A NASCAR-ral szemező Hinch egy Jeff Gordonnal közös képre hajt Homesteaden


Vasárnap, a Homestead-Miami Speedway-en rendezik meg a NASCAR Sprint Cup szezonzáróját, ez az esemény azonban ezúttal jóval többről szól, mint egy „sima” bajnokavató futam.

A magyar idő szerint november 22-én, 21:00-kor kezdődő Ford EcoBoost 400 ugyanis a négyszeres főkategóriás bajnok, Jeff Gordon pályafutásának utolsó versenye is lesz egyben.

A 44 esztendős klasszis idén februárban jelentette be, hogy a 2015-ös szezon egyben az utolsó is lesz számára, ráadásul könnyen lehet, hogy hollywood-i végkifejlettel. Gordon ugyanis egyike azon négy pilótának, akik még esélyesek maradtak az idei bajnoki címre, így akár az is megeshet, hogy a szupersztár szó szerint a csúcson fejezi be autóversenyzői karrierjét. Persze ehhez még a címért szintén partiban lévő Kyle Busch-nak, Martin Truex Jr.-nak, na és a duplázásra készülő, 2014-es bajnoknak, azaz Kevin Harvick-nak is lesz egy-két szava.

Azonban akár nyer, akár veszít, a rajongók számára mindenképpen kesernyés lesz ez a vasárnap, hiszen a sportág egy valódi ikonja futja utolsó köreit éles versenykörülmények között.

Gordon nem csak az USA-ban, de globálisan is tekintélyes számú szurkolótáborral bír, amelynek tagjai között az IndyCar egyik legnépszerűbb versenyzőjét, James Hinchcliffe-et is megtalálhatjuk.

A Schmidt-Peterson Motorsports kanadai pilótája természetesen nem hagyhatja ki, hogy személyesen is tiszteletét tegye Homestead-en, és ha már ott van, úgy döntött, mindent megtesz azért, hogy egy gyerekkori álmát is megvalósítsa.

„Volt pár okom arra, amiért ide akartam jönni Homestead-re, az egyik pedig az, hogy mindig is óriási Jeff Gordon rajongó voltam.Ő az én emberem a NASCAR-ban attól a naptól kezdve, hogy elkezdtem követni a bajnokságot. Valós sztori, hogy hatodikosként minden egyes nap Jeff Gordonos sapkában mentem suliba”  nyilatkozta a USA Today-nek Hinchcliffe.

„Ez egy történelmi pillanat a mi sportunkban; egy olyan önéletrajzzal bíró srác, mint ő szögre akasztja a sisakját, a csúcson távozik. Ez egy fantasztikus sztori. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a saját akaratodból szállsz ki a versenyzésből. A legtöbb srácot kényszeríti valami a visszavonulásra. És az még ennél is ritkább, hogy akkor történik mindez, amikor még harcban van a bajnoki címért. Ez nagyszerű!”

És, hogy mit takar az a bizonyos gyerekkori álom?

„Nem szégyellem kimondani, hogy akarok egy közös képet Jeffel ezen a hétvégén. Még nem jött össze, de hamarosan össze fog. Abszolút össze fog jönni!”

A 28 éves versenyző egy másik sajtóorgánum, a Toronto Sun kérdésére azt is elárulta, régi tervei között szerepel, hogy saját magát is kipróbálja a NASCAR-ban. 

Hinchcliffe szerint a debütálására akár már jövő nyáron sor kerülhet, köszönhetően az IndyCar mid-ohiói (július 31.) és poconói (augusztus 21.) versenye között beálló háromhetes szünetnek. A NASCAR másodosztályát képező Xfinity Series két épített pályás versenyt is rendez ebben az időszakban, méghozzá Watkins Glenen és Mid-Ohión, amelyek nagyon is izgatják hősünk fantáziáját. Ennek fényében nem meglepő, hogy a menedzserét több  csapattulajdonossal is látták beszélgetni az utóbbi napokban Homesteaden.

„Szuper, szuper szívesen bepattannék egy Xfinity Series autóba az egyik road futamon. Az utóbbi pár évben már nagyon közel álltunk ahhoz, hogy összerakjunk nekem egy programot, mivel most az augusztus teljesen nyitott lesz az IndyCarban, így az időzítés nem is lehetne jobb.”

 

 

 

kép: IndyCar