, míg a második pozíciót az AJ Foyt Racing képviseletében, egyben legjobb hondásként Jack Hawksworth kaparintotta meg 1:00:9798-cal.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a tavalyi győztes Juan Pablo Montoya szerezte meg 1:01:05-tel.

A leggyorsabb ötös elit klubját az RLL Racinges Graham Rahal, valamint a St. Petersburgi győzelmek számát tekintve három elsőséggel rekordernek számító Helio Castroneves (Team Penske) alkotta.

Roger Penske igazán elégedett lehet, hiszen a csapatának negyedik tagja, Simon Pagenaud szintén bejutott a legjobb tízbe, méghozzá a hetedik idővel.

A meglehetősen eseménytelen edzésen csak két kisebb incidens történt, az elsőt Ryan Hunter-Reay hozta össze, aki egy négy körre megtankolt autóval hajtott pályára. Az Andretti Autosport versenyzője azonban egy, a csapatával történt félreértés miatt bevállalt egy ötödiket, amelynek során nemes egyszerűséggel ki is fogyott az üzemanyag a #28 Dallara-Hondából, így az megállt a pályán.

A másik problémás helyzetet Pagenaud váltotta ki, aki a 10-es kanyarban kicsúszott, de folytatni tudta a munkát.

A végeredményt tekintve a 2016-os IndyCar szezon nyitányának mezőnye minden eddiginél jobban összerázódott, mivel még az utolsó helyen jegyzett Conor Daly (Dale Coyne Racing) is egy másodpercen belül tudott maradni Powerhez képest.

Az újoncok háziversenyében az első két edzéshez hasonlóan ismét Alexander Rossi bizonyult a legjobbnak. Az Andretti-Herta Autosport pilótája ezúttal a tizenhatodik pozícióig tornászta fel magát, míg az RLL Racing részidőse, Spencer Pigot a 19., a Chip Ganassi Racinges Max Chilton a 20., a már említett Conor Daly pedig az utolsó, 22. helyet szerezte csak meg a Dale Coyne Racing #18 Dallara-Hondájával.

Folytatás magyar idő szerint 21:40-től a kvalifikációval, amelynek eseményei élőképpel és live timinggal követhetőek a racecontrol.indycar.com-on.

petemap9.jpg

 

 

kép: IndyCar Media