Vesztegetéssel próbált támogatókat szerezni az IndyCar Boston

Vesztegetéssel próbált támogatókat szerezni az IndyCar Boston

Azt gondolnánk, hogy a körülmények ismeretében a Boston Grand Prix nincs abban a helyzetben, hogy kínos bakikat megengedjen magának. Újfent tévedtünk.

 

 

Az elmúlt cirka fél év során kiemelkedő sajtófigyelmet kapott az IndyCar szeptemberre tervezett, bostoni versenye, csak nem éppen abból az aspektusból nézve, amit szerettek volna: volt szó lázadozó, majd lekenyerezett helyi lakosokról, korrupciógyanús városvezetésről, akadékoskodó állami ügynökségekről, továbbá már-már megmosolyogtatóan amatőr hibákról is.

December 18-án végül bejelentették, hogy a magyar névadó szponzorral bíró GP of Bostonban érintettek (a promóteri tisztséget ellátó Boston Grand Prix /BGP/, az utak használatáért felelős massachusettsi állami ügynökségek, a városvezetés, valamint maga az IndyCar) egy részletes szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a BGP írásba adta, maguk finanszírozzák a teljes eseményt, ezzel biztosítva, hogy a bostoni adófizetőknek egy centjébe sem fog kerülni a versenyhétvége.

Január elején aztán újabb fejezetéhez érkezett a sztori, miután helyi lakosok megalapították a Coalition Against IndyCar Boston (Összefogás a bostoni IndyCar ellen) nevű csoportot, amelynek nem meglepő módon a futam eltörlése a fő célja. A CAIB ennek érdekében egy saját weboldalt is létrehozott, amelyen az aggályaikat megtámogató linkek mellett egy, többek között Martin J. Walsh polgármesternek címzett nyílt levelet is közzétettek.

A már említett szándéknyilatkozat értelmében a BGP köteles rendszeres, nyilvános fórumokat tartani a bostoni lakosokkal, ahol ismertetniük kell a verseny előkészületeinek aktuális állását, továbbá a polgárok kérdéseire is választ kell adniuk. A Walsh polgármester egykori sajtófőnökéből lett BGP szóvivő Kate Norton – aki a noindycarboston.org megjelenése után a saját nevén vásárolta fel ezen cím .com és .net végződésű domainjeit – többször kijelentette, hogy a versenyt ellenzők érvei számos ponton nem fedik a valóságot, az esemény pedig a bostoni lakosság túlnyomó többségének támogatását élvezi. A BGP – valamint Walsh és az IndyCar feje, Mark Miles – ennek alátámasztásául, nyilvánosan meginvitálta a CAIB szimpatizánsait a fórumaikra, ahol biztosították őket, hogy valamennyi kérdésükre választ adnak.

A február 9-ei fórumon azonban kiderült, hogy a BGP látszólagos nagy magabiztossága ellenére úgy érezte, némiképp ösztönözni kell az embereket a támogatásra.

jha.jpg

Ennek érdekében létrehoztak a míting számára egy Facebook oldalt, amelyen a nyilvános támogatásukért cserébe a GP of Boston kísérő zenei rendezvényeire vonatkozó előjogok ígéretével próbálták megvesztegetni a helyi lakosokat.

„Tudjuk, hogy az időjárási körülmények nem a legmegfelelőbbek de mindazoknak, akik eljönnek támogatni bennünket elsőbbségi hozzáférést adunk a versennyel kapcsolatos, valamennyi zenei rendezvényhez” – állt a felhívásban, amelyben azt is kiemelték, hogy a fellépők összesen 38 Grammy-díjjal és 17 Country Music Awards-cal büszkélkednek. „Ez egy rendkívül ritka lehetőség arra, hogy ezeket a nagynevű előadókat ilyen közelségből láthassák.”

A közösségi oldalakon többen arról számoltak be, hogy a BGP egy jelenléti ívet adott körbe, amelyen minden jelenlévőnek névvel és címmel nyilatkoznia kellett arról, hogy a támogató, vagy az ellenző oldalt képviselik-e.

Egy Bostonban praktizáló ügyvéd, David E. Lurie szerint a fentiek teljes mértékben sértik a közmeghallgatásokra vonatkozó szabályozásokat, amelyek nyíltan kimondják, hogy az azon résztvevőket semmilyen termék, vagy szolgáltatás ígéretével nem lehet véleményük megváltoztatására sarkallni, mivel az vesztegetésnek minősül.

A szóban forgó Facebook posztot azóta törölték, de a róla készült screenshotok továbbra is megtalálhatóak a közösségi site-okon.

A Boston Herald érdeklődésére Harry Pierre a BGP részéről visszakozott, mondván semmilyen belépőt nem adtak, vagy ajánlottak fel az embereknek. A Facebook kiírásért pedig csakis kizárólag egy ifjú stábtag tudatlansága a felelős.

„Egy fiatal munkatársunkat kértük meg arra, hogy tegyen fel egy posztot a Facebookra, amivel ösztönöznénk az embereket a közmeghallgatáson való részvételre. A hölgy számára ismeretlen volt az ilyen mítingek felépítése. Azért írt a zenei rendezvényekről, hogy ezáltal izgalmat és lelkesedést váltson ki a míting iránt. Elnézést kérünk a hibáért.”

A következő meghallgatásra márciusban kerül sor. Ami pedig a verseny megrendezéséhez nélkülözhetetlen engedélyeket illeti, az érintett állami ügynökségek továbbra sem írtak alá egyetlen dokumentumot sem.

 

 

Előzmények:

A helyi lakosok a GP of Boston lefújását követelik 

Egyre több a visszásság az IndyCar bostoni versenye körül

A bostoni városvezetés trükközött az IndyCar szerződésekkel?

Magyar cég lesz az IndyCar bostoni versenyének névadó szponzora

A hivatalos verzióval ellentétben még nem kapott zöld utat a GP of Boston

Boston-saga: Már a 2018-ra tervezett IndyCar futammal is gondok vannak

Egy bostoni akadályt már sikeresen vett az IndyCar

A Grand Prix of Boston minden pénzt megér (?)

Bíróság előtt állt a Boston Grand Prix vezére 

GP of Boston: Az IndyCar lassan kifut az időből

 

Újabb összefogás az IndyCar bostoni futama ellen

 

 

képek: IndyCar Media, Facebook