Rico Abreu szintet lép


A fiatal versenyző karrierje újabb mérföldkőhöz érkezett.

Javában zajlik Tulsában a midget versenyzés super bowljaként is aposztrofált Chili Bowl 2016-os programsorozata, amelyen a legnagyobb figyelem kétségkívül a címvédőként érkező Rico Abreu-ra irányul.

Abreu azonban nem csak abból az aspektusból nézve szerepel a média kereszttüzében, hogy vajon sikerül-e megismételnie a tavalyi bravúrt. A 23 esztendős tehetség ugyanis a hírek szerint pénteken, rendkívüli sajtótájékoztató keretein belül jelenti majd be, hogy aláírt a NASCAR nemzeti harmadosztályának számító Camping World Truck Series-ben szereplő ThorSport Racinghez, méghozzá a teljes szezonra.

A 2014-es USAC midget car bajnok a gárda 98-as számú Toyotáját vezetheti majd, autója felkészítő csapatának főnöke pedig Doug George lesz. Főszponzorának kilétéről várhatóan csak a sajtóeseményen hull le a lepel.

A portugál apától és olasz anyától származó, de már az Egyesült Államokban született Abreu egy ritka genetikai rendellenességben, achondroplasiában szenved, aminek következtében testmagassága alig haladja meg a 130 cm-t. Kis termete azonban nem akadályozta meg abban, hogy villámgyorsan letegye névjegyét az autósportban.

Számos alacsonyabb dirt kategóriákban elért sikert követően 2011-ben ő lett a Taco Bravo 360 Winged Sprint Car Series legjobb újonca, amely titulust egy évvel később, már a USAC National Midget Series-ben is elhódította.

Az igazi áttörésre ezután került sor, amikor is Abreu több egyéb mellett 2013-ban megnyerte a patinás 4 Crown Nationals-t az Eldora Speedway-en, 2014-ben pedig ő lett a USAC National Midget Series bajnoka.

A már említett, 2015-ös Chili Bowl győzelem – ami a dirt versenyzés világában annyit tesz, mintha valakit lovaggá ütnének a szakmában – után három nappal Abreu-t leszerződtette a NASCAR egyik regionális bajnokságában, a K&N Pro Series Eastben szereplő HScott Motorsports.

Pályafutása első stock-car szezonjában három pole-t szerzett, júliusban, a Columbus Motor Speedway-en pedig rajt-cél győzelmet aratott, méghozzá új pályacsúccsal, míg összetettben az ötödik helyen zárt.

Novemberben az NTS Motorsports jóvoltából elindulhatott a Camping World Truck Series utolsó két versenyén. A 31-es számú Chevrolet Silverado volánja mögött a Phoenix International Raceway-en a 28., a szezonzárónak otthont adó Homestead-Miami Speedway-en pedig a 13.-ként zárt.

És, hogy mit tartogat a jövő Abreu számára? Vezetői képességeit és elszántságát tekintve akár igazán nagy dolgokat is. Egy biztos, a ThorSport Racing képében nem holmi futottak még csapathoz csatlakozik, lévén 2013-ban és 2014-ben Matt Crafton révén zsinórban kétszer is övék lett az NCWTS bajnoki trófeája. Crafton mellett a gárda hadba állítja még a 2014-es K&N East bajnok Ben Rhodes-t is, aki eddigi négy darab Trucks futamából háromszor tudott top 10-es eredményt szállítani.

Abreu korábban úgy nyilatkozott, hogy két nagy álma van: megnyerni a Daytona 500-at és az Indianapolis 500-at. Az előbbi futamhoz már egy hangyalépéssel közelebb került, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy egyszer egy open-wheel gépben is láthatjuk.