Új csapat érdeklődik az IndyCar iránt


A Carlin után egy újabb, nevelősorozatokban utazó gárda kacsintgat az IndyCar felé.

 

A fentebb említett csapat 2015-ben már két autóval képviseltette magát az Indy Lights-ban és rögtön első évükben komoly esélyesei voltak a bajnoki címnek. Brit-emirátusi versenyzőjük, Ed Jones az idény első három futamát zsinórban megnyerte, de Max Chiltonnak is sikerült behúznia egy győzelmet, méghozzá az iowai oválon.

A Carlin soha nem titkolta, hogy végső céljuk az IndyCar szereplés, de előbb a Lights-ra kívánnak fókuszálni. Egy, az amerikai open-wheel világ iránt érdeklődő másik csapat azonban nem aprózná el és rögtön a legmagasabb kategóriában méretné meg magát.
A GP2 2008-as és 2013-as bajnoki címét megnyert spanyol gyökerű Racing Engineering azonban nem ringatja magát hiú reményekbe és nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az IndyCarba való belépés egyáltalán nem sétagalopp.

„Foglalkozunk vele, de saját erőből 2017 előtt valószínűtlennek tartom, mivel van egy másik projektünk amin jelenleg is dolgozunk” – nyilatkozta a RACER-nek a csapat tulajdonosa, Alfonso de Orlans-Borbon. „Hogy érdeklődünk-e? Teljes mértékben. Jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy már ma belépjünk a szériába, mert nincs egy olyan versenyzőim sem a GP2-ben, vagy más szériákban, akik készen állnának arra, hogy segítsenek ennek megvalósításában. Nyitott vagyok arra is, hogy együtt dolgozzak egy egyautós IndyCar csapattal, hogy közösen összehozzunk egy második nevezést.”

A csapat folyamatosan kutat az új projektjeihez nélkülözhetetlen szponzorok iránt, emellett pedig az európai és amerikai pilótapiacot is vizsgálják olyan emberekre vadászva, akik szívesen bevállalnának valami újat az IndyCar képében, de az amerikai ow-ben már tapasztalattal bíró, ámde ülés nélkül lévő versenyzőkre is kiemelt figyelmet fordítanak.

„Számos szponzorral beszéltünk már, de mivel mi külföldiek vagyunk, ráadásul a tengerentúlról, így nagyon nehéz bármit is elkezdeni” – magyarázta Orleans-Borbon. „Trevor Carlin barátom nagyon szerencsés, mivel van neki egy vagyonos versenyzője, aki az amerikai szereplésüket lehetővé tette. Nem tudom, hogy nélküle ők is ott lettek volna-e.”

Orleans-Borbon a RACER-nek elmondta továbbá, hogy folyamatos kapcsolatban áll az IndyCar vezérigazgatójával, Mark Miles-szal, továbbá versenyzőkkel és egy, meg nem nevezett motorgyártóval is folytat megbeszéléseket.

A GP2 összetett bajnoki pontversenyének második helyén álló Alexander Rossi idén eddig két győzelmet szállított az RE-nek, emellett pedig öt Forma-1-es futamon is elindulhatott a Manor autójával, köztük hazájában, az Amerikai Nagydíjon. Orleans-Borbon viszont leszögezte, Rossival nem tervez az IndyCar projektben.

Rossi tavaly egy karnyújtásnyira volt attól, hogy leszerződjön a Dale Coyne Racinghez, de végül inkább a Racing Engineering-gel megállapodva a GP2-ben maradt. Mindez nem is volt meglepő annak fényében, hogy pár hónappal ezen kontraktus megkötése előtt Rossi még azt hangoztatta, hogy nem szívesen indulna az IndyCarban, mivel azt nagyon veszélyesnek tartja.

„Szeretném, ha Alex is benne lenne ilyesmiben, de még csak eljátszadozni sem akarok a gondolattal, mivel én az F1-ben szeretném látnám őt, mert az az a hely, ahová ő tartozik” – mondta Orleans-Borbon. „Már 30 éve benne vagyok a sportban, sok srác versenyzett nálam, mint például Sebastian Vettel és Justin Wilson, megérzed, amikor egy kivételes képességű felbukkan. És Alex, amikor már először tesztelt nekünk, megugrotta a lécet. Megérdemli, hogy az F1-ben legyen.”

Az IndyCar 2015-ös poconói versenyén tragikus körülmények között elhunyt Wilson még 2002-ben, a World Series by Nissan sorozatban vezetett a Racing Engineeringnek és a szezon során két győzelmet szerzett. Orleans-Borbon és a langaléta brit ezt követően is kapcsolatban maradtak, az IndyCar szereplés ötlete pedig többször felmerült közöttük.

„Beszélgettünk róla. Én mindig is nagyon nagy szenvedéllyel bírtam az Indy autók iránt, Justin pedig biztatott arra, hogy vigyem a csapatot Amerikába. Nem kellett sokáig győzködnie ahhoz, hogy elkezdjem mérlegelni a dolgot. Még azután is, ami történt, a lelkesedésem az IndyCarban való versenyzés kapcsán semmit sem változott.”

 

 

kép: Racing Engineering