Pagenaud nyerte a szezon első IndyCar edzését, Power autót tört


 Simon Pagenaud elsőségével ért véget az IndyCar 2016-os idényének első gyakorlása.

A hétvége helyszínéül szolgáló St. Petersburg utcáin az elmúlt tizenegy évben hét győzelmet szerző Team Penske francia pilótája 1:01:7246-os körével zárt a tabella élén, mindössze 0.0624 másodpercet verve a második helyen leintett Jack Hawksworth előtt. Az AJ Foyt Racing nem csak a fiatal brit eredménye miatt lehet bizakodó, hiszen a csapat másik versenyzője, a veterán Takuma Sato a negyedik pozíciót csípte meg nüansznyi, 0.036 mp-es lemaradásban a harmadik legjobb időt futó, háromszoros St. Pete-i győztes Helio Castroneveshez képest.

A legjobb öt sorrendjét az Andretti Autosport 2012-es bajnoka, Ryan Hunter-Reay zárta 1:01:8734-es egyéni legjobb idejével.

A tavalyi St. Pete-i győztes Juan Pablo Montoya a nyolcadik helyre kormányozta be a Team Penske gyönyörű szürkében pompázó #2 Dallara-Chevy-jét, míg a regnáló bajnok Scott Dixon a hatodik legjobb időt autózta a Chip Ganassi Racing retro-villámmotívummal díszített, 9-es számú gépével.

Az IndyCar idei első futama szám szerint négy újoncot avat fel, a teljes szezonos Alexander Rossi (Andretti/BHA), Max Chilton (Chip Ganassi Racing) és Conor Daly (Dale Coyne Racing), valamint a három futamos szerződéssel rendelkező, 2015-ös Indy Lights bajnok Spencer Pigot (RLL Racing) személyében. A kvartettből 1:02:5897-es körével Rossi bizonyult első nekifutásra a leggyorsabbnak, amely ideje egyébként a 18. pozícióra volt elegendő.

A kiélezett mezőnyt pedig jól szemlélteti, hogy Alexander barátunk ezen köre is mindössze 0.8651 másodperccel volt csak lassabb Pagenaud legjobbjától.

>>>>>>>>>>>>>>> Az IndyCar kudarcot vallott az aero kitekkel

 

A gyártók versenyét tekintve a top 10-ben elsőre 6-4 arányban a Chevy kerekedett felül a Hondán.

A 75 perces edzés során csak egyetlen-egyszer kellett beintetni a piros zászlót, méghozzá a két St. Petersburgi győzelemmel büszkélkedő Will Power miatt. A csapattársához, Montoyához hasonlóan pazar szürke festéssel köröző pilóta a hatodik gyors köre során csapta a 9-es kanyar falának munkaeszközét, aminek következtében a gép jobb oldala csúnyán leamortizálódott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Power egy karcolás nélkül megúszta a nagy erejű ütközést. A baleset okáról a poszt írásának pillanatában még nem állt rendelkezésre hivatalos információ, de egyes hírek szerint a 35 éves versenyző állított valamit a fékeken, és egyszerűen elvesztette az uralmat az autója felett.

Folytatás magyar idő szerint 21:40-kor a második edzéssel, amelynek eseményei – akárcsak a vasárnapi IndyCar versenyt leszámítva a hétvége komplett programja a betétkategóriákat beleértve- élőben követhetőek a racecontrol.indycar.com-on.

petemap3.jpg